A | A | A

HOME   |   WORD LID   |   CONTACT
print deze pagina

Nieuwsflash 08/2017

Vrijdag 29 september 2017

IN DEZE NIEUWSFLASH
Overzicht van de verschillende onderwerpen, voor meer details: scroll naar beneden

 • BELEIDSNIEUWS
  • Parlementaire vraag m.b.t. uitbreiding palliatieve zorg - Commissie Volksgezondheid

 • AANKONDIGINGEN
  • Tijdschrift voor Palliatieve Zorg beschikbaar
  • Nieuwe flyer over tegemoetkomingen voor patiënten & mantelzorgers bij palliatieve thuiszorg
  • Programma Nederlands-Vlaamse Wetenschapsdagen Palliatieve Zorg beschikbaar
  • Terugblik op het 14de Vlaams Congres Palliatieve Zorg: 'De laatste pijn voorbij'
 • VORMING, TRAINING & OPLEIDING
  • NIEUW: meerdaagse opleiding 'Zelfzorg, samenwerken en leidinggeven in de palliatieve zorg':
   • Zelfzorg in de palliatieve zorg - 26 oktober 2017
   • Van conflict naar verbinding. Samenwerken in de zorg - 7 november 2017
   • Zorgzaam leidinggeven: een haalbare kaart? - 19 december 2017 
  • Werken met de Richtlijn Delirium bij palliatieve patiënten - 7 november 2017
  • Werken met de Richtlijn Palliatieve sedatie - 18 november 2017
  • Training Existentiële en spirituele zorg bij palliatieve patiënten
  • Tweedaagse opleiding 'Aandacht voor het spirituele in palliatieve zorg: Hoezo?'
  • Basisopleiding Palliatieve Zorg voor Artsen - 2018-2019
  • Een contextuele benadering van ziekte: de balans van geven en ontvangen in de palliatieve zorg - maart 2018
 • VOOR U GELEZEN
  • Euthanasie bij personen met psychiatrische aandoeningen of dementie in België: de cijfers
  • Voorstelling project: 'Een open gesprek met een patiënt als leerweg tot afgestemde zorg'
 • VOOR U GESIGNALEERD
  • Postgraduaat 'Bemiddeling in de laatste levensfase en bij het levenseinde' - Hogeschool VIVES (Kortrijk)
  • Documentaire en theatervoorstelling ‘Ooit ga je dood’
  • 10de EAPC World Research Congress rond onderzoek in de palliatieve zorg
  • Music for Life 2017: kies palliatieve zorg als jouw goed doel!

 • BOEKENNIEUWS
  • Spiritualiteit in palliatieve zorg en de lessen van mijn stervende vader. Een reis tussen hoofd en hart. - WIN dit boek van Alexander Verstaen ! 

 • VACATURES

 • FEDERATIE IN DE MEDIA

BELEIDSNIEUWS
Parlementaire vraag m.b.t. uitbreiding palliatieve zorg - Commissie Volksgezondheid

Parlementsleden Els Van Hoof (CD&V), Anne Dedry (Ecolo-Groen), Catherine Fonck (cdH) & Kattrin Jadin (MR) ondervroegen op 7 juni 2017 Maggie De Block - Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid - in de bevoegde Kamercommissie betreffende de uitbreiding van de definitie van palliatieve zorg. 

Klik hier voor zowel de vraag van de ministers als het antwoord van Minister De Block. 

De Federatie volgt dit voor u op en signaleert meer nieuws in een volgende Nieuwsflash! 

AANKONDIGINGEN
Tijdschrift voor Palliatieve Zorg beschikbaar

De 13de jaargang van het Tijdschrift voor Palliatieve Zorg is gewijd aan de thema's pijn en lijden. U kunt de elektronische versie raadplegen via deze link

Indien u het tijdschrift volgend jaar gratis in de bus wil ontvangen kunt u zich hier registreren.

