A | A | A

HOME   |   WORD LID   |   CONTACT
print deze pagina

Nieuwsflash 05/2021

Vrijdag 28 mei 2021

IN DEZE NIEUWSFLASH
Overzicht van de verschillende onderwerpen, voor meer details: scroll naar beneden

Nieuws uit de Federatie

Vlaams Congres Palliatieve Zorg - 7/10

Deze week maakten we het programma bekend van het 17e Vlaams Congres Palliatieve Zorg. Sinds deze week zijn ook de inschrijvingen geopend. Thema dit jaar is 'Communiceren onder druk in palliatieve zorg.' Lees meer

Pallialine-richtlijn euthanasie geactualiseerd

De Pallialine-richtlijn euthanasie werd recent geactualiseerd. De richtlijn werd aangepast aan de Belgische zorgcontext en vermeldt recente wetswijzigingen. Bovendien houdt de richtlijn rekening met de eventuele onbeschikbaarheid van natriumthiobarbital op de Belgische markt. Propofol kan als alternatief gebruikt worden.

Deze richtlijn wil de hulpverleners in Vlaanderen ondersteunen bij de exploratie en uitvoering van euthanasie bij meerderjarigen en is te raadplegen via de website van Pallialine

Beleidsdag

Op 4 juni organiseren we onze jaarlijkse beleidsdag. Op die dag willen we onze actiepunten voor het jaarplan van 2022 bepalen, samen met alle voorzitters van de werkgroepen, netwerkcoördinatoren en een aantal experten uit het beleid. In onze volgende nieuwsbrief geven we een uitgebreid verslag!

Onderzoeksnieuws

Vlaams-Nederlandse Wetenschapsdagen 2021: call for abstracts

Op donderdag 25 en vrijdag 26 november 2021 vinden de Nederlands-Vlaamse Wetenschapsdagen 2021 plaats. Dit jaar staan de Wetenschapsdagen in het teken van inclusiviteit en gelijke toegang tot palliatieve zorg voor iedereen. De overkoepelende vraag van het congres is: 'Zijn wij niemand vergeten?'

Tot 6 september kun je een abstract indienen om een mondelinge presentatie of posterpresentatie te houden. Lees meer.

Online Symposium Palliatieve zorg, vroegtijdige zorgplanning en levenseindezorg in woonzorgcentra - 15/06

Op 15 juni organiseert de End of Life Care Research Group (VUB/UGent) een online symposium over vroegtijdige zorgplanning, palliatieve zorg en levenseindezorg in woonzorgcentra. Het symposium biedt zowel praktische handvatten als adviezen voor beleid en praktijk. Deelname is gratis.

Klik hier voor registratie en het programma

 

Vormingsnieuws

Intervisiegroep voor artsen Holsbeek: september 2021 - juni 2022

Er zijn nog vrije plaatsen voor onze intervisiegroep voor artsen in Holsbeek. Lees meer

NursEduPal@Euro staat online!

Het Europese Erasmus+ project "Core Competencies in Palliative Care and European Matrix for undergraduate nurses in higher education" heeft als doel om de kwaliteit van het onderwijs over palliatieve zorg in de Europese bacheloropleidingen verpleegkunde te verbeteren. Het project richt zich daarvoor op lesgevers. Recent werd de website van het project gelanceerd: nurseedupal.eu

Op de agenda

PANAL - Online middaglezing 'Pacemaker, defibrilator en levenseinde' - 3/6

Lees meer

NVKVV Studiedag verpleegkundigen palliatieve zorg: 'Laat ons over de dood praten' - 30/9

Lees meer

Permanente vorming Omgaan met families in palliatieve zorg - start januari 2022

Van januari tot mei kun je in Leuven een permanente vorming volgen over omgaan met families in palliatieve zorg. Lees hier alle praktische info en het programma.

Oproepen

Vrijwilligerswerk palliatieve zorg & COVID

De End-of-Life Care research group wil de impact van de COVID-pandemie op vrijwilligerswerk in de palliatieve zorg onderzoeken, in samenwerking met de taskforce Volunteering van het EAPC. Ze lanceren daarom een bevraging voor algemene of vrijwilligerscoördinatoren van palliatieve zorgdiensten of hospices. Je kan de enquête hier invullen. De resultaten van dit onderzoek kunnen organisaties helpen bij hun toekomstige inzet van vrijwilligers.

Wie vragen heeft kan contact opnemen met de onderzoeker, Steven Vanderstichelen via svdstich@vub.be.

COMPAS-studie  

Wil jij meedenken over de palliatieve zorg van de toekomst? Neem dan deel aan de COMPAS-studie! Alle info over vind je in de flyer. Deelnemen kan eenvoudig door de online vragenlijst in te vullen.

Vacatures

Verpleegkundig consulent PANAL: Lees meer

Coördinator Compassionate Brugge: Lees meer

Ons team

Indiensttreding Sara Brion

Deze maand mochten we Sara Brion verwelkomen. Ze gaat bij ons aan de slag als voltijds administratief medewerker en vervangt Daniëlla Vermeir, van wie we deze maand afscheid namen.

Sara (1989) woont met haar gezin in Steenokkerzeel en is mama van één dochter. Ze studeerde af in de richting Farmaceutisch-technisch assistent en heeft daarna 9 jaar gewerkt als laborant in het AZ Sint-Maarten op de dienst anatomopathologie. Hierna heeft ze vijf jaar in diverse administratieve functies gewerkt. Haar laatste werkervaring was als Personeelsverantwoordelijke en kwaliteitscoördinator bij het GO! CLB Vilvoorde. In haar vrije tijd gaat ze het liefst op uitstap met het gezin. Daarnaast studeert zij aan de Open Universiteit voor een BA in de Psychologie en laat ze zich graag overvallen door een creatieve bui waarin ze gaat zingen, piano spelen, schetsen of schilderen.

We danken Daniëlla voor de fijne samenwerking, en wensen Sara veel succes toe!

Voor meer nieuws kunt u de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen (@FPZVlaanderen) volgen op Twitter, Facebook en LinkedIn

 

Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen VZW
info@palliatief.be - 02 255 30 40
KBO 0442990288 - RPR Brussel


FEDERATIE PALLIATIEVE ZORG VLAANDEREN - Luchthavenlaan 10- 1800 Vilvoorde - www.palliatief.be

Volg ons op FacebookVolg ons op TwitterVolg ons op LinkedIn

Vragen of reacties op deze nieuwsflash? Klik hier