A | A | A

HOME   |   WORD LID   |   CONTACT
print deze pagina

Euthanasieproces in Gent: ‘Levenseindezorg in Vlaanderen zal de verliezer zijn’

palsedNaar aanleiding van de assisenzaak in Gent tegen drie artsen die euthanasie uitvoerden bij Tine Nys, heeft onze voorzitter en palliatief arts Gert Huysmans via verschillende mediakanalen zijn bezorgdheid geuit over wat dit proces zal betekenen voor de levenseindezorg. Hij pleit ook voor aan een kritische evaluatie van de wet, die niet wordt ingegeven door vooringenomenheid voor of tegen.

Het proces, waarvan de audiënties vorige week startten, is uniek want het is pas de eerste keer dat artsen voor ‘vergiftiging’ terecht staan naar aanleiding van een euthanasie sinds de wet in 2002 van kracht werd. En volgens Huysmans had het proces er ook nooit mogen komen.

“Dit proces had men kunnen vermijden als maatschappelijk beter de grenzen van de euthanasiewet bij moeilijke casussen als deze waren bewaakt en er meer duidelijkheid en zorgvuldigheid rond de uitvoering was nagestreefd ,” zegt hij. “Naar aanleiding van één situatie gaat men nu proberen er een politiek proces van te maken waar het weer gaat om voor of tegen euthanasie zijn, waar men vanuit één situatie probeert besluiten te trekken voor de brede euthanasie-uitvoering, en dat is niet de manier waarop je dat moet doen.”

“Ik ken vooraf al één verliezer [van dit proces], en dat is de levenseinde zorg in Vlaanderen,” benadrukt Huysmans.

Lees of beluister hieronder de verschillende interventies van Gert Huysmans:

- Palliatieve zorg, de grote verliezer (De Standaard, 21/01/2020)

- Rechts(on)zekerheid voor artsen bij euthanasie (Artsenkrant, 17/01/2020)

- Artsen over euthanasieproces in Gent (Radio 2, Spits, 14/01/2020): artikel audio (Huysmans samen met LEIFarts Patrick Wyffels)

Lees ook:

Euthanasie: iedereen praat over de nooduitgang, maar wie denkt er nog aan brandpreventie? (naar aanleiding van het voorstel om euthanasie ook uit te breiden naar mensen met dementie)