Nieuwe flyer over tegemoetkomingen voor patiënten & mantelzorgers bij palliatieve thuiszorg 

Tijdens het 14de Vlaams Congres Palliatieve Zorg werd er een nieuwe flyer van de Federatie verspreid met informatie over tegemoetkomingen voor patiënten en mantelzorgers bij palliatieve thuiszorg. De flyer kunt u gratis verkrijgen bij het netwerk palliatieve zorg uit uw regio

De elektronische versie kunt u hier terugvinden.

Programma Nederlands-Vlaamse Wetenschapsdagen Palliatieve Zorg beschikbaar

Nu het programma beschikbaar is herinneren wij u graag aan de Nederlands-Vlaamse Wetenschapsdagen Palliatieve Zorg, een organisatie van het Nederlandse Palliactief en de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen vzw in samenwerking met de acht academische Expertisecentra Palliatieve Zorg (NL) en de onderzoeksgroepen palliatieve zorg van de vier Vlaamse Universiteiten. Dit initiatief is de opvolger van het Vlaams-Nederlands Onderzoeksforum Palliatieve Zorg.

'Interdisciplinaire perspectieven' is de titel van deze eerste editie van de Wetenschapsdagen die plaatsvinden op 30 november en 1 december 2017 in Amsterdam (Nederland). Interdisciplinaire samenwerking is niet alleen belangrijk voor zorgverleners, maar ook voor onderzoekers op het gebied van palliatieve zorg: Wat is de meerwaarde voor patiënt, zorgpraktijk en onderzoek? Wat zijn de uitdagingen in de wisselwerking tussen zorg en onderzoek? De Wetenschapsdagen richten zich bijgevolg tot onderzoekers én zorgverleners die interesse hebben in onderzoek. Meer informatie in de flyer. Inschrijven kan via deze link.

Terugblik op het 14de Vlaams Congres Palliatieve Zorg: 'De laatste pijn voorbij'

De Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen organiseerde in samenwerking met drie netwerken palliatieve zorg van de provincie Oost-Vlaanderen het 14de Vlaams Congres Palliatieve Zorg - 'De laatste pijn voorbij' - op dinsdag 26 september 2017 in zaal Capitole in Gent. Met bijna 1.200 deelnemers werd het een zeer succesvolle editie!

Het centrale thema van dit congres was pijn in al zijn facetten. Goed omgaan met de pijn van zowel de zieke als zijn naasten vormt namelijk een blijvende uitdaging in de palliatieve zorg. Om hulpverleners uit diverse disciplines bij deze complexe opdracht te ondersteunen, bracht het congres hierover de laatste stand van zaken en nieuwe inzichten. Gastsprekers waren prof. Ignaas Devisch, prof. dr. Johan Menten, dr. Anja Velghe, Pierre Mertens en Alexander Verstaen PhD.

We gaven de primeur weg tijdens het congres, maar nu ook voor de trouwe lezers van onze Nieuwsflash: het 15de Vlaams Congres Palliatieve Zorg vindt plaats op dinsdag 9 oktober 2018 in Turnhout. Noteer deze datum alvast in uw agenda! Meer informatie in de komende Nieuwsflash.

Wij willen iedereen van harte bedanken die er mee voor heeft gezorgd dat dit een zeer gesmaakte editie is geworden. Hopelijk zien we alle deelnemers ook volgend jaar terug! Foto's zijn terug te vinden op de Facebook-pagina van het Vlaams Congres.

Klik hier voor ons persbericht van vrijdag 22 september '1.200 deelnemers voor het 14de Vlaams Congres Palliatieve Zorg: 'De laatste pijn voorbij'!'

VORMING, TRAINING & OPLEIDING (VTO)

Hieronder zetten we graag nog eens de opleidingen van het najaar van 2017 in de kijker.

Op 7 november organiseren wij in samenwerking met het netwerk palliatieve zorg Westhoek-Oostende de opleiding over delier in Diksmuide. Benieuwd wat deze opleiding voor jou en je patiënten kan betekenen? Klik hier voor meer informatie en schrijf je in.

