A | A | A

HOME   |   WORD LID   |   CONTACT
print deze pagina

Nieuwsflash 03/2020

Vrijdag 27 maart 2020
 

IN DEZE NIEUWSFLASH
Overzicht van de verschillende onderwerpen, voor meer details: scroll naar benedenAANKONDIGING

Deze nieuwsflash staat in het teken van het COVID-19 virus

Het COVID-19 virus tiert welig in België en heeft ons allen in de ban. De gezondheidssector en het palliatief werkveld staan onder grote druk en kunnen alle vormen van hulp en ondersteuning gebruiken. Daarom staat deze nieuwsbrief in het teken van het coronavirus en bundelt ze nuttige informatie en adviezen over dit topic.

Volg het nieuws in onze sector op de voet via onze webpagina: http://www.palliatief.be/coronaONDERZOEKSNIEUWS

Flowchart COVID-19 voor bewoners van een woonzorgcentrum

Omwille van de COVID-pandemie hebben enkele geriaters en huisartsen van het UZ Gent en UZ Leuven samen met Crataegus een advies geformuleerd over verwijscriteria en symptoomcontrole voor bewoners van woonzorgcentra. Het kan helpen om een risk/benefit analyse te maken voor de bewoners wanneer er beslist moet worden of zij al dan niet moeten opgenomen worden in het ziekenhuis. Voor de richtlijnen rond een eventuele sedatie verwijzen we naar de desbetreffende richtlijn van www.pallialine.be.

Lees het document hier.VORMINGSNIEUWS


E-course over hygiënische maatregelen ter preventie van de verspreiding van COVID-19 - HOWEST

In deze tijden hebben veel zorgverleners vragen over preventieve maatregelen die ze moeten nemen om de verspreiding van het COVID-19 virus tegen te gaan. Twee lectoren van de opleiding verpleegkunde aan de HOWEST Hogeschool hebben deze richtlijnen daarom gebundeld in een handige e-course. De cursus richt zich specifiek tot de thuiszorg, ouderenzorg en zorg voor personen met een beperking en biedt een overzicht aan maatregelen rond hand- en hoesthygiëne, het gebruik van beschermingsmiddelen en reiniging en ontsmetting.

Raadpleeg de e-course op de website van HOWEST.
OPROEPEN

Doneer beschermingsmateriaal voor de eerstelijnszorg

Er is een nijpend tekort aan beschermend materiaal voor onze zorgverleners in de vuurlinie. Zonder dit materiaal zijn zij niet voldoende beschermd en wordt het voor hen gevaarlijk om patiënten met het COVID-19 virus te verzorgen. Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid roept daarom op om dit materiaal te doneren. Het kan binnengebracht worden in de regionale inzamelpunten van het Wit-Gele Kruis en wordt daarna gesorteerd en geëvalueerd in de opslagplaatsen van de netwerken palliatieve zorg. Hierna wordt het materiaal bezorgd aan de zorgverleners in de eerste lijn.

Doneer je graag materiaal? Lees dan hier hoe je dat kan doen.

Maak een mondmasker

Professionele mondmaskers behouden we het liefst voor zorgverleners die ten strijde trekken tegen het coronavirus. Zij hebben ze het hardst nodig. Maar ook voor wie thuis zit en ziek en geïsoleerd is, kan een mondmasker nuttig zijn. Het verlaagt de kans dat iemand uit de omgeving wordt besmet. De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid geeft daarom tips om zelf veilige mondmaskers te maken. Op een website die door hen werd goedgekeurd zijn allerlei richtlijnen en patronen te downloaden waarmee zelf aan de slag kan worden gegaan.

Wil jij het eens proberen? Neem dan eens een kijkje op https://maakjemondmasker.be/LEESNIEUWS

Blog. Palliatief coronadagboek - Rob Bruntink

Sinds de doorbraak van het COVID-19 virus houdt Rob Bruntink; Nederlands journalist, auteur en deskundige in palliatieve zorg een dagboek bij. In deze dagelijkse blog schrijft hij over de invloed van het virus op het palliatief werkveld in Nederland en houdt hij de lezers op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en interessante kennisgevingen. Daarnaast geeft hij zijn opinie en advies. Het dagboek wordt dagelijks aangevuld en bestaat momenteel uit vijf delen.

