A | A | A

HOME   |   WORD LID   |   CONTACT
print deze pagina

Nieuwsflash 05/2017

Woensdag 31 mei 2017

IN DEZE NIEUWSFLASH
Overzicht van de verschillende onderwerpen, voor meer details: scroll naar beneden

 • AANKONDIGINGEN
  • Schrijf u in voor het 14de Vlaams Congres Palliatieve Zorg - tot 30/06 aan verminderd tarief !
  • Save the date: 'Nederlands-Vlaamse Wetenschapsdagen Palliatieve Zorg'

 • VOOR U GELEZEN
  • 'Sympathie, empathie en mededogen: begrip, voorkeuren en ervaringen van palliatieve patiënten'

 • VORMING, TRAINING & OPLEIDING
  • 'Werken met de richtlijn delier bij palliatieve patiënten'

 • VOOR U GESIGNALEERD
  • Terugblik: 15de wereldcongres van de Europese Associatie Palliatieve Zorg in Madrid

  • Terugblik: Studienamiddag 'Wetenschappelijk onderzoek in de palliatieve zorg. Over de kloof tussen zorgverlening en onderzoek en hoe ze te overbruggen'

  • Zomercursus 'Ethiek in de dementiezorg': 5-7 juli 2017

  • 18de Nursing Ethics Conference en de 3de International Ethics in Care Conference

  • Symposium 'Rouw bij levend verlies' - 27 juni 2017

 • VACATURES

 • FEDERATIE IN DE MEDIA

AANKONDIGINGEN

Schrijf u in voor het 14de Vlaams Congres Palliatieve Zorg - tot 30/06 aan verminderd tarief !

Drie netwerken van de provincie Oost-Vlaanderen organiseren samen met de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen, het 14de Vlaams Congres Palliatieve Zorg,
'De laatste pijn voorbij'.

Dit gaat door op dinsdag 26 september 2017 van 13u tot 18u30 in zaal Capitole in Gent. Het congres richt zich tot artsen, verpleegkundigen, verzorgenden, psychologen, sociaal werkers, vrijwilligers en alle geïnteresseerden.

Alle informatie en het programma kunt u terugvinden in de flyer: KLIK HIER.
Inschrijven kan rechtstreeks via deze link. Voor 30 juni 2017 betaalt u 50 euro, na deze datum 60 euro. Uiterste inschrijvingsdatum: 12 september 2017.

top

Save the date: 'Nederlands-Vlaamse Wetenschapsdagen Palliatieve Zorg'

De Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen en Palliactief organiseren in samenwerking met de acht academische Expertisecentra Palliatieve Zorg in Nederland en de onderzoeksgroepen palliatieve zorg van de vier Vlaamse Universiteiten voor de eerste maal de Nederlands-Vlaamse Wetenschapsdagen Palliatieve Zorg. Dit tweedaagse congres vervangt het vroegere eendaagse Vlaams-Nederlands Onderzoeksforum Palliatieve Zorg.

De wetenschapsdagen gaan door op donderdag 30 november en vrijdag 1 december 2017 in Amsterdam, Nederland. Het thema van deze wetenschapsdagen is 'Interdisciplinaire samenwerking'. De bekendmaking van het programma en de instructies voor het indienen van abstracts volgt nog.

top

VOOR U GELEZEN
Sympathie, empathie en mededogen: begrip, voorkeuren en ervaringen van palliatieve patiënten

Sympathie, empathie en mededogen ('compassion') zijn drie begrippen die nauw met mekaar verbonden zijn, in die mate zelfs dat ze vaak door elkaar gebruikt worden. Maar wat betekenen deze begrippen precies en waar liggen de verschillen? Het vernieuwende aan deze studie is dat ze de begrippen onderzoeken vanuit het perspectief van de patiënt. Wat verstaan patiënten onder deze begrippen en hoe ervaren ze die in de zorg die ze ontvangen?