Dr. Blyaert, dr. Desodt en mevrouw Declercq leggen op zaterdag 18 november in Brugge de richtlijn over palliatieve sedatie uit, met veel aandacht voor de praktijk. Heb jij nog vragen over sedatie? Klik dan hier voor meer informatie en schrijf je in.

We worden de laatste jaren met Zelfzorg om de oren geslagen, maar maken we daar ook tijd voor? Wil jij hier een dag bij stilstaan aan de hand van het zorgconcept van J. Tronto en M. Leijsen? Schrijf je dan nog snel in voor de opleiding op 26 oktober!
Werk jij in team en wil je beter samenwerken? Geef je leiding en wil je weten hoe je met zorg voor je team je doelen kan halen? Schrijf je dan in voor op deze opleiding(en) van Marita Stas op 7 november en 19 december. Er is een korting voorzien bij het volgen van meerdere dagen: volgt u twee dagen, dan is er een reductietarief van 10 euro. Wanneer u het volledige driedaagse traject volgt, krijgt u 15 euro korting. Inschrijven voor deze drie opleidingsdagen en één of meerdere van de onderstaande vormingsmomenten kan via deze link.

Voor de tweedaagse opleiding van dr. Marc Desmet 'Aandacht voor het spirituele in palliatieve zorg: Hoezo?' kun je niet meer inschrijven. Zowel de editie in oktober 2017 als die van januari 2018 is volzet. Wil je deze opleiding in de toekomst volgen? Stuur dan een mail met je gegevens naar vorming@palliatief.be.

Ook de achtdaagse training van Alexander Verstaen 'Existentiële en spirituele zorg bij palliatieve patiënten' is al geruime tijd volzet. Wil jij hier in de toekomst graag aan deelnemen? Stuur dan een mail met je gegevens naar vorming@palliatief.be.

De Basisopleiding Palliatieve Zorg voor Artsen zal in het academiejaar 2018-2019 georganiseerd worden in samenwerking met het netwerk palliatieve zorg Limburg en de Universiteit Hasselt. Heb je interesse in deze opleiding? Volg dan onze nieuwsbrief voor meer informatie over de data, locatie en inhoud van de opleiding!

Meer informatie over het Interuniversitair Postgraduaat Palliatieve Zorg voor Artsen volgt in oktober. Hou de volgende nieuwsbrieven dus zeker in de gaten!

Op 6, 13 en 20 maart 2018 organiseren de Federatie en het netwerk palliatieve zorg Westhoek-Oostende de opleiding 'Een contextuele benadering van ziekte: de balans van geven en ontvangen in de palliatieve zorg' onder begeleiding van Katlijn Willems. De opleiding gaat door in Diksmuide, met maximum 15 deelnemers. Wees er dus snel bij en schrijf u in bij Karine Depuydt, via info@palliatieve.be.

VOOR U GELEZEN
Euthanasie bij personen met psychiatrische aandoeningen of dementie in België: de cijfers

Euthanasie bij personen met een psychiatrische aandoening of dementie is - onder strikte voorwaarden - toegestaan in België, maar blijft een controversiële praktijk. We weten momenteel heel weinig over het voorkomen hiervan. De onderzoekers van de VUB-UGent hebben analyses gedaan op de anonieme database van de Federale commissie voor controle en evaluatie van Euthanasie, om zo te kunnen beschrijven hoe vaak deze vorm van euthanasie voorkomt en wat de kenmerken zijn van deze praktijk. De database bevat de officiële cijfers van de commissie met goedgekeurde registraties van artsen.

