Palliatieve zorg tijdens corona
- Onze werking
- Informatie en ondersteuning
- Beleid
- Afscheid en rouw tijdens corona
- Het belang van palliatieve zorg tijdens corona
- Nuttige links
- Contact
1. Onze werking
Momenteel werken we volledig van thuis uit, maar we blijven telefonisch en via mail bereikbaar. Hier kun je al onze contactgegevens terugvinden.
Onze opleidingen, vergaderingen en overleggroepen gaan tot maart zoveel mogelijk digitaal door. Indien dit niet mogelijk is, worden ze uitgesteld of geannuleerd. Op onze website kun je steeds de actuele stand van zaken rond onze opleidingen raadplegen.
We bieden graag ondersteuning en advies rond de organisatie van digitale opleidingen of vergaderingen. In deze presentatie hebben we tips gebundeld. Bij vragen, aarzel niet contact op te nemen met onze digi-ambassadeur Nathalie Hamaide via nathalie.hamaide@palliatief be of tel 02 255 30 40.
2. Informatie en ondersteuning
a. FAQ: Symptoomcontrole en palliatieve zorg bij COVID-19-patiënten
Tijdens de webinar 'Symptoomcontrole en palliatieve zorg bij COVID-19' hadden deelnemers de kans om vragen te stellen. We zetten de meest gestelde vragen en antwoorden hieronder op een rij.
1. ALGEMENE VRAGEN
Voor algemene vragen rond palliatieve en terminale zorg verwijzen we graag door naar:
- de richtlijnen palliatieve zorg (dyspnoe, palliatieve sedatie, vroegtijdige zorgplanning), te raadplegen via www.pallialine.be
- de expertise palliatieve zorg aanwezig binnen uw eigen regio
- in de thuiszorg en woonzorgcentra kan u contact opnemen met de multidisciplinair begeleidingsequipe (MBE). Op onze website kunt u de palliatieve thuiszorgequipe in uw regio zoeken.
- in de ziekenhuizen kan u contact opnemen met het palliatief support team (PST)
We wijzen ook graag op de volgende e-courses ontwikkeld door Howest (zie www.howest.be/nl/covid19):
- Beslissingen omtrent de opname van kwetsbare ouderen bij (vermoeden van) COVID-19
- Symptoomcontrole en palliatieve zorg bij kwetsbare ouderen met COVID19
- Symptomen en parameters bij COVID-19
2. VEILIGHEID EN BESCHERMING
Zijn er tips in verband met de praktische aanpak van een huisbezoek bij een palliatieve patiënt?
Volgende maatregelen dienen in acht genomen te worden:
- zorg voor een goede verluchting in de kamer (raam open)
- draag het nodige beschermingsmateriaal
- houd voldoende afstand
- beperk het aantal personen in 1 ruimte
- beperk zo mogelijk de contacttijd
Voor meer informatie verwijzen we door naar:
- de e-course van Howest over de hygiënische maatregelen ter preventie van COVID-19 in thuiszorg, gehandicapten- en ouderenzorg
- de COVID-19-procedure voor thuisverpleegkundigen van Sciensano
3. HOEST
Welke soort hoestremmers kunnen ingezet worden bij COVID-patiënten in de terminale fase?
Bij de medicamenteuze symptomatische behandeling van hoest kunnen volgende hoestremmende middelen ingezet worden:
- dextromethorfan 4-6 dd 15 mg p.o.
- codeïne 6 dd 10-30 mg p.o. (in combinatie met laxativum). Codeïne wordt van oudsher als de standaard van hoestremmende middelen beschouwd, maar morfine is waarschijnlijk even effectief
- dihydrocodeïne 10-20 mg 3 à 4 x per dag, is vermoedelijk binnen de codeïne-groep het sterkst hoestremmend, met de minste sedatie
- slow release morfine 2 dd 10-20 mg p.o. (in combinatie met laxativum). Als de patiënt al morfine gebruikt, de dosering verhogen met 50%
- bij droge hoest, niet reagerend op opioïden, is effect beschreven van paroxetine 1 dd 20 mg p.o. en van gabapentine 2 dd 100-800 mg
Voor meer informatie verwijzen we door naar de Pallialine-richtlijn “Hoesten” (2010)
4. KORTADEMIGHEID
Wanneer kies je bij de behandeling van kortademigheid voor morfine en/of voor sedativa? Waarop baseer je die keuze?
Medicamenteuze behandeling van kortademigheid:
- Morfine is eerste keuze
Ter verlichting van kortademigheid bij patiënten in de palliatieve fase gaat de voorkeur uit naar een behandeling met morfine. Dit is het meest effectieve middel bij de behandeling van dyspnoe. - Combinatie met sedativa
Overweeg bij onvoldoende effect van morfine, zeker als angst en spanning een rol lijken te spelen, toevoeging van een benzodiazepine.
