A | A | A

HOME   |   WORD LID   |   CONTACT
print deze pagina

Nieuwsflash 02/2019

Donderdag 28 februari 2019
 

IN DEZE NIEUWSFLASH
Overzicht van de verschillende onderwerpen, voor meer details: scroll naar beneden

 

AANKONDIGINGEN

 

Afscheid Wim Duran

We hebben afscheid genomen van Wim Duran als wetenschappelijk medewerker. Zijn passage bij ons was kort maar krachtig. We bedanken hem dan ook voor zijn inzet, in het bijzonder het werk dat hij verrichtte voor de richtlijnontwikkeling www.pallialine.be. Wim is aan de slag gegaan als agogisch directeur van Schoonderhage vzw, een instelling voor mensen met een beperking. Zijn opdracht zal er onder meer uit bestaan een beleid rond palliatieve zorg uit te bouwen. We wensen hem daarbij veel succes!

Indiensttreding Anneleen Janssen

Anneleen Janssen volgt Wim op. Na het behalen van haar doctoraat aan de KULeuven, was zij 17 jaar als apotheker verbonden aan de Wetenschappelijke Informatiedienst (WID) van Escapo C.V. in Mechelen. Zij zette er nieuwe wetenschappelijke, farmacologische inzichten om in o.a. opleidingen en publicaties voor apothekers, artsen en verpleegkundigen. Daarnaast was zij vrijwilliger in de palliatieve zorg. In haar nieuwe functie wordt ze een bruggenbouwer tussen het werkveld, het onderzoek en het beleid en ondersteunt ze de richtlijnontwikkeling www.pallialine.be. De datum van indiensttreding ligt nog niet definitief vast maar nu al heten we Anneleen van harte welkom!

Indiensttreding Ilse Van Tricht

Ilse Van Tricht versterkt sinds deze maand ons administratief team. Na een aantal jaren gewerkt te hebben als receptionist/administratief medewerker bij verzekeringsmaatschappijen, wilde ze haar kennis verder uitbreiden. Ze koos er voor om een nieuwe uitdaging aan te gaan en om zich te verdiepen in een nieuwe sector; de gezondheidssector. Zij ondersteunt het administratief team in dagelijkse taken en is het aanspreekpunt voor administratieve vragen. U kan bij Ilse terecht via het e-mailadres: ilse.van.tricht@palliatief.be of via het telefoonnummer: 02 255 30 40.

VORMINGSNIEUWS

Op 5 oktober 2019 gaat in Leuven de Basisopleiding Palliatieve Zorg voor Artsen 2019-2020 van start, in samenwerking met Panal en het UZ Leuven. De opleiding richt zich tot huisartsen en specialisten en gaat dieper in op de volgende thema's: de organisatie van palliatieve zorg, de overgang van cure naar care en stervensbegeleiding, pijnbestrijding, symptoomcontrole, psychosociale en spirituele zorg, communicatie, vroegtijdige zorgplanning, palliatieve sedatie en euthanasie. Tijdens deze interactieve zesdaagse opleiding krijg je kennis, vaardigheden en attitudes mee die je als arts kunnen helpen om kwaliteitsvolle palliatieve zorg te verlenen aan je patiënten en hun naasten. De opleiding wordt telkens op zaterdag georganiseerd: op 5 oktober, 16 november en 14 december 2019 en op 18 januari, 15 februari en 14 maart 2020.


Bekijk de uitnodiging voor meer informatie.
Schrijf je in bij Panal via de website of via e-mail.

ONDERZOEKSNIEUWS

Welke belemmerende en helpende factoren ervaren huisartsen in het proces van vroegtijdige zorgplanning?

Vanwege zijn of haar langdurige relatie met de patiënt, is de huisarts de aangewezen persoon om het proces rond vroegtijdige zorgplanning op te starten. In de praktijk gebeurt dat evenwel bij uitzondering. Deze studie onderzoekt de bestaande literatuur over onder andere de ervaringen van huisartsen met vroegtijdige zorgplanning en brengt zowel de belemmerende als de helpende factoren in kaart.

