A | A | A

HOME   |   WORD LID   |   CONTACT
print deze pagina

Nieuwsflash 05/2018

Dinsdag 29 mei 2018

In deze nieuwsflash

Overzicht van de verschillende onderwerpen, voor meer details: scroll naar beneden

 • AANKONDIGINGEN
  • Start inschrijvingen 15de Vlaams Congres Palliatieve Zorg
  • Bekendmaking winnaar Kunstwedstrijd in samenwerking met FedOS


 • OPROEP
  • Enquête: jouw mening over ons tijdschrift voor palliatieve zorg


 • BELEIDSNIEUWS
  • Publicatie lijst verplichte geneesmiddelen palliatieve zorg in apotheek


 • VORMINGSNIEUWS
  • Inschrijvingen geopend! Training 'Existentiële en spirituele zorg bij palliatieve patiënten'
  • Nieuw! Werken met de richtlijn delier bij palliatieve patiënten
  • Nieuw! Spiritualiteit en onmacht in de palliatieve zorg


 • LEESTIP
  • Borstkankerbijbel - Barbara Debusschere en Lieve Blancquaert


 • KIJKTIP
  • Documentairereeks Reset - Lionheart Productions


 • FEDERATIE IN DE MEDIA
  • Wanneer starten met palliatieve zorg?
  • Postgraduaat Palliatieve Zorg revisited
AANKONDIGINGEN

Inschrijvingen 15de Vlaams Congres Palliatieve Zorg gestart

Het is zo ver! De affiche van het 15de Vlaams Congres Palliatieve Zorg is bekend en de inschrijvingen zijn geopend. Het congres vindt dit jaar plaats op dinsdag 9 oktober in het Cultuurhuis De Warande in Turnhout. Het thema is palliatieve zorg en de oudere patiënt en de titel 'palliatieve zorg gaat voor (g)oud!'. De organisatoren van dienst: de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen en de Netwerken Palliatieve Zorg in Antwerpen: Palliatief Netwerk Mechelen (P.N.M.), Palliatieve Hulpverlening Antwerpen (PHA), Palliatief Netwerk Arrondissement Turnhout (PNAT) en Coda vzw. Wil je graag deelnemen? Dan kan je meer informatie terugvinden op de affiche of op onze website en inschrijven via het WebPlatform van de federatie.


Bekendmaking winnaars kunstwedstrijd in samenwerking met FedOS vzw

Elk jaar pakt het Vlaams Congres Palliatieve Zorg uit met een uitnodiging voorzien van een treffende illustratie in de lijn van het thema. In het verleden ging het steeds om een eigen creatie maar dit jaar lieten de organisatoren een unieke uitnodiging en illustratie ontwikkelen. Ze sloegen de handen in elkaar met grafisch bureau Pluss voor het ontwerp van de uitnodiging en met FedOS vzw voor de zoektocht naar de illustratie. In een kunstwedstrijd ging FedOS vzw op zoek naar kunstenaars die op hun eigen unieke wijze invulling gaven aan het thema. De hoofdprijs: een prominente plaats van het kunstwerk op de uitnodiging van het congres. De kunstwedstrijd zit er ondertussen op en werd gewonnen door kunstenaar Luc van Loock! Bent u benieuwd naar de kunstwerken die in de prijzen vielen? Dan kan u deze bekijken op onze website.

Meer informatie over FedOS vzw (Federatie Onafhankelijke Senioren) op hun website
Meer informatie over grafisch bureau Pluss in Vilvoorde op hun website
OPROEP

Enquête over tijdschrift voor palliatieve zorg

Jouw mening telt! Wij zouden dan ook graag jouw mening horen over ons tijdschrift voor palliatieve zorg. Dat tijdschrift speelt een belangrijke rol in ons communicatieplan dat momenteel in volle ontwikkeling is. Om beiden op elkaar af te stemmen, hebben we jouw hulp nodig. We willen namelijk graag jouw mening en suggesties horen over de inhoud en vormgeving van ons tijdschrift. Daarom hebben we een korte enquête opgesteld. Het invullen neemt maximum 10 minuten van jouw tijd in beslag. We zijn alvast benieuwd naar wat je te vertellen hebt en bedanken je voor je medewerking.

Ligt het tijdschrift niet meer vers in het geheugen? Dan kan u uw geheugen opfrissen door de vorige edities te bekijken via onze website.

Je kan de enquête de komende 3 weken invullen via deze weblink
VORMINGSNIEUWS

Inschrijvingen geopend! Je kan vanaf nu inschrijven voor de 8-daagse training 'Existentiële en spirituele zorg bij palliatieve patiënten', die vanaf september 2018 plaats vindt in Sint-Andries Brugge. Wil jij er bij zijn maar twijfel je nog? Laat je dan overtuigen door de bevindingen van vorige deelnemers. Zij beschreven de opleiding als: boeiend, een eyeopener, verrijkend, goed begeleid, zeer degelijk, inspirerend en uitnodigend. Overtuigd? Bekijk dan de flyer voor meer informatie of schrijf je in bij het Heidehuis via info@heidehuis.be of 050 40 61 50.