Uit de studie blijkt dat deze drie begrippen niet door elkaar mogen worden gebruikt. Ze worden niet alleen verschillend beschreven in de literatuur, maar ook anders gedefinieerd en ervaren door terminale patiënten. Deze bevindingen dienen deel uit te maken van een conceptueel kader dat niet alleen toekomstig onderzoek kan sturen, maar ook belangrijk is in een educatieve context, namelijk bij het definiëren en trainen van attitudes die belangrijk zijn voor een kwaliteitsvolle palliatieve zorg.

Volledige bespreking ...

top

VORMING, TRAINING & OPLEIDING (VTO)

 • De opleiding Werken met de richtlijn delier bij palliatieve patiënten wordt georganiseerd in samenwerking met de netwerken van de provincie Antwerpen op zaterdag 10 juni 2017 in Wilrijk. Dr. Gert Huysmans, Dr. Anne Beyen en Mevr. Christine De Coninck leggen de richtlijn stap voor stap uit en overlopen de bestaande medicamenteuze en niet-medicamenteuze behandelmogelijkheden. Meer informatie.

top

VOOR U GESIGNALEERD
Terugblik: 15de wereldcongres van de Europese Associatie Palliatieve Zorg in Madrid

Van 18 tot 20 mei 2017 vond het 15de wereldcongres van de Europese Associatie Palliatieve Zorg plaats in Madrid (Spanje) met als titel 'Progressing Palliative Care'. Ook de Federatie was aanwezig.


Wij geven u graag enkele cijfers mee:
In totaal waren er 14 presentaties van Belgische onderzoekers en zorgverleners, waarvan één van de Federatie. De presentatie 'One of the First Nation-wide Prevalence Studies in Palliative Care Needs: Palliative Care Indicator Tool' werd gegeven door onze voorzitter dr. Gert Huysmans.

Er waren 24 posters uit België, waarvan er al zeker 3 een prijs kregen voor beste abstract in hun categorie. Klik hier voor de volledige lijst. De poster van de Federatie werd gepresenteerd door Jessica Fraeyman PhD, researchcoördinator van de Federatie.

Enkele highlights:

 • Lara Pivodic haalde haar doctoraat aan de VUB in de End-of-life Care onderzoeksgroep en won de prijs voor jonge onderzoeker in de palliatieve zorg met haar onderzoek in de cross-nationale vergelijkingen in Europa rond palliatieve zorg. Een interview met haar vindt u hier.
 • Er was een presentatie van een award-winning onderzoekster uit het Verenigd Koninkrijk (Irene Tuffrey-Wijne, London) over palliatieve zorg voor personen met een leerstoornis. Klik hier voor een interview met haar.
 • Er was ook aandacht voor de palliatieve zorgen in Afrika, waar slechts in 6 van de 48 landen een vorm van gespecialiseerde palliatieve zorgen beschikbaar is (Zuid-Afrika, Kenya, Uganda, Zambia, Ghana en Egypte).

Er werd ook getweet vanop het congres. Op de account van Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen kunt u nog meer hoogtepunten terugvinden. Het volledige programma en andere informatie kunt u terugvinden via deze link.

Indien gewenst kan u ook even de tijd nemen om het charter rond vrijwilligerswerk te tekenen. Vanuit EAPC en de wereldorganisatie voor palliatieve zorgen wil men de vrijwilligers -niet weg te denken uit de palliatieve zorg- een stem geven en de uitbouw van de werking verder ondersteunen. Ze hebben nog een aantal stemmen nodig om hun doel te bereiken. Tekenen kan hier !

