A | A | A

HOME   |   WORD LID   |   CONTACT
print deze pagina

Nieuwsflash 04/2019

Dinsdag 30 april 2019
 

IN DEZE NIEUWSFLASH
Overzicht van de verschillende onderwerpen, voor meer details: scroll naar beneden
BELEIDSNIEUWS

 

Wilsverklaring euthanasie blijft binnenkort langer dan vijf jaar geldig

Je kan vandaag door middel van een wilsverklaring euthanasie schriftelijk vastleggen dat je euthanasie wilt waneer je in een onomkeerbare coma terechtkomt. Die wilsverklaring moet momenteel om de vijf jaar hernieuwd worden om geldig te blijven. Echter, binnenkort kan je zelf de geldigheidsduur bepalen wanneer je ervoor kiest om je wilsverklaring te laten registeren. Leg je geen geldigheidsduur vast? Dan krijg je om de tien jaar een herinnering toegestuurd, met de mogelijkheid om de verklaring aan te passen of in te trekken

Meer info kan je nalezen in het nieuwe artikel 4, § 1, zesde lid, van de wet van 28 mei 2002 betreffende de euthanasie op de website www.dekamer.be , doc 3515/10 (aangenomen tekst, art. 121). Een Koninklijk Besluit moet nog genomen worden om de nadere regels te bepalen.

VORMINGSNIEUWS

Bekendmaking programma en start inschrijvingen 16de Vlaams Congres Palliatieve Zorg

Het is weer zo ver! Op dinsdag 15 oktober 2019 vindt het 16de Vlaams Congres Palliatieve Zorg plaats in het Kursaal in Oostende. Dit jaar is het een samenwerking met de netwerken palliatieve zorg in West-Vlaanderen en staat het in het teken van gevoelens in de laatste levensfase. Zes experts vertellen over hun ervaring met geluk, angst, durf, verwaching, autonomie en toewijding in de laatste levensfase en leren hoe zorgverleners met deze gevoelens kunnen omgaan.

Bekijk dan voor meer info de uitnodiging of schrijf u van 1 mei tot 15 september in via ons WebPlatform. Early birds die inschrijven tot en met 30 juni betalen een deelnemersbijdrage van 75 euro pp. Late owls die inschrijven tot en met 15 september betalen een deelnemersbijdrage van 85 euro pp.

Graag tot dan!

ONDERZOEKSNIEUWS

Textbook of Palliative Care - Lieve Van den Block en Roderick MacLeod

Palliatieve zorg maakt al meer dan vijftig jaar deel uit van de gezondheidszorg. En toch bestaat er nog steeds verwarring of onduidelijkheid over. Dit handboek wil hierin verandering brengen door alle aspecten omtrent palliatieve zorg uitvoerig te bespreken aan de hand van tekst en uitleg van experts in meer dan honderd hoofdstukken.

Meer info op de website van Springer

LEESTIPS

 

Referentiekader kwaliteit van zorg inzake vroegtijdige zorgplanning, palliatieve zorg en levenseindezorg in een woonzorgcentrum

In de woonzorgcentra, maar ook maatschappelijk, neemt de aandacht voor vroegtijdige zorgplanning, palliatieve zorg en levenseindezorg toe. Op vraag van minister Jo Vandeurzen ontwikkelden verschillende actoren in de ouderenzorg evenals onze organisatie een referentiekader voor de sector om als leidraad te dienen in de visieontwikkeling. Het omschrijft de essentiële voorwaarden voor kwalitatieve palliatieve zorg en formuleert ook drie beleidsaanbevelingen.

Lees het referentiekader hier.

Palliatieve zorg in de praktijk. Zakboek voor zorgverleners (herdruk)

Als zorgverlener word je bij de zorg voor de palliatieve patiënt dagelijks geconfronteerd met zeer diverse vragen, zowel op praktisch, lichamelijk als psychosociaal en spiritueel vlak. Dit zakboekje staat boordevol praktische informatie en handige adviezen voor hulpverleners en kwam tot stand door literatuuronderzoek en door de dagelijkse ervaring van het Palliatief SupportTeam en de Palliatieve Zorgeenheid in het UZ Leuven.

Meer info op de website van Acco.

 

 

KIJKTIP

Toneel: Het is een ander jaar - Marjan Meganck en Céline Broeckaert

Deze warme en pakkende voorstelling verweeft literatuur en leven met elkaar. Marjan heeft borstkanker gehad en maakte daar een brievenboek over. Céline heeft de kanker van haar moeder meegemaakt, iets wat stevig onder haar huid gekropen is. In deze voorstelling leest Marjan haar persoonlijke brieven voor en vult Céline aan door andere stemmen te vertolken, te reflecteren, te spiegelen en te ondersteunen. Het geheel heeft de zeldzame kwaliteit van kwetsbaar te zijn én waardig tegelijk.

Meer info via Céline Broeckaert of in bijgevoegd persdossier.

AANRADERS

Evenement: Zorg aan Zet Festival - Zorgnet Icuro

In januari ging Zorgnet Icuro van start met het Zorg aan Zet project: een breed maatschappelijk debat over de zorg van morgen. Met deze campagne werden aan de hand van een brede burgerbevraging zoveel mogelijk ideeën verzameld over de toekomst van de zorg. Op donderdag 9 mei 2019 worden in Brussel de 4000 ideeën en beleidsaanbevelingen van meer dan 500 mensen voorgesteld aan het grote publiek door middel van een eindrapport.

Meer info op de website van Zorgnet-Icuro.Symposium: vrijwilligerswerk in de hospice en palliatieve zorg - EOLC

Op zaterdag 25 mei 2019 vindt er op het EAPC-congres in Berlijn een symposium plaats over vrijwilligerswerk en palliatieve zorg. De bedoeling is om het belang van vrijwilligers in de sector te benadrukken en kennis, ervaring en ideeën uit te wisselen op internationaal vlak. Het symposium is gratis en richt zich tot vrijwilligers in de hospice en palliatieve zorg, vrijwilligerscoördinatoren, trainers en onderzoekers.

Meer info in de uitnodiging.

PASSIE VOOR PALLIATIE

Graag bedanken wij bij deze alle deelnemers voor de waardevolle projecten die zij hebben ingediend voor de Prijs Passie voor Palliatieve Zorg 2018! Op naar een volgende succesvolle editie in 2021!

FEDERATIE IN DE MEDIA

De Standaard, 30 april 2019, Hoezo, 'hulp bij zelfdoding'?, opiniebijdrage van Dr. Gert Huysmans: voorzitter

De artikels werden gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elke reproductie dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publish.be.


Voor meer nieuws kunt u de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen (@FPZVlaanderen) volgen op Twitter


FEDERATIE PALLIATIEVE ZORG VLAANDEREN - Toekomststraat 36 - 1800 Vilvoorde - www.palliatief.be

Volg ons op FacebookVolg ons op TwitterVolg ons op LinkedIn

Vragen of reacties op deze nieuwsflash? Klik hier