Nieuw! Op 8 en 22 november 2018 organiseert de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen de tweedaagse opleiding 'Spiritualiteit en onmacht in de palliatieve zorg' in Gent. Wil jij onder leiding van docent Katrien Cornette via oefeningen en uitwisseling leren hoe je constructief kan omgaan met onmacht? Dan is deze opleiding iets voor jou! Lees de flyer voor meer informatie of schrijf je in via het WebPlatform van de Federatie.


Nieuw! Het Heidehuis en de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen organiseren op vrijdag 23 november 2018 de opleiding 'Werken met de Richtlijn Delier bij palliatieve patiënten' in Brugge. Tijdens deze opleiding leggen experten de Pallialine richtlijn Delirium stap voor stap uit, met veel aandacht voor casusbespreking. Wil jij meer weten over delier en hoe je delier kan herkennen en aanpakken? Lees dan de flyer voor meer informatie of schrijf je in bij het Heidehuis via info@heidehuis.be of 050 40 61 50.


Zoekt u nog een interessante opleiding waarmee u uw kennis en vaardigheden up-to-date kan houden met het oog op de beste zorg aan patiënten? Neem dan zeker
eens een kijkje op ons vormingsaanbod in de VTO -rubriek op onze website!

BELEIDSNIEUWS

Publicatie lijst verplichte geneesmiddelen voor palliatieve zorg in apotheek

De lijst van geneesmiddelen die in elke apotheek aanwezig moeten zijn, is gemoderniseerd en ook afgeslankt. Een twintigtal producten verdwenen van de lijst en een achtal nieuwe producten kwamen er bij. Het gaat om producten die gebruikt worden in de palliatieve zorg en die apothekers onmiddellijk ter beschikking moeten hebben om palliatieve zorgteams efficiënt bij te staan. De thuiszorg van palliatieve patiënten kan soms immers plots veranderen en vraagt dan dringend om specifieke geneesmiddelen. Daarom werd in samenspraak met de palliatieve zorgverleners een aantal nieuwe geneesmiddelen opgenomen in de lijst. Je kan ze terug vinden op de website van de Algemene Pharmaceutische Bond of via het bijgevoegd bestand.

Brabants Apothekersforum (z.d.): Lijst verplichte geneesmiddelen. Geraadpleegd op 15 mei 2018.
https://baf.be/news/lijst-verplichte-geneesmiddelen

LEESTIP

Borstkankerbijbel - Barbara Debusschere en foto's van Lieve Blancquaert


Eén op negen vrouwen in ons land krijgt ooit borstkanker. Terwijl de wetenschap steeds meer kans op genezing biedt, blijkt de kennis over borstkanker bij het grote publiek nog erg versnipperd te zijn. Zowel patiënten en hun omgeving als zorgverleners blijven met vragen zitten over de ziekte, de impact ervan en over hoe het leven verder moet na borstkanker. Dit boek biedt een totaaloverzicht en gidst hen zonder taboes door het volledige proces van vóór de diagnose tot na de behandeling. Feiten en cijfers worden afgewisseld met verhalen en portretten.

Meer informatie over het boek op de website van uitgeverij Hannibal
Herbeluister het dubbelinterview met de makers op de website van de VRT
KIJKTIP

Documentairereeks Reset van Lionheart Productions

Reset is een zesdelige documentairereeks die momenteel loopt op Canvas. Ze gaat over mensen die getroffen werden door het noodlot: een ongeluk, ziekte of aandoening. We volgen hen in hun dagelijks leven, tijdens hun revalidatie of behandeling in het UZ Leuven. We zien hoe ze samen met hun omgeving proberen hun leven weer op de rails te krijgen en te 'resetten'. Het zijn ontroerende en inspirerende verhalen over twijfel en tegenslag, maar ook over hoop, weerbaarheid en veerkracht in elk van ons. En dat op de kwetsbaarste momenten van het leven. In het verlengde van de documentairereeks werd een interactief verhalenplatform opgestart. Deze ervaringsdatabank bundelt vervolg- en nieuwe verhalen met als doel om lotgenoten te verbinden en mensen te inspireren.

Lees meer over de documentairereeks in de brochure
(Her)bekijk de documentairereeks op de website van VRT NU
Bekijk het interactief verhalenplatform op de website van Reset
FEDERATIE IN DE MEDIA

Samana Magazine, mei 2018, Wanneer starten met palliatieve zorg? interview met Dr. Gert Huysmans - voorzitter van de Federatie Palliatieve zorg Vlaanderen op blz. 20,21 en 22

Artsenkrant, 23 mei 2018, Postgraduaat Palliatieve Zorg revisited, interview met Dr. Gert Huysmans - voorzitter van de Federatie Palliatieve zorg Vlaanderen


De artikels werden gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elke reproductie dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish:
info@license2publish.be.

Voor meer nieuws kunt u de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen (@FPZVlaanderen) volgen op Twitter


FEDERATIE PALLIATIEVE ZORG VLAANDEREN - Toekomststraat 36 - 1800 Vilvoorde - www.palliatief.be

Volg ons op FacebookVolg ons op TwitterVolg ons op LinkedIn

Vragen of reacties op deze nieuwsflash? Klik hier