Lees het dagboek op zijn website.Stripverhaal. Palliative care in the time of COVID - Nathan A. Gray

Zorgverleners in het palliatief werkveld helpen patiënten en hun naasten door moeilijke en beangstigende tijden. Daarin zijn zij geschoold, hebben zij zich bekwaamd en daarmee zij mee vertrouwd. Echter, deze pandemie stelt hen voor een uitdaging die de meesten van hun nog nooit eerder hebben meegemaakt. Ze dienen niet enkel mondmaskers, handschoenen en ander beschermingsmateriaal te verzamelen, maar ook vooral veel moed. Dit stripverhaal geeft op een treffende wijze de vragen, bezorgdheden en dillema's weer waarmee zorgverleners vandaag te maken krijgen.

Lees het verhaal hier.

 


KIJKTIPS

Cinema bij je thuis

Dit zijn interessante tijden om te experimenteren. Dat dachten de twee Vlaamse stadsbioscopen Lumière en Cinema Zed over deze crisistijden die ook de filmindustrie hard treffen. Het resultaat van hun experiment: als mensen niet meer naar de cinema kunnen gaan, dan brengen de bioscopen de cinema wel naar hun huiskamer. Zij openden een virtuele filmzaal en zetten een deel van hun programma online. Het gaat om films die nu in de bioscoop hadden moeten draaien en die na de betaling van een digitaal ticket gestreamd kunnen worden.

Bekijk het aanbod van Lumière op deze website. Bekijk het aanbod van Cinema Zed op deze website.


The farewell - Lulu Wang

Dit opmerkelijk familieportret is gebaseerd op de levenservaringen van de regisseur. Het gaat over een familie die ontdekt dat haar geliefde grootmoeder longkanker heeft en terminaal is. Ze besluit om het haar niet te vertellen en in de plaats daarvan een laatste familiebijeenkomst te organiseren voordat de grootmoeder sterft. Het is een warm afscheidslied van een liefdevolle familie waarvan de leden elk op hun eigen manier een plek proberen te geven aan een naderend afscheid en verlies.

Kom meer te weten op deze website.AANRADER

Vrijwilligen tijdens de COVID-19 crisis

De coronacrisis heeft een golf van solidariteit teweeggebracht in Vlaanderen. Steeds meer mensen willen zich vrijwillig inzetten om anderen uit de nood te helpen. De acties zijn bewonderenswaardig maar moeten daarnaast ook veilig en gestroomlijnd gebeuren, in het belang van alle betrokken partijen. Daarom heeft de Vlaamse regering het initiatief #Vlaanderenhelpt gelanceerd om de registratie en toewijzing van vrijwilligers in goede banen te leiden.

Wil je je registreren als vrijwilliger maar weet je niet juist hoe en wat? Raadpleeg dan de website: www.vlaanderenvrijwilligt.be


VACATURE

Stafmedewerker algemeen beleid en communicatie (voltijds)

Hou je van afwisseling en heb je een creatieve geest? Verdiep je je graag in beleid en ben je geboeid door communicatie? Dan word jij binnenkort misschien wel onze nieuwe collega! Als beleidsmedewerker help je mee aan de ontwikkeling van beleidsnota's en aan de ondersteuning van overleggroepen. Als communicatiemedewerker sta je in voor de interne en externe communicatie van onze organisatie. Lijkt je dat wel wat? Bekijk dan hier de volledige vacature en solliciteer vóór 6 april 2020. 
IN DE MEDIA

VRT NWS, 24 maart 2020, Breng zwakste rusthuisbewoners met corona niet meer naar het ziekenhuis - interview met prof. dr. Nele Van Den Noortgate, voorzitter werkgroep Palliatieve Zorg en Geriatrie (Page)

Lees hier het artikel in de krant.

Beluister hier het interview in 'De ochtend' op Radio 1.

Bekijk hier de reportage in het Journaal op Een.

 

De artikels werden gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elke reproductie dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publish.be.


Voor meer nieuws kunt u de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen (@FPZVlaanderen) volgen op Twitter


FEDERATIE PALLIATIEVE ZORG VLAANDEREN - Luchthavenlaan 10- 1800 Vilvoorde - www.palliatief.be

Volg ons op FacebookVolg ons op TwitterVolg ons op LinkedIn

Vragen of reacties op deze nieuwsflash? Klik hier