A | A | A

HOME   |   WORD LID   |   CONTACT
print deze pagina

Nieuwsflash 07/2018

Dinsdag 31 juli 2018
 

IN DEZE NIEUWSFLASH
Overzicht van de verschillende onderwerpen, voor meer details: scroll naar benedenAANKONDIGINGEN

Maak kans op de Prijs: Passie voor palliatieve zorg en win 2000 euro!

De inschrijvingen voor de driejaarlijkse Prijs:'Passie voor palliatieve zorg' gingen in maart van start en lopen sindsdien vlot binnen. Willen jullie graag kans maken op deze prijs en een bedrag van 2000 euro in de wacht slepen? Dien dan jullie inventief en/of innovatief project in en vertel ons waarom jullie project bijdraagt aan kwaliteitsvolle palliatieve zorg in Vlaanderen. Misschien vallen jullie dan wel in de prijzen tijdens de prijsuitreiking op het 15de Vlaams Congres Palliatieve Zorg op 09 oktober 2018 in Cultuurhuis De Warande in Turnhout.

Inschrijven kan nog tot en met 01 september 2018.
 
Meer informatie in de uitnodigingVACATURE

Heb jij ervaring als stafmedewerker binnen de gezondheids- of welzijnszorg en werk je graag projecten uit op het kruispunt van zorg, beleid en sensibilisering? Dan zijn wij naar jou op zoek! Wij zoeken namelijk een tijdelijke beleidsmedewerker (deeltijds) die een aantal inhoudelijke dossiers kan uitwerken. Meer informatie of solliciteren via Paul Vanden Berghe; directeur via 02.255 30 48 of via paul.vanden.berghe@palliatief.be


Bekijk de volledige vacature hierBELEIDSNIEUWS

Geparkeerd dossier medicatietransport. Een bittere pil voor palliatieve patiënten thuis

Op vraag van Minister van Volksgezondheid De Block werd de lijst met verplichte voorraden aan palliatieve geneesmiddelen bij apothekers uitgebreid. Een wettelijk kader voor de opslag en het transport van deze geneesmiddelen door Multidisciplinaire Begeleidingsequipes (MBE's) bleef echter uit. Dit ondanks het feit dat de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen hierover in 2016 een consensus bereikte met de Waalse en Brusselse Federaties en met de apothekersverenigingen. Het resultaat was een aanname van een Resolutie in de Kamer. Hiervan werd tot op heden echter geen werk gemaakt.

De reactie van de Federatie hierop vinden jullie terug in het persbericht op onze website

Het persbericht van Minister De Block vinden terug op de website van Het Laatste Nieuws
VORMINGSNIEUWS

Op zoek naar een opleiding over palliatieve zorg na de zomervakantie? Neem dan zeker eens een kijkje in onderstaand overzicht of op de vernieuwde opleidingspagina op onze website!

Opleidingsaanbod spirituele en existentiële zorg

Hoewel spirituele en existetiële zorg op steeds meer bijval kunnen rekenen, is er in de praktijk te weinig aandacht voor deze vierde pijler in de palliatieve zorg. Wil jij leren hoe ze jouw patiëntenzorg kan verrijken? Dan is de nieuwe workshop van Alexander Verstaen op 11 december 2018 in Wuustwezel iets voor jou!
Als je meer wil weten over spirituele zorg en het verband met onmacht, dan legt Katrien Cornette dit graag aan jou uit in een tweedaagse opleiding op 8 en 22 november 2018 in de Clemenspoort in Gent.
Wie zich volledig wil verdiepen in de spirituele en existentiële zorg is aan het juiste adres bij de 8-daagse training van Alexander Verstaen die in oktober 2018 van start gaat in Brugge.

Referentiepersoon 'Psychiatrie, palliatieve zorg en levenseinde'
Palliatieve zorg bij personen met een psychiatrische aandoening ligt niet voor de hand. Veel zorgverleners in de geestelijke gezondheidszorg ervaren dit dan ook als een uitdaging. De Werkgroep Psychiatrie & Palliatieve zorg ontwikkelde daarom een 8-daagse opleiding met thema's zoals fysieke pijn en (psychisch) lijden, rouw en verlies, ethische en juridische aspecten en euthanasie. Wil je meer weten over de tweede editie van deze gespecialiseerde opleiding? Bekijk dan de flyer of contacteer ons als je nog vragen hebt of als je je wilt inschrijven.

Werken met de pallialine richtlijn delier bij palliatieve patiënten
Op vrijdag 23 november 2018 vindt in Brugge de Pallialine opleiding over delier plaats. Deze opleiding kwam tot stand in samenwerking met het Heidehuis. Wil jij meer weten over delier en ben jij op zoek naar praktische handvatten én wetenschappelijke onderbouwing? Dan is deze opleiding helemaal iets voor jou! Interesse? Bekijk dan de flyer voor meer informatie of neem contact op met het heidehuis om in te schrijven.