Voor meer informatie verwijzen we door naar de richtlijn “Dyspnoe in de palliatieve fase” (2015), IKNL
5. ZUURSTOF
Wat is de plaats van zuurstof bij palliatieve COVID-patiënten?
Het is belangrijk het onderscheid te maken tussen zuurstof als supportieve therapie die de overleving verbetert en het gebruik van zuurstof voor de symptoomcontrole van kortademigheid bij terminale patiënten. Voor dit laatste is de plaats van zuurstof beperkt.
Voor meer informatie verwijzen we door naar de praktijkleidraad “Zuurstof in woonzorgcentra tijdens COVID" (stap 6: beoordeling nood aan zuurstoftherapie bij palliatieve patiënten)
6. VENTILATOR
Mogen ventilatoren gebruikt worden bij COVID-patiënten?
Het ECDC (European Centre for Disease Control) heeft in haar recente advies aangegeven om luchtstromen van persoon naar persoon te vermijden, en dus geen ventilatoren te gebruiken.
Voor meer informatie verwijzen we door naar:
- De LCI-richtlijn Ventilatie en COVID-19
- Maatregelen m.b.t. ventileren en verluchten tijdens corona in woningen en publiek toegankelijke gebouwen, uitgezonderd ziekenhuizen en zorginstellingen waar grote groepen besmette personen (cohorten) verblijven (Agentschap Zorg en Gezondheid)
7. TERMINALE FASE
Hoe kun je bepalen wanneer een COVID-19 patiënt zich in de palliatieve/terminale fase bevindt?
PICT en PPS zijn hulpmiddelen om te beoordelen in welke mate een patiënt als palliatief beschouwd kan worden, maar zullen in deze specifieke situatie niet altijd helpend zijn. Snelle achteruitgang met onmogelijkheid tot slikken van medicatie, wegvallen van eetlust en dorst en toenemend bewustzijnsverlies zijn tekens van de terminale fase, maar soms weet je het simpelweg niet zeker.
b. Hulpmiddelen en vorming
WEBINAR Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen: Symptoomcontrole en palliatieve zorg bij COVID-19-patiënten
Op 12 november (20u-22u) en 27 november (10u-12u) organiseerden we samen met hogeschool Howest de webinar 'Symptoomcontrole en palliatieve zorg bij COVID-19-patiënten.' We wilden hiermee tegemoetkomen aan de dringende vraag onder zorgverleners naar meer praktische kennis rond symptoomcontrole en comfortzorg voor palliatieve COVID-19-patiënten. De webinar staat open voor zowel artsen als verpleegkundigen werkzaam in ziekenhuizen, woonzorgcentra en thuiszorg.
Klik hier voor alle info!
Hier kun je de webinar gratis herbekijken.
WEBINAR Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen: Afscheid, verlies en rouw tijdens corona
Samen met experts en zorgverleners ontwikkelden we een webinar over afscheid, verlies en rouw tijdens corona. Integraal te bekijken op ons YouTube-kanaal!
Covid-19-communicatiestrategieën voor zorgverleners naar patiënten en naasten
Op moeilijke momenten maakt een goede communicatie het verschil. Tijdens deze crisis krijgen zorgverleners soms te maken met situaties die buiten hun vertrouwde expertise liggen. Daarom heeft de Onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde van de VUB en UGent een leidraad ontwikkeld met verschillende strategieën die je kan gebruiken in de communicatie met patiënten en naasten over (moeilijke) onderwerpen gerelateerd aan de huidige crisis. Klik hier om het document te raadplegen.
E-CURSUS: Symptoomcontrole en palliatieve zorg bij kwetsbare ouderen met COVID-19 - HOWEST
Ook bij een pandemie moeten ouderen kunnen (blijven) rekenen op kwalitatieve zorg. Daarom ontwikkelde de HOWEST Hogeschool Verpleegkunde een praktijkcursus rond symptoomcontrole en palliatieve zorg bij kwetsbare ouderen met COVID-19.
Volg de e-course op de website van HOWEST.
E-CURSUS: Symptomen en parameters bij COVID-19 - HOWEST
De e-course biedt een overzicht van de symptomen en parameters bij COVID-19.
Volg de e-course op de website van HOWEST.
E-CURSUS: Beslissingen over zorg voor kwetsbare ouderen bij COVID-19
Deze e-course geeft een overzicht van de beslissingsboom die werd ontwikkeld door de Belgische vereniging voor Gerontologie en Geriatrie, een instrument dat professionals helpt om keuzes te maken rond een eventuele ziekenhuisopname en andere behandeling van ouderen met COVID-19.
Volg de e-course op de website van HOWEST.
E-CURSUS: hygiënische maatregelen ter preventie van de verspreiding van COVID-19 - HOWEST
cursus richt zich specifiek tot de thuiszorg, ouderenzorg en zorg voor personen met een beperking en biedt een overzicht aan maatregelen rond hand- en hoesthygiëne, het gebruik van beschermingsmiddelen en reiniging en ontsmetting.