We geven u hier enkele cijfers mee:

 • Tussen 2002 en 2013 waren er 179 registraties van euthanasie bij personen met een psychiatrische aandoening of dementie
 • Deze registraties vermeldden als reden voor de euthanasie-uitvoering: stemmingsstoornissen (46%), dementie (35%), psychiatrische aandoeningen (12%) en stemmingswisselingen met een bijkomende psychiatrische stoornis (7%)
 • Het aantal euthanasiegevallen bij mensen met een psychiatrische aandoening of dementie is ten opzichte van het totale aantal euthanasie-uitvoeringen gestegen van 0,5% (tussen 2002 en 2008) naar 3% in 2013
 • De uitvoering van euthanasie gebeurde meestal thuis

Referentie:
Dierickx S, Deliens L, Cohen J, Chambaere K., Euthanasia for people with psychiatric disorders or dementia in Belgium: analysis of officially reported cases. BMC Psychiatry. 2017 Jun 23;17(1):203.

Volledige bespreking ...

Voorstelling project: 'Een open gesprek met een patiënt als leerweg tot afgestemde zorg'

De onderzoekscluster van de opleiding Verpleegkunde van Howest (Hogeschool West-Vlaanderen) deed in samenwerking met zorgethisch lab Stimul en UZGent onderzoek naar de mogelijkheid om zorgverleners ertoe aan te zetten op een (meer) zorgethische manier met hun patiënten om te gaan. Vrijwillige verpleegkundigen en ergotherapeuten van de afdelingen geriatrie werden blootgesteld aan de ervaringswereld van een patiënt naar keuze tijdens een open, niet-sturend belevingsgesprek met die patiënt, met als centrale vraag 'Hoe gaat het met je?'.

Uit de resultaten blijkt dat deze gesprekken mét reflectietraject een effectieve 'exposure'-methodiek kunnen vormen: de blik van de zorgverlener verandert, hij kijkt als het ware even door de ogen van de zorgontvanger en beseft iets beter wat er voor die persoon op het spel staat. Dat besef beperkt zich niet tot die ene patiënt met wie men een gesprek had. Door de oefening gaan zorgverleners o.m. beseffen hoe indrukwekkend of overweldigend een opname kan zijn voor patiënten, hoe sterk ze vanuit hun eigen (professionele) waarden denken en hoezeer ze gericht zijn op het oplossen van problemen zonder te luisteren naar wat de patiënt wil.

Meer lezen ...

VOOR U GESIGNALEERD 
Postgraduaat 'Bemiddeling in de laatste levensfase en bij het levenseinde' - Hogeschool VIVES (Kortrijk) 

Met de opleiding Bemiddeling in de laatste levensfase en bij het levenseinde wil Hogeschool VIVES een gepaste ethische visie en een noodzakelijk methodisch kader aanbieden om spanningen en conflicten bij het levenseinde zichtbaar en bespreekbaar te maken in plaats van deze te ontkennen en weg te stoppen. Deze vorm van conflictbemiddeling draagt ook bij tot de rouwverwerking van de nabestaanden.

Deze specialisatiemodule gaat dieper in op de eigenheid van conflicten in de laatste levensfase, de psychologie van de laatste levensfase, relationeel-ethische visies op samenleven, juridische aspecten bij het levenseinde, medische beslissingen bij het levenseinde, persoonlijke ontwikkeling van de bemiddelaar, integratie van attitudes en vaardigheden eigen aan het bemiddelingsgericht werken in conflictsituaties.

Meer informatie op de website.

Documentaire en theatervoorstelling 'Ooit ga je dood' 

Op dinsdag 3 oktober 2017 organiseert het Netwerk Palliatieve Zorg Limburg de documentaire en theatervoorstelling 'Ooit ga je dood'. Met een lach en een traan wordt gekeken hoe mensen met een verstandelijke beperking en hun omgeving dood en rouw beleven. Alle informatie vindt u in de flyer.

De voorstelling wordt gespeeld door Carte Blanche, een kunstenaarscollectief uit Eindhoven dat zich richt op het maken van maatschappelijk geëngageerde voorstellingen. Ze werken met zowel acteurs met een beperking of hindernis, als met geschoolde acteurs. Meer informatie over de documentaire vindt u via deze link.

