A | A | A

HOME   |   WORD LID   |   CONTACT
print deze pagina

Nieuwsflash 08/2018

Vrijdag 31 augustus 2018
 

IN DEZE NIEUWSFLASH
Overzicht van de verschillende onderwerpen, voor meer details: scroll naar beneden

 

AANKONDIGINGEN


Het 15de Vlaams Congres Palliatieve zorg is uitverkocht! Wachtlijst is geopend.

Alle 800 plaatsen voor het congres zijn uitverkocht. Kon je geen plaats bemachtigen? Geen nood. Er werd een wachtlijst geopend! Schrijf je in op de wachtlijst via het WebPlatform. Benieuwd naar de volgende edities? Noteer dan alvast deze data in je agenda:

Graag tot dan!
Tickets verkrijgbaar voor benefietconcert broers Sercu!

Steun palliatieve zorg in West-Vlaanderen tijdens Music For Life en kom op 1 december 2018 genieten van dit uniek benefietconcert in Roeselare. De broers Sercu spelen de pannen van het dak en bezorgen je een onvergetelijke avond met een bonte playlist van popmuziek tot kleinkunst, met wat folkmuziek en blues. Naast bekende covers brengen ze ook eigen nummers in het Engels, Nederlands en West-Vlaams. Mis deze avond niet en breng je vrienden en collega's mee!

Bekijk meer informatie in de uitnodiging.
Tickets online via de website of balie van CC De Spil.
Kan je niet wachten? Beluister alvast dit audiofragment.BELEIDSNIEUWS

De voordelen van de zorgvolmacht voor patiënten en mantelzorgers

Een zorgvolmacht is een contract waarmee je zonder gerechtelijke tussenkomst de bevoegdheid geeft aan één of meerdere personen om jouw vermogen te beheren wanneer je wilsonbekwaam wordt. Op deze manier kan je in elke levensfase anticiperen op deze situatie en je financiële continuïteit veilig stellen. Het is te vergelijken met de wilsverklaring waarin je je wensen optekent in verband met je toekomstige zorg.

Meer informatie op de website van Actual Care (Zorg Anders)Een sterker statuut voor de vrijwilligers in ons land

Ongeveer een miljoen vrijwilligers in ons land krijgen een verduidelijkt en versterkt statuut. Het gaat om vrijwilligers die zich inzetten in het verenigingsleven, in de maatschappelijke dienstverlening en in de zorgsector en die daarvoor enkel een onkostenvergoeding krijgen. Het vrijwilligersstatuut wordt aangepast op verschillende punten zoals: kostenvergoeding, vervoerskosten, occasionele geschenken, onbezoldigde mandaten, beroepsgeheim en geen beslaglegging mogelijk op de vergoeding.

Meer informatie op de website van Minister Maggie De Block

VORMINGSNIEUWS

Ben jij geïnteresseerd in 'existentiële en spirituele zorg bij palliatieve patiënten'? Dan kan je vanaf 21 september 2018 starten met een 8-daagse training van Alexander Verstaen in Sint-Andries Brugge. Je leert er hoe je spirituele thema's bespreekbaar kan maken en krijgt ankerpunten voor de begeleiding van palliatieve patiënten en hun familie. Neem je graag deel aan deze eerste en enige editie in West-Vlaanderen? Bekijk dan de uitnodiging en schrijf je nog snel in via info@heidehuis.be.

Werk je in de psychiatrische hulpverlening en wil je je expertise in de palliatieve zorg en het levenseinde vergroten? Dan is de 8-daagse opleiding 'Referentiepersoon psychiatrie, palliatieve zorg en levenseinde' iets voor jou! Ze start vanaf 11 oktober 2018 in Vilvoorde. Benieuwd naar deze opleiding? Bekijk dan de uitnodiging voor meer informatie en schrijf je in via het WebPlatform. Aarzel niet want de inschrijvingen lopen slechts tot september.

'Werkplekleren voor palliatief support teams' is een gloednieuwe 3-daagse opleiding die vanaf december 2018 van start gaat in Vilvoorde. De opleiding focust op hoe deze teams andere teams in het ziekenhuis kunnen ondersteunen bij het verlenen van palliatieve zorg. Je leert vaardigheden waarmee je dit werkplekleren kan bevorderen en wordt gecoacht tijdens de toepassing ervan. Voor meer informatie kan je terecht in de uitnodiging. Kandidaat stellen kan nog vóór eind september via onze website.

Werk jij in de palliatieve zorg en krijg je te maken met psychiatrische patiënten? Markeer dan alvast dinsdag 5 en 19 februari 2019 in je agenda. Tijdens een 2-daagse opleiding 'Psychiatrische patiënten in de palliatieve zorg' in Vilvoorde leren we je meer over de meest voorkomende psychiatrische aandoeningen en over wat palliatieve zorg bij psychiatrische patiënten inhoudt. Interesse? Hou dan zeker onze website en nieuwsflash in de gaten want meer informatie volgt binnenkort!

Smaken deze opleidingen naar meer? Bekijk dan zeker eens het volledig aanbod in de opleidingsrubriek op onze website!

