A | A | A

HOME   |   WORD LID   |   CONTACT
print deze pagina

Nieuwsflash 03/2021

Vrijdag 26 maart 2021

IN DEZE NIEUWSFLASH
Overzicht van de verschillende onderwerpen, voor meer details: scroll naar beneden

Beleidsnieuws

Op 18 maart keurde een ruime meerderheid in het Spaans parlement de wetgeving op euthanasie definitief goed. Spanje is daarmee één van de weinige landen ter wereld waar euthanasie wettelijk mogelijk is. In de Europese Unie kan het alleen in Nederland, België en Luxemburg. De Spaanse wetgeving staat zowel euthanasie als medische hulp bij zelfdoding toe.

Onderzoeksnieuws

VZP+ De integratie van vroegtijdige zorgplanning in woonzorgcentra

Zorgwijzer publiceerde een interview met postdoctoraal onderzoeker Joni Gilissen (VUB/KU Leuven) over het wetenschappelijk project VZP+. VZP+ zocht én vond een gestandaardiseerde methode om vroegtijdige zorgplanning in de dagelijkse werking van woonzorgcentra te integreren. Lees hier het interview.

Dr. Jan Bernheim, Vlaams pionier in palliatieve zorg

Dr. Jan Bernheim is één van de voorvechters van palliatieve zorg en euthanasie in België. Hij stond onder andere mee aan de basis van het unieke Belgische model van integrale levenseindezorg, waarin euthanasie ingebed is in palliatieve zorg. The International Society for Quality-of-Life Studies wijdde een artikel aan het leven en de loopbaan van Jan Bernheim.

Wist je dat de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen als eerste organisatie wereldwijd euthanasie beschouwde als ingebed in palliatieve zorg?

Vormingsnieuws

Vormingsdag urgenties in palliatieve zorg

Samen met de netwerken Palliatieve Zorg van de provincie Antwerpen organiseren we een vormingsdag over urgenties in palliatieve zorg. Het vindt plaats op 18 mei in het Provinciaal Vormingscentrum in Malle en staat open voor o.a. huisartsen, specialisten, thuisverpleegkundigen en verpleegkundigen van acute ziekenhuisafdelingen, spoedafdelingen en intensieve zorg.

Meer informatie is volgende week beschikbaar via onze website.

Postgraduaat palliatieve zorg

Vanaf 1 oktober organiseren we opnieuw een postgraduaat palliatieve zorg, bedoeld voor artsen die de basisopleiding volgden of substantiële ervaring hebben in palliatieve zorg. Reserveer alvast je plek via kathleen.leemans@palliatief.be. Meer info in de flyer.

'Stil Bewogen,' een unieke combinatie van dans en zorg

'Stil Bewogen' is een unieke combinatie van dans en zorg voor mensen met (jong)dementie. Het doel is om via beweging en fysiek luisteren verbinding te maken met mensen met dementie, en capaciteiten aan te spreken die soms verdwenen leken.

'Stil bewogen' biedt workshops voor medewerkers en vrijwilligers van woonzorgcentra en zorgopleidingen, waarin professionele dansers hun tips en technieken delen. Zo krijgen de zorgverleners inzicht in hoe ze dit kunnen integreren in hun dagelijkse omgang met WZC-bewoners. Lees meer.

Conferentie 'Autonomie Her-Dacht'

Het Belgisch Raadgevend Comité voor Bio-ethiek organiseert op woensdag 28 en donderdag 29 april 2021 zijn tweejaarlijkse conferentie rond het thema 'Autonomie her-dacht', dit jaar online. Deelname is gratis en accreditering voor artsen werd aangevraagd. Meer info op de website.

Aanraders

Kopzorgen verdienen zorg – op elke leeftijd!

 

In oktober lanceerde de Vlaamse Ouderenraad de campagne Kopzorgen Verdienen Zorg, waarmee ze aandacht vragen voor het psychisch welzijn van ouderen. Inmiddels lanceerden ze de tweede fase van de campagne. TV-icoon Paula Sémer is het nieuwe boegbeeld, en op de campagnesite www.kopzorgen.be vind je nu een online prikbord. Daar kunnen ouderen en hun omgeving kopzorgen delen, maar ook lichtpuntjes én tips voor beleidsmakers.

De Vlaamse Ouderenraad roept op om zo veel mogelijk ervaringen te delen via het prikbord: zo komen we tot beleidsvoorstellen die écht gebaseerd zijn op ervaringen van ouderen en hun omgeving.

'Brieven voor je dierbaren' - De Essentie

  

Met 'De Essentie' helpt Alexandra Hustinx mensen die zich aan het levenseinde bevinden om brieven te schrijven voor hun dierbaren. Tijdens meerdere ontmoetingen luistert ze naar je verhaal en helpt onder woorden brengen wat je nog wil zeggen. De brieven worden samen met enkele betekenisvolle voorwerpen nagelaten in een gepersonaliseerde doos. Alexandra is daarnaast ook ritueelbegeleider en ze ondersteunt mensen in rouw. Lees meer.

Wist je dat je op onze website een overzicht vindt van verschillende projecten zoals De Essentie? Verschillende initiatieven in Vlaanderen helpen mensen met een ongeneeslijke ziekte om een boodschap of duurzame herinnering na te laten voor hun geliefden, bijvoorbeeld door een videoboodschap of een boek met je levensverhaal te maken. Ontdek ze allemaal op www.palliatief.be/levenseindeverhalen

 

In de media

3 maart: "Euthanasie-aanvragen dalen fors", Het Nieuwsblad

De coronacrisis had invloed op het aantal euthanasie-aanvragen in ons land, schrijft Het Nieuwsblad. Met een reactie van onze voorzitter, dr. Gert Huysmans.

 

Voor meer nieuws kunt u de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen (@FPZVlaanderen) volgen op Twitter, Facebook en LinkedIn

 

Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen VZW
info@palliatief.be - 02 255 30 40
KBO 0442990288 - RPR Brussel


FEDERATIE PALLIATIEVE ZORG VLAANDEREN - Luchthavenlaan 10- 1800 Vilvoorde - www.palliatief.be

Volg ons op FacebookVolg ons op TwitterVolg ons op LinkedIn

Vragen of reacties op deze nieuwsflash? Klik hier