A | A | A

HOME   |   WORD LID   |   CONTACT
print deze pagina

Nieuwsflash 06/2019

Donderdag 27 juni 2019
 

IN DEZE NIEUWSFLASH
Overzicht van de verschillende onderwerpen, voor meer details: scroll naar beneden
AANKONDIGINGEN

16de Vlaams Congres Palliatieve Zorg: nog tot 30 juni kortingstarief

Denk jij erover om op 15 oktober af te zakken naar de prachtige kuststad Oostende om je te laten onderdompelen in een zee van gevoelens op een evenement waar de passie voor palliatieve zorg centraal staat? Bekijk dan zeker de uitnodiging en schrijf je nog deze week in via ons WebPlatform want enkel nog tot en met 30 juni kan je genieten van het kortingstarief.

Studiedag over palliatieve sedatie: heft plaatsen verkocht

Denk jij erover om op 12 december in Brussel deel te nemen aan de studiedag over palliatieve sedatie en deze praktijk te bekijken vanuit een praktische, wetenschappelijke, filosofisch-existentiële en medisch-technische invalshoek? Bekijk dan zeker de uitnodiging en/of schrijf je vandaag nog in via ons WebPlatform want slechts de helft van de plaatsen is nog beschikbaar.

 

 

BELEIDSNIEUWS

Stijging uitkering palliatief verlof of verlof medische bijstand voor een kind

Sinds 1 mei 2019 zijn de onderbrekingsuitkeringen voor een alleenstaande werknemer, die een thematisch verlof opneemt voor zijn/haar kind, gestegen met 14 %. Het betreft de uitkeringen bij ouderschapsverlof, palliatief verlof en verlof medische bijstand, zowel bij een voltijdse als halftijdse onderbreking, alsook bij een 1/5de vermindering.

Meer lezen


VORMINGSNIEUWS

Intervisie voor artsen 2019 -2020 in Holsbeek

Al jarenlang organiseren wij intervisiereeksen voor artsen die regelmatig palliatieve patiënten begeleiden. Naast de reeksen in Antwerpen, Gent en Mechelen organiseren wij dit academiejaar ook een reeks in Holsbeek. Bent u afkomstig uit de regio Vlaams-Brabant of Limburg en wilt u uw ervaringen delen en toetsen met collega's? Dan is deze intervisiereeks onder begeleiding van dhr. Walter Rombouts misschien wel iets voor u. Ze vindt plaats op zes woensdagavonden: 2 oktober en 18 december 2019 en 29 januari, 19 februari, 1 april en 3 juni 2020. Bekijk voor meer info de uitnodiging of neem contact op met onze stafmedewerker vorming via e-mail of het telefoonnummer: 02/225 30 42. Inschrijven kan via het Webplatform na kandidatuurstelling.

 
ONDERZOEKSNIEUWS

Patiënten hoeven niet 'klaar te zijn' voor vroegtijdige zorgplanning - Nursing

Patiënten hoeven niet noodzakelijk 'klaar te zijn' voor een vroegtijdig zorgplanningsgesprek om een dergelijk gesprek te kunnen voeren. Dat concludeert verplegingswetenschapper Marieke Zwakman in haar proefschrift waarin zij onderzoek deed naar advanced care planning.

Lees meer in Nursing
Lees het volledig onderzoek

Goede informatie bestrijdt angst bij palliatieve patiënten - Nursing

Goede en volledige informatie kan patiënten in de palliatieve fase helpen om minder angstig te zijn. Dat blijkt uit interviews met patiënten in een hospice, die verplegingswetenschapper Daniëlle Zweers afnam als onderdeel van haar promotieonderzoek.

Lees meer in Nursing
Lees het volledig onderzoek

VACATURES

Wij zoeken een voltijdse stafmedewerker communicatie voor een tijdelijke opdracht

Ben je gepassioneerd door communicatie en ga je graag een uitdaging aan? Om de moederschapsrust van onze stafmedewerker communicatie te overbruggen, zijn wij op zoek naar een tijdelijke collega. Heb jij een bachelordiploma in de communicatiewetenschappen op zak en affiniteit met de gezondheidszorg? Lees dan hier de vacature en solliciteer bij Paul Vanden Berghe (directeur) via 02/255 30 48 of via e-mail.