Meer lezen

SAVE THE DATE

 

Het 16e Vlaams Congres Palliatieve Zorg zal plaatsvinden op dinsdag 15 oktober 2019 in het Kursaal in Oostende. Noteer deze datum alvast in je agenda en houd de nieuwsbrief in de gaten voor meer informatie!

 

 

OPROEPEN

Colour your hospital - Belfius Foundation

Sinds 2006 steunt de Belfius Foundation projecten die gericht zijn op het welzijn van ziekenhuispatiënten. Tot 2011 richtte de stichting zich op palliatieve zorgeenheden. Vandaag zet ze zich in voor alle ziekenhuisafdelingen. Via deze jaarlijkse oproep wil de stichting alle ziekenhuisteams in België uitnodigen om projecten in te dienen waarmee ze het welzijn, comfort en de levenskwaliteit van ziekenhuispatiënten willen verbeteren. De prijs: een budget van 10.000 euro.

Doe mee en dien nog vóór 8 maart je project in via de website van de Belfius Foundation.

Meldingscampagne verzekeringen - Kom op tegen Kanker

Kankerpatiënten ondervinden tijdens of na hun behandeling vaak problemen met hun privé-verzekeringen. Daar wil Kom op tegen Kanker graag verandering in brengen. Daarom vraagt ze (ex-)kankerpatiënten om hun goede en minder goede ervaringen met privé-verzekeringen of verzekeraars te delen via www.deelvandeoplossing.be. Op basis van de resultaten gaat Kom op tegen Kanker in dialoog met de overheid en de verzekeringssector en formuleert ze verbeteracties.

Word deel van de oplossing en deel jouw ervaringen via de website.

TIP

Studiedag: Euthanasie doorgeslagen? Een kritische doorlichting van de euthanasiewet en - commissie - Logia

Logia is een denktak die meer dan 170 experts uit het maatschappelijk werkveld bijeenbrengt om kennis en ervaringen uit te wisselen. Op maandag 29 april 2019 organiseert ze een studiedag om de euthanasiepraktijk in België kritisch onder de loep te nemen. Lezingen van Theo Boer, Marc Eneman, An Haekens, Sigrid Sterckx en Willem Lemmens en getuigenissen van Ludo Vanopdenbosch, Ruth Piers en Johan Menten staan op het programma.

Voor meer informatie en/of inschrijvingen, kan je terecht op de website van Logia. 


 

 VACATURES

  • Het Netwerk Palliatieve Zorg Waasland is op zoek naar een klinisch psycholoog (halftijds). Solliciteren kan tot 18 maart 2019. Meer info.
  • De End-of-Life Care Research Group (VUB/UGent) is op zoek naar zes wetenschappelijk onderzoekers (voltijds). Solliciteren kan tot 29 maart 2019. Meer info.

PASSIE VOOR PALLIATIE

Lees hier meer over de projecten die werden ingediend voor de Prijs Passie voor Palliatieve Zorg 2018 in het kader van het woonzorgcentrum.

FEDERATIE IN DE MEDIA

Tertio, 13 februari 2019, Dossier over vroegtijdige zorgplanning, bijdragen van o.a. Arne Heylen, prof.dr. Ruth Piers en dr. Gert Huysmans

De Specialist, 4 februari 2019, Vroeger met palliatieve zorg starten, bespaart kosten en verhoogt levenskwaliteit, bijdrage van Paul Vanden Berghe: directeur

De artikels werden gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elke reproductie dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publish.be.


Voor meer nieuws kunt u de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen (@FPZVlaanderen) volgen op Twitter


FEDERATIE PALLIATIEVE ZORG VLAANDEREN - Toekomststraat 36 - 1800 Vilvoorde - www.palliatief.be

Volg ons op FacebookVolg ons op TwitterVolg ons op LinkedIn

Vragen of reacties op deze nieuwsflash? Klik hier