10de EAPC World Research Congress rond onderzoek in de palliatieve zorg

Het 10de World Research Congress rond onderzoek in de palliatieve zorg wordt door EAPC georganiseerd van 24 tot 26 mei 2018 in Bern. Let wel: de deadline voor het indienen van abstracts is 15 oktober 2017!

Music for Life 2017: kies palliatieve zorg als jouw goed doel!

Van 18 tot 24 december 2017 organiseert Studio Brussel opnieuw De Warmste Week. De plaats van afspraak is dit jaar het Provinciaal Domein Puyenbroeck in Wachtebeke. Vanaf september kun je een actie registreren via de website van de warmste week, dit kan tot en met 24 december. Via deze link kun je alle praktische info vinden over het opzetten van een actie. 

Wil je met jouw organisatie in actie komen voor de Federatie? Registreer dan jullie actie en geef ons een seintje, dan zorgen wij voor nog meer bekendheid!

Geen inspiratie? Het ASZ Aalst organiseerde vorig jaar een actie ten voordele van de Federatie. Dit leverde maar liefst 5.500 euro op. Als 'wederdienst' organiseren wij voor hen een 'in-house' opleiding over palliatieve zorg.

Heb je vragen? Geef dan een seintje via vorming@palliatief.be of op het telefoonnummer 02 255 30 40. Laten we samen zorgen voor een warme week voor de palliatieve zorg!

BOEKENNIEUWS

SPIRITUALITEIT IN PALLIATIEVE ZORG
en de lessen van mijn stervende vader

Alexander Verstaen
Witsand Uitgevers, 2017, 287 pag.
ISBN 978 94 9201 187 9

In dit boek beschrijft Alexander Verstaen hoe we meer voeling kunnen krijgen met de processen waar palliatieve patiënten en hun familieleden door gaan en hoe we deze existentiële en spirituele dimensie van zorg daadwerkelijk gestalte kunnen geven. Hij heeft aandacht voor tal van vragen waar zieken en hun naasten, zorgprofessionals en vrijwilligers in de palliatieve zorg, en iedereen die nadenkt over het levenseinde, mee worden geconfronteerd. HOOFD-stukken worden afgewisseld met het diep eerlijke relaas van het ziekte- en stervensproces van zijn eigen vader, een doorleefd verhaal dat de theorie verder illustreert en verdiept.
Lees meer ...

WIN !
De auteur schonk ons 3 exemplaren van 'Spiritualiteit in palliatieve zorg en de lessen van mijn stervende vader. Een reis tussen hoofd en hart'. Is uw instelling lid van de Federatie, of bent u individueel lid, stuur dan uiterlijk op 15 oktober 2017 een mailtje naar redactie@palliatief.be.
Een onschuldige hand trekt de winnaars. Veel succes!

VACATURES

De thuiszorgequipe van Panal vzw (het Palliatief Netwerk van het Arrondissement Leuven) is op zoek naar een verpleegkundig consulent (38u). Solliciteren kan tot en met 18 oktober 2017. Meer info.

Allegria vzw (Turnhout) werft een voltijdse coördinator (m/v) aan. Meer info.

FEDERATIE IN DE MEDIA

Kerknet, 24 september, 14de congres Palliatieve Zorg (online), aankondiging van het 14de Vlaams Congres Palliatieve Zorg, 'De laatste pijn voorbij'. 

Medi-Sfeer, 31 augustus, Dokter, komt dat spuitje nog?, uitgebreid interview met dr. Gert Huysmans, voorzitter van de Federatie. 

Het Nieuwsblad, 17 augustus, Ik kan mijn patiënten niet doodmaken, artikel met een opiniebijdrage door dr. Gert Huysmans, voorzitter van de Federatie. 

TV Oost, 14 augustus, TV Oost Nieuws: euthanasie bij levensmoeheid, (online, vanaf 0.40 min.), opiniebijdrage door dr. Gert Huysmans, voorzitter van de Federatie. 

De artikels werden gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elke reproductie dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publish.be

Voor meer nieuws kunt u ons volgen op Twitter - Facebook - LinkedIn