A | A | A

HOME   |   WORD LID   |   CONTACT
print deze pagina

Nieuwsflash 04/2021

Vrijdag 30 april 2021

IN DEZE NIEUWSFLASH
Overzicht van de verschillende onderwerpen, voor meer details: scroll naar beneden

Beleidsnieuws

Digitaal aanvragen palliatief forfait

We herinneren er graag aan dat huisartsen omwille van de coronapandemie het palliatief forfait elektronisch mogen aanvragen. Voordien mocht dit enkel per post.

Er is geen einddatum bepaald voor de maatregel. Omdat de maatregel een positieve impact heeft op de administratieve werklast voor huisarts, wordt momenteel bekeken of de maatregel behouden kan blijven. Lees meer.

Nieuwe premie mantelzorgers

Sinds vorige maand kunnen werknemers die verlof voor mantelzorg opnemen en aan bepaalde voorwaarden voldoen een Vlaamse aanmoedigingspremie aanvragen. Dat was tot nu al mogelijk bij andere vormen van thematisch verlof en tijdskrediet. De premie is met terugwerkende kracht aan te vragen vanaf 1 september 2020.

Lees hier meer over de aanmoedigingspremie en het mantelzorgverlof

Onderzoeksnieuws

Oproep COMPAS: denk mee over de palliatieve zorg van de toekomst

Het COMPAS-project (UZ Gent en UGent) nodigt iedereen uit om mee te denken over de palliatieve zorg van de toekomst. Alle info in de flyer. Deelnemen kan door de online vragenlijst in te vullen.

Symposium ‘Palliaguide à l’épreuve du terrain’ (21/5)

Op 21 mei organiseert de Brusselse Federatie voor Palliatieve en Continue Zorgen (BFPZ) het online symposium ‘Palliaguide à l’épreuve du terrain,’ in samenwerking met o.a. de Waalse Federatie. Het symposium is gratis maar inschrijven is verplicht. Alle info in de flyer.

Richtlijnen pediatrische palliatieve zorg (3/6)

De Belgian Pediatric Palliatieve Care group presenteert op 3 juni tijdens een gratis online event hun handboek met richtlijnen en aanbevelingen voor pediatrische palliatieve zorg. Via deze link kun je je inschrijven om begin mei meer gedetailleerde info te ontvangen. 

Nederlands-Vlaamse Wetenschapsdagen (25 en 26 november)

Het thema van de Nederlands-Vlaamse Wetenschapsdagen dit jaar is: ‘Zijn we niemand vergeten?’ Deadline voor abstracts is 6 september, meer info over de call for abstracts volgt binnenkort. Alle info op www.palliactief.be

De Wetenschapsdagen zijn een initiatief van Palliactief en de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen.

 

Vormingsnieuws

Nieuwe reeks ‘Afscheid dat verbindt’ - vanaf 16/9

In september starten we met een nieuwe reeks van de opleiding 'Afscheid dat verbindt'. Alle info in de flyer.

Lerend netwerk Edupal Vlaanderen gaat van start!

Op 31 maart was de startvergadering van het ‘lerend netwerk’ Edupal Vlaanderen. Het netwerk heeft als doel om palliatieve thema’s sterker te verankeren in de bacheloropleidingen verpleegkunde in België en andere Europese landen. Als Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen nemen we met veel interesse en enthousiasme deel aan dit lerend netwerk. We willen zo bijdragen aan een versterking van palliatieve zorg in ons onderwijs. Lees meer.

E-learning slechtnieuwsgesprek artsen

De EoLC-onderzoeksgroep ontwikkelde samen met het Cédric Hèle instituut de gratis e-learning “Slechtnieuwsgesprek voor artsen”. In drie modules van elk ongeveer 15 à 20 minuten worden de belangrijkste aandachtspunten van een slechtnieuwsgesprek doorlopen, met praktische oefeningen, filmpjes en handvaten voor de praktijk. De e-learning is gratis te raadplegen via de website van het Cédric Hèle instituut. 

Aanraders

‘Iedereen Beroemd’ zoekt palliatieve patiënten die hun verhaal willen delen

Het bekende Eén-programma ‘Iedereen Beroemd’ is op zoek naar palliatieve patiënten die willen meewerken aan een nieuwe rubriek. De rubriek zal verschillende gezinnen volgen die voor een bijzonder jaar staan, bijvoorbeeld door een nieuwe job, een verhuis, de komst van een nieuw gezinslid of een ernstige ziekte.

Omdat palliatieve zorg en het levenseinde nog steeds moeilijk bespreekbaar zijn, is het belangrijk dat veelbekeken programma's als ‘Iedereen Beroemd’ aandacht besteden aan het thema. Ken je iemand die hieraan wil meewerken of wens je meer informatie? Contacteer dan aude.defurne@palliatief.be of de programmamakers: vincent.everaerts@dechinezen.be

Afscheidsdoula

Net zoals een geboortedoula families begeleidt bij een geboorte, ondersteunt afscheidsdoula Nadine Segers families die met verlies geconfronteerd worden. Lees meer op www.afscheidsdoula.be

Kinderboek ‘Moemoe. Afscheid van een vriendje.’

Tom Eykenboom, verpleegkundige op de palliatieve eenheid van het Jessa ziekenhuis (Hasselt), publiceerde een kinderboek over een groep kinderen die een klasgenootje aan kanker verliezen. Het boekje kan helpen om thema’s als kanker, afscheid en sterven bij kinderen bespreekbaar te maken. Door de focus op de klascontext kan het in het bijzonder leerkrachten ondersteunen om hierover in gesprek te gaan. Bij interesse kan je de auteur contacteren: eykenboomtom@gmail.com

Vacature

De thuiszorgequipe van Panal is op zoek naar een verpleegkundige. Lees meer. 

Oproep

Voor de nieuwe website van de Federatie zijn we op zoek naar korte getuigenissen van zorgverleners, patiënten en hun naasten over hun ervaringen met palliatieve zorg. Zo willen we echte verhalen brengen en onze nieuwe website herkenbaar maken voor iedereen. 

Ben je actief in de palliatieve zorg (als arts, verpleegkundige, psycholoog, pastoraal medewerker, vrijwilliger…) en wil je graag delen wat het voor jou betekent om palliatieve zorg te verlenen? 

Of ken je patiënten of familieleden die bereid zijn om hun verhaal te delen?

Aarzel niet en neem contact op met onze communicatieverantwoordelijke Aude Defurne: aude.defurne@palliatief.be of tel 02 255 30 44.

 

Voor meer nieuws kunt u de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen (@FPZVlaanderen) volgen op Twitter, Facebook en LinkedIn

 

Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen VZW
info@palliatief.be - 02 255 30 40
KBO 0442990288 - RPR Brussel


FEDERATIE PALLIATIEVE ZORG VLAANDEREN - Luchthavenlaan 10- 1800 Vilvoorde - www.palliatief.be

Volg ons op FacebookVolg ons op TwitterVolg ons op LinkedIn

Vragen of reacties op deze nieuwsflash? Klik hier