ONDERZOEKSNIEUWS

De kennis omtrent palliatieve zorg bij het verplegend personeel in een woonzorgcentrum: bevindingen uit de internationale PACE-studie

Het verlenen van kwaliteitsvolle palliatieve zorg vormt in de praktijk een uitdaging voor heel wat woonzorgcentra. Om kwaliteitsvolle palliatieve zorg te garanderen zijn zowel kennis als vaardigheden nodig bij verpleegkundigen. Dit artikel onderzoekt de kennis van verplegend personeel in een woonzorgcentrum met betrekking tot palliatieve zorg én de factoren geassocieerd met het niveau van hun kennis. Het staaft op de bevindingen van het PACE project: een project met internationaal opzet (gespreid over 6 Europese landen).

Meer lezenHet gebruik van de SPICT-schaal bij geriatrische patiënten: validatie onderzoek

De tijdige identificatie van de palliatieve fase vormt een uitdaging bij geriatrische patiënten. Niet alleen verloopt hun ziektetraject heel heterogeen, ook de prognose is vaak onvoorspelbaar. Een correcte prognose is nochtans van belang om de noden van deze patiënten te kunnen inschatten. Tot op heden werd er nog geen validatie onderzoek gevoerd naar de SPICT-schaal bij de geriatrische populatie. Dit onderzoek draagt daar als eerste toe bij.

Meer lezen

VACATURES

Heb jij ervaring als stafmedewerker binnen de gezondheids- of welzijnszorg en werk je graag inhoudelijke dossiers uit in het kader van palliatieve zorg? Dan hebben we goed nieuws! Wij zoeken namelijk twee nieuwe collega's om ons team te versterken:

- stafmedewerker algemeen beleid voor onbepaalde duur (50%)

- beleidsmedewerker voor bepaalde duur (50%)


Meer informatie of solliciteren via Paul Vanden Berghe (directeur) via 02.255 30 48 of via paul.vanden.berghe@palliatief.be.

Solliciteren kan tot en met 14 september 2018.

LEESTIP

Boek: De avond is ongemak - Marieke Lucas Rijneveld 

Deze debuutroman vertelt het verhaal van een gereformeerd boerengezin dat wordt getroffen door het noodlot: de dood van een kind. Vanuit een kinderlijk perspectief zien we hoe de gezinsleden elk op hun eigen manier omgaan met het verlies. Vader en moeder zijn verlamd door verdriet en zien niet hoe de andere kinderen ondertussen langzaam ontsporen. Dit krachtig verhaal leert ons over de impact van rouw en verdriet en over de gevolgen van angst voor de ontwikkeling van kinderen.

Meer informatie op de website van uitgeverij Atlas Contact

KIJKTIP

Tentoonstelling: Leven en/of dood: polariteiten ontmoeten elkaar

Kunnen onze samenleving en cultuur het sterven en de dood dichter bij de mens brengen? Kan daardoor een waardevol leven in balans worden gebracht met een waardevol sterven? Deze 3-daagse tentoonstelling in de Sint-Baafsabdij in Gent gaat eind september 2018 op zoek naar een antwoord op deze vragen. Het is een totaalspektakel, een artistieke reis die de bezoeker met beeldende kunsten en podiumkunsten uitnodigt om stil te staan bij de kwetsbaarheid van het leven.


Meer informatie op de website www.levenenofdood.be

AANRADERS

Symposium: networking and learning for an integrated palliative care - UCSIA

Het Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen organiseert op 29 november 2018 een studiedag waarin de idee, praktische voorwaarden en gemeenschapsvormende effecten van een maatschappelijk geïntegreerde palliatieve zorg worden uiteengezet. Daarnaast wordt men uitgedaagd om te reflecteren over de draag- en veerkracht van onze gemeenschap. Het uiteindelijk doel is om met de aanwezige deelnemers en diverse partners tot een gedragen visie op palliatieve zorg te komen.


Meer informatie in de uitnodiging

 

Congres: 8ste internationaal congres van het Franstalig Netwerk voor palliatieve zorg bij kinderen

Op 4 en 5 oktober 2018 organiseert het Franstalig netwerk voor palliatieve zorg bij kinderen haar 8ste internationaal congres in Luik. Onder de titel 'Fin de vie, faim d'une vie' maakt het congres de balans op en bekijkt het de ethische perspectieven van de verschillende dimensies van palliatieve zorg voor kinderen. Sprekers uit onder meer België, Frankrijk, Canada en Kameroen belichten uiteenlopende thema's waaronder euthanasie bij minderjarigen, levenseinde en diversiteit, rouw bij kinderen enzovoort.

Meer informatie in de uitnodiging
FEDERATIE IN DE MEDIA

Het Nieuwsblad, 31 augustus 2018, Experts waarschuwen voor te haastig en te onzorgvuldig opgestelde wilsverklaringen, bijdrage van Dr. Gert Huysmans; voorzitter van de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen


De artikels werden gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elke reproductie dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish:
info@license2publish.be.


Voor meer nieuws kunt u de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen (@FPZVlaanderen) volgen op Twitter


FEDERATIE PALLIATIEVE ZORG VLAANDEREN - Toekomststraat 36 - 1800 Vilvoorde - www.palliatief.be

Volg ons op FacebookVolg ons op TwitterVolg ons op LinkedIn

Vragen of reacties op deze nieuwsflash? Klik hier