ONDERZOEKSNIEUWS

Palliatieve sedatie bij ondraaglijk lijden: een literatuuroverzicht

Palliatieve sedatie wordt gezien als een laatste redmiddel om ondragelijke en refractaire symptomen te bestrijden in de laatste dagen van het leven. Het wordt niet alleen gebruikt voor fysiologische refractaire maar ook voor niet-fysiologische refractaire symptomen. Voor deze laatste groep van symptomen bestaat er echter geen duidelijk conceptueel raamwerk. Met deze tekst geven de auteurs een overzicht van bestaande denkoefeningen en plaatsen ze telkens enkele kritische kanttekeningen.

Referentie:
Rodrigues, P., Crokaert, J., Gastmans, C., Palliative sedation for existential suffering: a systematic review of argument based ethics literature. Journal of pain and symptom management. 2018: 55(6) 1577 - 1590.

Meer lezen (mits registratie)Vroegtijdige zorgplanning bij personen met dementie: aanbevelingen voor gezondheidswerkers

Om de levenskwaliteit te verbeteren van personen met dementie, is het belangrijk dat de betrokken hulpverleners weten met welke bezorgheden zij leven en welke hulp zij wensen. Ondanks de wijdverspreide overtuiging over het belang van vroegtijdige zorgplanning bij personen met dementie, worden zij nog te vaak over het hoofd gezien in deze gesprekken. De auteurs van deze tekst forumleren op basis van systematisch onderzoek 32 aanbevelingen met oog op een meer kwalitatieve en consistente vroegtijdige zorgplanning

Referentie:
Advance Care Planning in dementia: recommendations for healthcare professionals. Piers, R., Albers, G., et al. BMC Palliativce Care (2018) 17:88

Meer lezen...

 

Wat betekent complexiteit in de palliatieve zorg?

Palliatieve zorg wordt vaak als moeilijk en complex ervaren, zo horen wij in de praktijk. Personen met een levensbedreigende ziekte hebben immers vaak complexe behoeften en noden hetgeen de zorg compliceert. Maar wat betekent complexiteit in de palliatieve zorg eigenlijk? Omdat dit tot op heden nog niet werd onderzocht, trachten de onderzoekers in dit onderzoek een zicht te krijgen op de verschillende dimensies van het begrip.

Referentie:
A framework for complexity in palliative care: a qualitative study with patients, family carers and professionals. Pask, S., Pinto, C., Birstowe, K., et al. Palliative Medicine 2018; 32: 1078 - 10900

Meer lezen...LEESTIP

De wolkenschilder en het sterrenmeisje - Gilles Weyns

Dit krachtig voorleesverhaal over elkaar vinden in verlies werd uitgegeven in samenwerking met het Berrefonds en gaat sinds juni mee in de koesterkoffer. Een koffer met tastbare herinneringen die inmiddels in 32 ziekenhuizen wordt meegegeven aan ouders die een kindje verloren. Het is een symbolisch liefdesverhaal van Nuago en Stella. Nuago is een wolkenschilder en wil heel graag een sterrenwolk schilderen. In de wondere wereld van de sterrenkinderen wordt hij verliefd op Stella. Stella is een sterrenmeisje. Zij schittert fel om haar ouders op aarde te gidsen. Die dreigen elkaar te verliezen door haar plotse dood. Naarmate Nuago en Stella dichter naar elkaar toegroeien, vinden ook de ouders van Stella elkaar terug.

Meer informatie over het boek en over het Berrefonds op hun webiste

KIJKTIP

Theatervoorstelling 'Zonder u' - Mich Walschaert en Ineke Nijssen

'Zonder u' is een voorstelling voor iedereen vanaf 12 jaar over noodlottig toeval, over afscheid nemen en over loslaten. Het gaat over een koppel dat met hun speciaal gebouwde tweepersoons- mobilebike een jaar lang de wereld rondreist. Hij is dood. Maar hij reist mee. Zij is verward, door het verlies van haar geliefde. Naarmate de reis en de tijd vorderen, veranderen ook hun gevoelens. De voorstelling sluit aan bij actuele gebeurtenissen en brengt de toeschouwers in aanraking met de thematiek rond het verlies van een geliefde door middel van humor, muziek, toegankelijkheid en luchtigheid.

Meer informatie op de websiteAANRADER

Seminarie: voorafgaande zorgplanning in de pediatrie - EOLC

De End-of-life Care Research Group (Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Gent) organiseert op vrijdag 28 september in Brussel een seminarie en workshops over voorafgaande zorgplanning in de pediatrie. Meer bepaald over de resultaten van studies over voorafgaande zorgplanning en communicatie aan het levenseinde en over de voorstelling van richtlijnen en ervaringen uit de praktijk.

Meer uitleg vinden jullie terug in de uitnodiging of op de website van het EOLC


FEDERATIE PALLIATIEVE ZORG VLAANDEREN - Toekomststraat 36 - 1800 Vilvoorde - www.palliatief.be

Volg ons op FacebookVolg ons op TwitterVolg ons op LinkedIn

Vragen of reacties op deze nieuwsflash? Klik hier