A | A | A

HOME   |   WORD LID   |   CONTACT
print deze pagina

Nieuwsflash 04/2020

Woensdag 29 april 2020
 

IN DEZE NIEUWSFLASH
Overzicht van de verschillende onderwerpen, voor meer details: scroll naar beneden

INTRO

Het Covid-19-virus maakt geen onderscheid. Palliatieve zorg maakt wel een verschil.

Crisissen zijn uitdagingen, klinkt het. Dat is ook zo. Deze coronacrisis is dat al helemaal voor onze gezondheidszorg. En voor ons palliatief werkveld. Want palliatieve zorg draait rond nabijheid en nu moeten we noodgedwongen afstand nemen van elkaar. Maar het is ook een kans. Een kans om te tonen dat palliatieve zorg in deze crisis een verschil kan maken. Een kans die we moeten krijgen en die we niet mogen laten liggen. Want waardevol en nodig zijn palliatieve zorgverleners zeker. Nu meer dan ooit.

Beluister en/of het lees het volledige betoog van dr. Gert Huysmans over het belang van palliatieve zorg in de coronacrisis hier.

Palliatieve zorg maakt het verschil. Enkel samen krijgen we het virus klein

BELEIDSNIEUWS

Covid-19 erkend als beroepsziekte voor personeel uit de gezondheidszorg

Het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico's (Fedris) heeft deze maand bekendgemaakt dat de besmetting met het Covid-19-virus erkend is als beroepsziekte voor zorgverleners. Hun werk is van dien aard dat zij een verhoogd risico lopen om door het virus getroffen te worden en zij hebben bijgevolg recht op een vergoeding voor beroepsziekte. Daarvoor moet het longvirus wel bevestigd zijn door een laboratoriumtest.

Lees het volledige artikel op de website van Fedris

Ook artsen kunnen een beroep doen op Vlaamse compensatiepremie

Ondernemers die door de Covid-19-crisis een groot omzetverlies lijden, kunnen in aanmerking komen voor een eenmalige compensatiepremie van 3000 euro. Ook artsen die enkel nog dringende interventies mogen doen en hun inkomsten met 60% zien dalen, vallen onder deze regeling. Dat werd deze maand bevestigd door het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VlAIO).

Lees het volledige artikel op de website van het Vlaams Artsensyndicaat.

ONDERZOEKSNIEUWS

Covid-19-communicatiestrategieën voor zorgverleners naar patiënten en naasten

Op moeilijke momenten maakt een goede communicatie het verschil. Vanwege de Covid-19-crisis krijg je als zorgverlener de komende tijd mogelijk te maken met situaties die buiten je vertrouwde expertise liggen. Daarom heeft de Onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde van de VUB en UGent een leidraad ontwikkeld met verschillende strategieën die je kan gebruiken in de communicatie met patiënten en naasten over (moeilijke) onderwerpen gerelateerd aan de huidige Covid-19-crisis.

Download het document hier (pdf) of raadpleeg het op hun website.

Onderzoek naar rouw in Covid-19-tijden

UZ Gent wil onderzoeken hoe nabestaanden van een aan Covid-19 overleden persoon de afscheids- en rouwperiode beleven en op basis van die ervaringen aanbevelingen formuleren voor rouwzorg tijdens een pandemie.

Hierbij dan ook een oproep aan onze zorgverleners om familieleden van overleden Covid-19-patiënten warm te maken voor deelname aan dit onderzoek. Aan eerste- en tweedegraads familieleden (partner, ouder, kind, broer, zus, grootouder, kleinkind) wordt gevraagd op 4 tijdstippen een korte vragenlijst in te vullen. Alle details vind je in deze rekruteringsflyer.

VORMINGSNIEUWS

17de Vlaams Congres Palliatieve Zorg geannuleerd

Wegens de coronacrisis stellen we ons jaarlijks congres uit. Samen met het Netwerk Palliatieve Zorg Limburg verwelkomen we jullie heel graag in het najaar van 2021.


E-cursus: Symptoomcontrole en palliatieve zorg bij kwetsbare ouderen met COVID-19 - HOWEST

Ook bij een pandemie moeten ouderen kunnen (blijven) rekenen op kwalitatieve zorg. Daarom ontwikkelde de Hogeschool West-Vlaanderen Verpleegkunde een praktijkcursus waarin de focus ligt op de behandeling van symptomen en aandoeningen die al dan niet werden veroorzaakt door Covid-19 en die de volledige gezondheid en kwetsbaarheid van de oudere in rekening brengen evenals de geïnformeerde beslissingen met naasten.

Volg de e-course op de website van HOWEST.


Training: leer een eindelevensverhaal schrijven - Amfora

Wie weet dat zijn leven ten einde loopt, wil vaak iets nalaten voor de geliefden en zoekt daar woorden voor. Een gesprek kan helpen om woorden te vinden voor wat diep vanbinnen leeft over het einde van het leven. In deze vierdaagse training leer je een eindelevensgesprek voeren, dat gesprek uit te schrijven in een vlot verhaal en dat verhaal vorm te geven in een mooi boekje. Ze gaat van start op 28 mei in Vilvoorde, richt zich tot professionals en vrijwilligers en wordt gegeven door docenten Hilde Ingels en Liesbet De Vuyst.

Voor meer info en/of inschrijvingen kan je terecht op de website van Afscheid dat verbindt

Lees een interview met docent Hilde Ingels in Zorgwijzer (feb.2020) op de website van Zorgnet-Icuro.

