A | A | A

HOME   |   WORD LID   |   CONTACT
print deze pagina

Nieuwsflash 01/2021

Vrijdag 29 januari 2021

IN DEZE NIEUWSFLASH
Overzicht van de verschillende onderwerpen, voor meer details: scroll naar beneden

Beleidsnieuws

Op 19 januari stelde Kom op tegen Kanker het eindrapport van het burgerforum binnen het Palliatief Debat voor aan Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke. Het rapport biedt een duidelijk overzicht van de noden en behoeften van de burger, waar we als palliatieve sector graag mee aan de slag gaan. Hier kan je het volledige rapport raadplegen.

Team FPZV

Ruim twee jaar na haar aanwerving nam Gretel Raspé deze maand afscheid van ons. In die jaren heeft ze onder meer de werkgroep PST ondersteund en meegewerkt aan de visienota Referent-Expert Netwerk & MBE. We bedanken haar van harte voor haar inzet, en wensen haar het beste toe voor de toekomst

Onderzoeksnieuws

Mantelzorgers als katalysator voor palliatieve zorg

Een tijdige opstart van palliatieve zorg is niet enkel een zaak van zorgverleners en patiënten: ook mantelzorgers spelen hierin een belangrijke rol, zo blijkt uit recent onderzoek van de onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde (UGent/VUB). Mantelzorgers botsen echter op een aantal hindernissen: ze vinden niet makkelijk de weg naar de juiste informatie en voelen zich vaak onzeker en onvoorbereid om palliatieve zorg te bespreken. De onderzoekers pleiten daarom voor meer aandacht voor vorming en informatie op maat voor mantelzorgers, en ze vragen dat zorgverleners mantelzorgers steeds actief betrekken bij gesprekken doorheen het hele zorgproces. Lees hier het persbericht en hier het volledige artikel 'Palliative Care Utilisation: Family Carers' Behaviours and Determinants. A Qualitative Interview Study' (2020).

Oproep: Ervaringen van zorgverleners met levenseindezorg tijdens COVID

Onderzoekers van UZ Brussel en Zorg rond het Levenseinde doen momenteel onderzoek naar de ervaringen van zorgverleners met levenseindezorg tijdens de tweede COVID-golf. Ben je zorgverlener in een ziekenhuis, woonzorgcentrum of thuiszorg, en droeg je na 15 oktober zorg voor een stervende patiënt (al dan niet door COVID)? Wil je bijdragen aan belangrijk onderzoek? Vul dan anoniem deze vragenlijst in (20 minuten).

Dit onderzoek werd ook al uitgevoerd tijdens de eerste golf. Daaruit bleek dat zorgverleners onvoldoende tijd hadden voor de emotionele en spirituele ondersteuning van patiënten. De resultaten zullen actief bezorgd worden aan beleidsmakers om aandacht te vragen voor goede levenseindezorg én ondersteuning van zorgverleners. Lees meer

10 tips om een duurzame 'welzijns-cultuur' in je team te implementeren

Zorgverleners in de palliatieve zorg werken vaak in uitdagende en emotioneel belastende omstandigheden, en lopen daarom een hoger risico op burn-outs en andere psychische klachten. Recent onderzoek geeft tien praktische aanbevelingen om het welzijn van je team te bevorderen en een duurzame 'welzijns-cultuur' te implementeren. Ontdek de aanbevelingen in het artikel 'Top Ten Tips Palliative Care Clinicians Should Know about Implementing a Team Wellness Program' (2021).

Vormingsnieuws

Basisopleiding Palliatieve Zorg voor Artsen: extra editie 2021 (maart - oktober 2021)

Van maart tot oktober organiseren we een extra editie 'Basisopleiding Palliatieve Zorg voor Artsen.' Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Deze opleiding is gericht op huisartsen en specialisten die hun kennis willen verruimen rond onderwerpen zoals symptoomcontrole en pijnbestrijding, psychosociale zorg, vroegtijdige zorgplanning, communicatie rond het levenseinde en meer. In de flyer en op onze website vind je meer informatie.

Webinar 'Vroegtijdige Zorgplanning - Over het hoe en waarom' i.s.m. Domus Medica (4 en 6 februari)

Op 4 en 6 februari organiseren we samen met Domus Medica de webinar 'Vroegtijdige zorgplanning - over het hoe en waarom.' Doel van de webinar is om huisartsen, verpleegkundigen, CRA's en andere hulpverleners informatie en handvaten te geven voor het uitvoeren van een tijdig en kwalitatief VZP-proces. De webinar biedt een antwoord op volgende vragen:

Meer info en mogelijkheid tot inschrijven vind je op de website van Domus Medica.

Online inspiratiesessie 'De Verbinddoos en het Amforagesprek als toegangspoort tot een diepgaand gesprek over het (einde van het) leven' (8 februari)

In deze online inspiratiesessie met Hilde Ingels maak je kennis met de Verbinddoos en leer je hoe je dit instrument kan inzetten om in gesprek te gaan met een patiënt over (einde-)levensvragen. Daarnaast krijg je toelichting over het Amforagesprek of het eindelevensgesprek en de bijhorende opleiding. De inspiratiesessie is gratis, maar inschrijven is verplicht. Lees meer.

     

Technieken voor peer-groepsbegeleiders: uitgesteld

0mwille van de coronamaatregelen is de opleiding 'Technieken voor peer-groepsbegeleiders' uitgesteld naar 15 september 2021. Inschrijven is nog steeds mogelijk. In de flyer en op onze website vind je meer informatie. 

Vacatures

AZ Groeninge in Kortrijk is op zoek naar een verpleegkundige voor het palliatief supportteam. Solliciteren kan nog tot 5 februari. Lees hier de functiebeschrijving.

Palliatieve Zorg Gent-Eeklo is op zoek naar een palliatief verpleegkundige. Solliciteren kan nog tot 10 februari. Lees hier de functiebeschrijving.

Aanraders

'GensterZorg': Vorming rond zingeving en spiritualiteit in de zorg

GensterZorg biedt vorming voor iedereen die in het zorgen voor andere mensen stuit op levensvragen en hier beter mee wil leren omgaan. Het aanbod bevat lezingen, workshops, korte opleidingen of langere trajecten en richt zich zowel op zorgverleners, vrijwilligers als individuele geïnteresseerden. Op de vernieuwde website vind je een overzicht van het aanbod (dat ook online georganiseerd kan worden). Maatwerk is steeds mogelijk. Neem zeker ook een kijkje naar de blog, waar concrete praktijkverhalen duidelijk maken waar je spirituele aspecten in de zorg ontmoet.

Open Meetings Cicely Saunders Society

De Cicely Saunders Society organiseert dit voorjaar drie gratis online sessies voor iedereen met een interesse in palliatieve zorg en het leven en werk van pionier Cicely Saunders. De eerste sessie vond plaats in januari, de volgende sessies zijn gepland op 9 maart en 11 mei. Lees meer.

Voor meer nieuws kunt u de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen (@FPZVlaanderen) volgen op Twitter, Facebook en LinkedIn

 

Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen VZW
info@palliatief.be - 02 255 30 40
KBO 0442990288 - RPR Brussel


FEDERATIE PALLIATIEVE ZORG VLAANDEREN - Luchthavenlaan 10- 1800 Vilvoorde - www.palliatief.be

Volg ons op FacebookVolg ons op TwitterVolg ons op LinkedIn

Vragen of reacties op deze nieuwsflash? Klik hier