Terugblik: Studienamiddag 'Wetenschappelijk onderzoek in de palliatieve zorg. Over de kloof tussen zorgverlening en onderzoek en hoe ze te overbruggen'

Voor de geïnteresseerden die niet aanwezig konden zijn op de studienamiddag 'Wetenschappelijk onderzoek in de palliatieve zorg. Over de kloof tussen zorgverlening en onderzoek en hoe ze te overbruggen' (5/05/2017) voorzien we in een kort verslag (klik hier). Dit kan eveneens interessant zijn voor diegenen die meer willen weten over de verbinding tussen wetenschappelijk onderzoek en praktijk in de palliatieve zorg, en wat de opdracht van de Federatie daarin is. Meer specifiek ook over welke rollen de researchcoördinatie van de Federatie daarin opneemt.

Zomercursus 'Ethiek in de dementiezorg': 5-7 juli 2017

Het Centrum voor Biomedische Ethiek en Recht van de KU Leuven organiseert de 3de editie van de zomercursus 'Ethiek in de dementiezorg'. De cursus is interdisciplinair en werkt vanuit de filosofie, de geneeskunde, de verpleegkunde, de gerontologie en de klinische ethiek. De voertaal is Engels. Klik hier voor meer informatie. 

18de Nursing Ethics Conference en de 3de International Ethics in Care Conference

Op 15 en 16 september 2017 organiseren het International Care Ethics Observatory van de Universiteit van Surrey (UK) en het Centrum voor Biomedische Ethiek en Recht van de KU Leuven de 18de Nursing Ethics Conference en de 3de International Ethics in Care Conference. De focus van het congres ligt op de volgende vier thema's:

 • Ethische aspecten van de zorg voor ouderen
 • Ethiekonderwijs in de verpleegkunde en de zorg
 • Ethische aspecten van levenseindezorg
 • Organisatorisch-ethische aspecten in de verpleegkunde en de zorg

De voertaal tijdens het congres is Engels. Meer informatie op de congreswebsite.

Symposium 'Rouw bij levend verlies' - 27 juni 2017

De postgraduaatopleiding Rouw- en verliesconsulent van de Arteveldehogeschool organiseert op dinsdag 27 juni 2017 op campus Sint-Annaplein (Gent) het symposium 'Rouw bij levend verlies': Niet alle rouw is doodgerelateerd. In het leven worden we vaak met 'ander' verlies geconfronteerd. Dit symposium over rouw bij levend verlies start met de vernieuwde visie op rouw. Er wordt ingezoomd op thema's als verlies van gezondheid, relatie, werk, land ..

Het symposium is gericht naar hulp- en zorgverleners, sociaal werkers, praktijkwerkers, docenten, onderzoekers en andere geïnteresseerden in het thema verlies en rouw. Het programma en meer informatie vindt u op de website.

                                                                                                                                                                                                                    top

VACATURES

 • Kliniek Sint-Jan is op zoek naar een verpleegkundige (m/v) voor de dienst palliatieve zorgen. Solliciteren voor 30 juni 2017. Meer info.
 • GZA Ziekenhuizen (Antwerpen) werft een arts palliatieve zorgen (deeltijds) aan. Solliciteren voor 30 juni 2017. Meer info.

                                                                                                                                                                                                                   top

FEDERATIE IN DE MEDIA

Het Belang van Limburg, 29 april, Zorgverleners moeten euthanasievragen helemaal toelaten en begeleiden, opinie van dr. Marc Desmet, voorzitter van de stuurgroep ethiek van de Federatie.

Knack, 15 mei, Belgische federaties voor palliatieve zorg eisen meer middelen van De Block, het gezamenlijk persbericht van de Vlaamse, Waalse en Brusselse federaties voor palliatieve zorg werd online gepubliceerd in Knack. De Franstalige versie verscheen in Vers l'Avenir. Het persbericht 'Minister De Block moet kleur bekennen' kunt u hier terugvinden.

De Standaard, 24 mei, Liegen over de toestand van de patiënt is nu uit den boze, met opiniebijdrage van dr. Marc Desmet, voorzitter van de stuurgroep ethiek van de Federatie.

De artikels werden gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elke reproductie dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publish.be.

Voor meer nieuws kunt u ons volgen op Twitter - Facebook - LinkedIn

top