Afscheid dat verbindt

LEESTIPS

Waardig afscheid nemen vanop afstand - Lies Scaut

Sinds de pandemie is het leven in ons land anders. Het sterven helaas ook. Waar we de laatste decennia sterk hebben ingezet op nabijheid bij overlijdens, moeten we nu noodgedwongen afstand nemen van elkaar. Hierdoor sterven mensen alleen. Dit raakt ons allen. Daarom ontwikkelde het expertisecentrum voor trauma- en rouwbegeleiding De Weg Wijzer een digitale handleiding die zorgverleners diverse mogelijkheden aanbiedt om op een andere manier in verbinding te blijven.

Lees de digitale handleiding op de website van De Weg Wijzer.


Verlies, rouw en trauma in coronatijd - Johan Maes

In beangstigende en traumatische tijden kan informatie en kennis ons helpen om wat we voelen en ervaren te erkennen, te normaliseren, te ordenen en te kaderen. Het kan ook helpen bij het aanpassingsproces dat nodig is om met extreem stressvolle situaties om te gaan. Het verliezen van iemand door het coronavirus of in corona-tijden is zeker zo'n situatie. Daarom schreef rouwtherapeut Johan Maes drie teksten ter ondersteuning van zorgverleners in het palliatief werkveld.

Lees zijn teksten op zijn website of hier (pfd):

- Verlies, rouw en trauma in tijden van corona
- Van Lock down tot Open up
- Zorg voor de zorgverlener in coronacrisis

LUISTERTIP

Podcast: Triage tussen leven en dood is psychologisch zwaar - Ignaas Devisch

Medische ethiek wordt enorm belangrijk wanneer de piek van Covid-19-patiënten de beddencapaciteit van de ziekenhuizen zou overschrijden. David Geens sprak hierover met Ignaas Devisch, hoogleraar in de filosofie, medische filosofie en ethiek. Professor Devisch werkte mee aan een richtlijn vanuit de overheid naar de medische teams om hen te helpen duiden welke argumenten in rekening gebracht kunnen worden.

Beluister de podcast op de website van Doorbraak.be 

KIJKTIP

Animatiefilm: Bompa in quarantaine

Sinds de quarantaine zijn de deuren van woonzorgcentra in ons land gesloten om de verspreiding van het Covid-19-virus tegen te gaan. De bewoners mogen geen bezoek meer ontvangen of het gebouw verlaten. Regisseur Michiel Geluykens en illustrator/animator Jango Jim werkten samen om de telefoongesprekken tot leven te wekken tussen Michiel en zijn grootvader die verblijft in woonzorgcentrum De Dennen in Malle. Het resultaat is de korte animatiefilm 'Bompa in quarantaine'.

Bekijk de film op de website van humo

AANRADERS

Online platform voor mentale ondersteuning van zorgverleners - Zorgnet-Icuro

We zitten midden in een gezondheidscrisis van een nooit geziene omvang. De Covid-19-pandemie heeft een enorme impact op wie in de zorg werkt. In samenwerking met een reeks partners uit de bredere gezondheidszorg ontwikkelde Zorgnet-Icuro daarom het online platform 'De ZorgSamen'. De bedoeling is om het mentaal welbevinden te ondersteunen en de veerkracht te verhogen van alle medewerkers in de zorg tijdens en na de crisis.

Ontdek de website hier

Supportteam Rouwbegeleiding Corona voor families en zorgprofessionals - Hogeschool PXL

Hogeschool PXL in Hasselt heeft voor de provincie Limburg een Supportteam Rouwbegeleiding Corona opgericht waar zorgverleners én familieleden van Covid-19-patiënten terecht kunnen bij professionele rouwbegeleiders voor advies, steun, praktische handvatten per telefoon of video. Meer info op de website van de PXL of in hun brochure.

VACATURE

Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt is op zoek naar een deeltijdse arts palliatieve zorg. Solliciteren kan tot 4 mei e.k.

IN DE MEDIA

Het Laatste Nieuws, 8 april 2020, Palliatief verpleegkundige Tine getuigt - interview Tine Wouters, palliatief verpleegkundige bij Coda vzw en bij AZ Klina

Gazet van Antwerpen, 9 april 2020, Heeft zieke rusthuisbewoner eigenlijk wel een kans? - interview met prof. dr. Nele van den Noortgate, geriater en voorzitter van onze werkgroep palliatieve zorg en geriatrie (PaGe)

De Standaard, 10 april 2020, Waarom we zelden sterven zoals we willen - interview met Yves de Raes, voorzitter van de werkgroep palliatieve zorgeenheden (PZE) en Marc Merchier, lid van de werkgroep palliatief supportteams (PST)

Het Nieuwsblad, 24 april 2020, Isolement maakt laatste maanden van palliatieve patiënten extra moeilijk - interview met o.a. dr. Gert Huysmans, voorzitter Federatie en equipearts bij Coda.

De artikels werden gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elke reproductie dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publish.be.


Voor meer nieuws kunt u de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen (@FPZVlaanderen) volgen op Twitter


FEDERATIE PALLIATIEVE ZORG VLAANDEREN - Luchthavenlaan 10- 1800 Vilvoorde - www.palliatief.be

Volg ons op FacebookVolg ons op TwitterVolg ons op LinkedIn

Vragen of reacties op deze nieuwsflash? Klik hier