Raadpleeg de e-course op de website van HOWEST.
Een overzicht van alle e-courses van HOWEST is terug te vinden via www.howest.be/nl/covid19
c. Adviezen
Advies voor netwerken palliatieve zorg en multidisciplinaire begeleidingsequipes voor palliatieve verzorging kan u hier terugvinden.
Advies voor woonzorgcentra kan u hier terugvinden.
Lees hier onze visie over het belang van bezoek in woonzorgcentra tijdens corona.
Advies voor het omgaan met mensen met dementie tijdens de coronacrisis kan u terugvinden op de website van het Expertisecentrum Dementie.
Advies voor het omgaan met mensen met een beperking tijdens de coronacrisis kan u terugvinden op de website van het Vlaams Agentschap voor personen met een handicap.
3. Beleid
We stuurden een memorandum uit naar de verschillende overheden, waarin we opriepen om meer aandacht te hebben voor palliatieve zorg in tijden van corona. Lees het memorandum hier en het persbericht hier.
4. Afscheid en rouw tijdens corona
WEBINAR Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen: Afscheid, verlies en rouw tijdens corona
Samen met experts en zorgverleners ontwikkelden we een webinar over afscheid, verlies en rouw tijdens corona. Integraal te bekijken op ons YouTube-kanaal!
Flyer UZ Leuven
Psychologen van de palliatieve eenheid van het UZ Leuven ontwikkelden de flyer "In verbinding blijven op afstand." De flyer wordt in het hele ziekenhuis gebruikt om patiënten en hun naasten te ondersteunen.
Supportteam Rouwbegeleiding Corona
Hogeschool PXL in Hasselt heeft een Supportteam Rouwbegeleiding Corona opgericht, waar zorgverleners en familieden van COVID-19-patiënten bijprofesssionele rouwbegeleiders terechtkunnen voor steun en advies. Meer info op hun website
De Weg Wijzer, expertisecentrum voor trauma- en rouwbegeleiding
Neem een kijkje op de website van De Weg Wijzer voor advies over afscheid, verlies en rouw tijdens corona.
5. Het belang van palliatieve zorg tijdens corona
Oktober 2020: persbericht n.a.v. de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg: “Palliatieve zorg tijdens corona. Bedreigd, maar belangrijker dan ooit!"
Bekijk hier onze filmreeks over palliatieve zorg tijdens corona, waarin we bewijzen dat palliatieve zorg tijdens corona wél kan. Sterker nog: het is belangrijker dan ooit!
April 2020: Boodschap van onze voorzitter dr. Gert Huysmans: Het COVID-19 virus maakt geen onderscheid. Palliatieve zorg maakt wel een verschil
De impact van de crisis op palliatieve zorg in de pers:
- oktober - S-Plus Magazine - 'Wanneer corona ons confronteert' - Interview met dr. Gert Huysmans, voorzitter
- 17/09 - De Artsenkrant - 'Meermaals heb ik gedacht: doen wij mensen dit echt aan?" Over palliatieve zorg tijdens corona - Interview met dr. Gert Huysmans, voorzitter
- 18/06 - Artsenkrant - Collateral damage - opiniebijdragen door dr. Gert Huysmans, voorzitter
- 08/04 - Het Laatste Nieuws - Palliatief verpleegkundige Tine getuigt - met Tine Wouters, verpleegkundige Coda
- 10/04 - De Standaard - Waarom we zelden sterven zoals we willen - met Yves De Raes, voorzitter werkgroep PZE
6. Nuttige links
Actuele adviezen en accurate cijfergegevens over het virus raadplegen:
Voor het algemene publiek is de website www.info-coronavirus.be opgericht. Mensen met vragen kunnen ook bellen naar het federale callcenter op 0800 14689 of mailen naar het e-mailadres:coronavirus@health.fgov.be.
Wij raden aan om voorzichtig om te springen met de berichtgeving omtrent het virus. Op sociale media, via sms en e-mail circuleren adviezen, waarschuwingen en alarmerende berichten die niet altijd waar zijn. Het gaat om misleidende informatie. Daarom heeft VRT NWS de meest voorkomende feiten en fabels in kaart gebracht in Check: een rubriek waarin ze beweringen, geruchten en nepnieuws checkt. Raadpleeg deze rubriek hier.
7. Contact
Heb je vragen of opmerkingen? Wil je een probleem bij ons signaleren? Wil je een initiatief delen met collega’s? Aarzel niet om ons te contacteren:
Anneleen Janssen: anneleen.janssen@palliatief.be, tel 02 255 30 46
Aude Defurne: aude.defurne@palliatief.be, tel 02 255 30 44
Bedankt!
Tot slot bedanken wij alle zorgverleners voor de zorg die zij in deze moeilijke en uitdagende tijden dragen voor de kwetsbare mensen in onze samenleving! We bewonderen jullie inzet en wensen iedereen goede moed voor de komende tijd!