A | A | A

HOME   |   WORD LID   |   CONTACT
print deze pagina

Nieuwsflash 09/2020

Vrijdag 25 september 2020
 

IN DEZE NIEUWSFLASH
Overzicht van de verschillende onderwerpen, voor meer details: scroll naar beneden
AANKONDIGINGEN

Start nationale sensibiliseringscampagne 'Zorg en zoveel meer' op 3 maart 2020

Met de nationale sensibiliseringscampagne 'Zorg en zoveel meer' slaan de drie federaties voor palliatieve zorg in Vlaanderen, Brussel en Wallonië de handen in elkaar om een positieve boodschap over palliatieve zorg te verspreiden en vooroordelen en onduidelijkheden de wereld uit te helpen. Via affiches, radiospots en een website met nuttige info en getuigenissen willen we in de kijker zetten wat palliatieve zorg te bieden heeft.

Door de uitbraak van de corona-crisis werd de campagne verplaatst van maart naar het najaar. We herstarten de campagne op 28/9 en eindigen op 10/10, de internationale dag van de palliatieve zorg. Wij nodigen jullie graag uit om deel te nemen aan deze campagne en om onze boodschap verder te verspreiden. Neem zeker een kijkje op de website en verspreid het gratis promotiemateriaal dat jullie daar kunnen terugvinden!

www.zorgenzoveelmeer.be // www.bienplusquedessoins.be ONS TEAM

Onze administratief medewerker Nathalie Hamaide is benoemd tot 'digi-ambassadeur.' Zij zal zich toeleggen op het versterken van de digitale werking van de Federatie. Wie vragen heeft rond palliatieve zorg en digitalisering kan voortaan bij haar terecht op nathalie.hamaide@palliatief.be

BELEID

We stuurden een memorandum uit naar de verschillende overheden waarin we opriepen om meer aandacht te hebben voor palliatieve zorg in tijden van corona. Lees hier het memorandum en het persbericht.

We spraken met twee WZC-directeurs, Kurt Stabel en Jan Vanwezer, over het bezoekbeleid in woonzorgcentra tijdens de coronapandemie. Zij delen hun visie en aanpak in een interview op onze website. Woonzorgcentra die vragen hebben rond de organisatie van bezoek aan palliatieve bewoners, kunnen steeds terecht bij het netwerk palliatieve zorg in hun buurt.

VORMING, TRAINING EN OPLEIDING

Op 11/9 verspreidden we een extra nieuwsflash met een overzicht van alle aankomende opleidingen. Een actueel overzicht vindt u ook steeds terug op onze website.

ONDERZOEK

Het internationaal EAPC-congres gaat dit jaar online door van 7 tot en met 9 oktober. Op 8 oktober houdt de taskforce rond richtlijnontwikkeling palliatieve zorg een open meeting. Klik hier voor meer informatie.

Nederlandse onderzoekers lanceerden onlangs de toolbox 'Diversiteit in palliatieve zorgprojecten' die het eenvoudiger maakt om rekening te houden met diversiteit in onderzoeks- en implementatieprojecten rond palliatieve zorg. De toolbox bestaat uit een aantal instrumenten om de participatie van patiënten met een migratieachtergrond of lage gezondheidsvaardigheden aan onderzoek te vergroten. Hier vindt u de toolbox online terug en kunt u meer lezen over het project.

Oproep medewerking onderzoek

Voor een onderzoek naar de veerkracht bij partners van kankerpatiënten zoekt dr. Sophie Opsomer mensen tussen 18 en 65 jaar wiens partner lijdt aan kanker in een gevorderd stadium. Voor meer informatie of om deel te nemen, mail sophie.opsomer@kuleuven.be of bel 0492/942355.

De onderzoeksmedewerkers van het BE-CARED-project zoeken zorgverleners voor een éénmalig interview over hun ervaringen met het begeleiden van familieleden van kankerpatiënten voor/tijdens/na een euthanasieprocedure. Voor meer informatie of om deel te nemen, mail be-cared@uzgent.be of bel 09/3322356.

 

KIJKTIP

Op 2 oktober gaat "Touching Infinity" in première, de nieuwste documentairefilm van Griet Teck over drie families die met een naderend levenseinde geconfronteerd worden. De film kwam tot stand door een intensieve samenwerking met verschillende instanties palliatieve zorg in Vlaanderen. Op 24 september vertoonden we de film in exclusieve avant-première aan de netwerken, in aanwezigheid van Griet Teck. Vanaf 14 oktober speelt de film in de bioscoop.

 


LEESTIP

Op 1/9 verscheen het boek "Afscheid dat verbindt. Praten over het levenseinde." Auteur Hilde Ingels tekent met Amfora vzw al jaren levenseindeverhalen op en ze verwerkte die ervaringen nu tot een boek. Ingels geeft ook opleidingen waarin ze zorgverleners leert om levenseindegesprekken te voeren en uit te werken tot een verhaal (zie ons opleidingsaanbod.) 

 FEDERATIE IN DE MEDIA

De Standaard, 17 augustus 2020, 'Moeder wilde sterven, maar de dokter zei: Palliatieve zorg? Niks van, we gaan u hier oplappen.' Met een reactie van dr. Gert Huysmans, voorzitter.

Artsenkrant, 17 september 2020. 'Meermaals heb ik bedacht: doen wij mensen dit echt aan?' Palliatieve zorg tijdens corona, interview met dr. Gert Huysmans, voorzitter.

De artikels werden gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elke reproductie dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publish.be en Repropress: info@repropress.be

 

Voor meer nieuws kunt u de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen (@FPZVlaanderen) volgen op Twitter


FEDERATIE PALLIATIEVE ZORG VLAANDEREN - Luchthavenlaan 10- 1800 Vilvoorde - www.palliatief.be

Volg ons op FacebookVolg ons op TwitterVolg ons op LinkedIn

Vragen of reacties op deze nieuwsflash? Klik hier