A | A | A

HOME   |   WORD LID   |   CONTACT
print deze pagina

Nieuwsflash 05/2019

Vrijdag 31 mei 2019
 

IN DEZE NIEUWSFLASH
Overzicht van de verschillende onderwerpen, voor meer details: scroll naar beneden
AANKONDIGINGEN

16de Vlaams Congres Palliatieve Zorg: nog één maand inschrijven tegen kortingstarief

Op dinsdag 15 oktober 2019 organiseren wij in samenwerking met de netwerken palliatieve zorg in West-Vlaanderen het 16de Vlaams Congres Palliatieve Zorg in het Kursaal in Oostende. Het richt zich tot iedereen met een hart voor palliatieve zorg en staat in het teken van gevoelens aan het levenseinde. Bekijk voor meer informatie de uitnodiging en schrijf u in via ons WebPlatform. Wie inschrijft vóór 30 juni, betaalt 75 euro. Wie inschrijft na 30 juni, betaalt 85 euro. Wees er dus snel bij als u de korting niet wilt mislopen!


Studiedag over palliatieve sedatie: programma bekend en start inschrijvingen

Op donderdag 12 december 2019 organiseert onze Stuurgroep Ethiek de studiedag 'Palliatieve sedatie. Naar een betere praktijk' in Brussel. Deze studiedag richt zich tot alle zorgverleners die in deze praktijk betrokken of geïnteresseerd zijn en benadert palliatieve sedatie vanuit een praktische, wetenschappelijke, filosofisch-existentiële en medisch-technische invalshoek. Daarnaast stelt ze een checklist voor die een goede uitvoering van palliatieve sedatie moet garanderen. Bekijk voor meer informatie de uitnodiging en/of schrijf u vandaag nog in via ons WebPlatform.

Nederlands-Vlaamse Wetenschapsdagen Palliatieve Zorg 2019: start inschrijvingen

Op 21 en 22 november 2019 organiseren wij in samenwerking met Palliactief (Nl) en de Universiteit Antwerpen de Nederlands-Vlaamse Wetenschapsdagen Palliatieve Zorg. Zij bieden de mogelijkheid aan onderzoekers om hun wetenschappelijk onderzoek bekend te maken en aan zorgverleners om op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen in de sector. Op het programma staan onder meer plenaire lezingen, masterclasses, workshops, abstract- en postersessies. Bekijk voor meer informatie of inschrijvingen de website
VORMINGSNIEUWS

Op donderdag 19 september 2019 vindt in Heverlee de Pallialine-opleiding 'Werken met de richtlijn delier bij palliatieve patiënten' plaats in samenwerking met Panal. Dr. Gert Huymans, dr. Lieve Lemey en mevr. Christine De Coninck leggen de richtlijn stap per stap uit zodat u na de opleiding kennis heeft van de onderliggende problemen en behandelmogelijkheden van delier alsook van het belang van observatie en communicatie. Bekijk voor meer informatie de uitnodiging en/of schrijf u in via de website of het e-mailadres van Panal.

Komend academiejaar organiseren wij opnieuw de Intervisie voor intervisoren in de palliatieve zorg: een intervisiereeks voor zorgverleners die op regelmatige basis een intervisiegroep begeleiden van vrijwilligers en/of zorgverleners. De reeks vindt plaats in Gent op 5 dinsdagvoormiddagen: 24.09.2019 en 7.01, 11.02, 31.03 en 2.06.2020. Onder begeleiding van dhr. Walter Rombouts wisselt u ervaringen uit, bespreekt u samen uw uitdagingen en krijgt u nieuwe methodieken mee. Vind meer informatie terug in de uitnodiging of bij onze stafmedewerker vorming en schrijf u in via ons WebPlatform.

 ONDERZOEKSNIEUWS

Het verlies van een dierbare verzwakt het immuunsysteem - Artsenkrant

Amerikaanse onderzoekers hebben in wetenschappelijke literatuur, gepubliceerd tussen 1977 en vandaag, gezocht naar het verband tussen rouw en het immuunsysteem. Ze hebben daarbij vastgesteld dat het immuunsysteem zwakker is bij mensen die een dierbare hebben verloren. Deze mensen vertonen meer systemische ontsteking, een maladaptieve expressie van genen van immuuncellen en een lagere antistofrepons op vaccinatie dan mensen die niet in de rouw zijn.

Lees meerLEESTIP

Zorg voor elkaar - Jo Vandeurzen

In dit boek vertelt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen over de grote thema's die ons de afgelopen jaren bezighielden en die de toekomst van de zorg bepalen. Ook gaat hij in op de fundamenten van onze gezondheids- en welzijnszorg: wat we ervan verwachten en ervoor over hebben? Want goede zorg helpt kwestbare mensen om te participeren aan de samenleving en moet bijdragen tot levenskwaliteit.

Meer lezen op de website van Polis

 

 KIJKTIP

Documentaire: We need to talk about death - BBC2

Resulteert betere palliatieve zorg in een aangenamer sterven? Hoewel deze vraag op een dag voor ieder van ons relevant wordt, gaan we ze toch liever uit de weg. Dr. Kevin Fong wil hierin verandering brengen en gaat op zoek naar een antwoord. In zijn zoektocht legt hij de morele kwesties bloot die verbonden zijn aan het levenseinde en ontmoet hij zorgverleners en -vragers die met deze levenseindevragen geconfronteerd worden.

Lees meer over deze documentaire op de website van BBC 2 of bekijk ze via de website van DailymotionAANRADERS

Congres: Palliatieve zorg is van iedereen

In september 2019 vindt in Brussel het tweedaags eindcongres plaats van Integrate: een project over de integratie van palliatieve zorg in Vlaanderen. Donderdag 12 september staat in het teken van palliatieve zorg voor mensen met dementie in woonzorgcentra en van setting-overschrijdende samenwerking. Vrijdag 13 september is gericht op het beleid en de praktijk en presenteert een reeks aanbevelingen.

Meer info in de uitnodiging of op de website


Symposium: 7de Waals Symposium voor palliatieve zorg

Op 10 en 11 oktober 2019 organiseren de Waalse Federatie en het netwerk palliatieve zorg in Namen het 7de Waals symposium voor palliatieve zorg. Het draagt de titel 'Zich aanpassen. Aan het leven. Aan de dood' en zoomt in op de ingrijpende veranderingen die komen kijken bij het levenseinde en de aanpassingen en flexibiliteit die ze vragen van zorgverleners.

Meer info in de uitnodiging of op de website

 FEDERATIE IN DE MEDIA

Het Nieuwsblad, 24 mei 2019, Kankerpatiënte (47) moet laatste levensjaren noodgedwongen in rusthuis doorbrengen, met bijdrage van Dr. Gert Huysmans: voorzitter


De artikels werden gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elke reproductie dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publish.be.


Voor meer nieuws kunt u de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen (@FPZVlaanderen) volgen op Twitter


FEDERATIE PALLIATIEVE ZORG VLAANDEREN - Toekomststraat 36 - 1800 Vilvoorde - www.palliatief.be

Volg ons op FacebookVolg ons op TwitterVolg ons op LinkedIn

Vragen of reacties op deze nieuwsflash? Klik hier