Panal vzw zoekt een verpleegkundig-consulent

Heb jij een bachelordiploma of A1-verpleegkundige en ga je voor de totaalzorg bij palliatieve patiënten? Om het team te versterken, is Panal vzw op zoek naar een nieuwe collega die palliatieve patiënten en hun naasten opvolgt en begeleidt. Haal jij voldoening uit ondersteunend en adviserend werk en ben je in het bezit van een rijbewijs en een wagen? Lees dan hier de vacature en solliciteer bij Ria Vandermaesen (coördinator) via 016/23 91 01 of via e-mail


LEESTIPS

Met het einde in zicht: communiceren in de palliatieve zorg - Slort en Wapenaar

Dit boek gaat over communiceren met mensen met kanker, hartfalen, nierfalen, dementie en COPD. De verhalen laten zien hoe waardevol en ontroerend goede gesprekken in de laatste levensfase kunnen zijn maar ook hoe schrijnend het is als de communicatie niet goed verloopt. De vertellers geven suggesties om de communicatie in de praktijk te verbeteren.

Meer lezen op de website van Lannoo

EAPC Atlas of Palliative Care in Europe (new edition)

Deze atlas is een initiatief van de European Association for Palliative Care en brengt palliatieve zorg in Europa in kaart aan de hand van teksten, grafieken, tabellen en kaarten. De bedoeling is om de ontwikkeling en de integratie van palliatieve zorg in Europa te inventariseren en te promoten.

Meer lezen op de website van EAPC

 

 

 KIJKTIP

Theatercongres over palliatieve zorg: Kijk naar mij (Nl)

Op 29 oktober organiseert Palliatief in Balans een theatercongres over palliatieve zorg in Utrecht. De avond bestaat uit een combinatie van verhalen, lezingen en muziek voor iedereen die werkzaam is in de zorg en meer houvast wil hebben omtrent stervensbegeleiding. Sander de Hosson, longarts en auteur, deelt zijn ervaringen en inzichten en Lisanne Spaander, singer-songwriter, verzorgt het muzikaal gedeelte.

Meer informatie en inschrijven via de de website van Palliatief in Balans

 AANRADERS

Cursus: Foundational approaches, contemporary and educational issues in the field of nursing ethics

Van 3 tot 6 december 2019 organiseert het Centrum voor Biomedische Ethiek en Recht van de KU Leuven de 8ste editie van deze intensieve Engelstalige cursus. Ze staat open voor zorgverleners, stafmedewerkers en studenten met interesse in het thema, vertrekt vanuit een interdisciplinair perspectief en laat nationale en internationale experten aan het woord.

Meer info in de uitnodiging of op de website

Permanente vorming: Omgaan met families in palliatieve zorg

Van januari tot en met juni 2020 organiseren het palliatief supportteam, het pediatrisch palliatief team (Kites) en het Universitair Psychiatrisch Centrum (UPC) van de KU Leuven deze permanente vorming. Ze richt zich naar hulpverleners die regelmatig werken met palliatieve patiënten en die meer handvaten willen in het omgaan met families.

Meer info in de uitnodiging of op de website FEDERATIE IN DE MEDIA

Kerknet, 13 juni 2019, Positieve reacties uit werkveld op verklaring over het levenseinde , met bijdrage van Dr. Marc Desmet: voorzitter Stuurgroep Ethiek

De artikels werden gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elke reproductie dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publish.be.


Voor meer nieuws kunt u de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen (@FPZVlaanderen) volgen op Twitter


FEDERATIE PALLIATIEVE ZORG VLAANDEREN - Toekomststraat 36 - 1800 Vilvoorde - www.palliatief.be

Volg ons op FacebookVolg ons op TwitterVolg ons op LinkedIn

Vragen of reacties op deze nieuwsflash? Klik hier