A | A | A

HOME   |   WORD LID   |   CONTACT
print deze pagina

Nieuwsflash 09/2018

Vrijdag 28 september 2018
 

IN DEZE NIEUWSFLASH
Overzicht van de verschillende onderwerpen, voor meer details: scroll naar beneden

 

AANKONDIGINGEN

Helft tickets benefietconcert met de broers Sercu verkocht

De tickets voor het benefietconcert met de broers Sercu vliegen de deur uit. De broers spelen op 1 december 2018 de pannen van het dak in Cultuurcentrum de Spil in Roeselare. De opbrengsten gaan naar de netwerken palliatieve zorg in West-Vlaanderen. Het benefietconcert is een actie in het kader van de Warmste Week van Music for Life en wil de aandacht vestigen op het belang van kwaliteitsvolle palliatieve zorg.

Vind meer informatie terug in de uitnodiging.
Bekijk het op de website van de Warmste Week.
Bestel je tickets via de website of aan de balie van CC De Spil.Laatste kans om abstracts in te dienen voor het 16de EAPC congres

Het 16de World Congres of the European Association for Palliative Care (EAPC) vindt volgend jaar plaats van 23 tot en met 25 mei 2019 in Berlijn (Duitsland). Tijdens dit congres worden recente ontwikkelingen en trends in de palliatieve zorg besproken en komen experts van over heel Europa aan het woord. Het programma van het congres is momenteel in ontwikkeling, abstracts voor presentaties op het congres zijn welkom.

De abstracts kunnen nog tot 16 oktober 2018 ingediend worden via de website van het EAPC.

 

BELEIDSNIEUWS

Nieuw erfrecht treedt in werking

Sinds 1 september 2018 is de hervorming van het erfrecht in werking getreden. Tegelijk worden ook de nieuwe tarieven van de Vlaamse erfbelasting van kracht. Concreet betekent dit meer vrijheid en lagere tarieven. Zo krijgt men meer vrijheid om de erfenis na te laten en kan men nu de helft ervan besteden zoals men wil. Daarnaast moeten erfgenamen minder belastingen betalen op hun erfenis en wordt een flexibele erfenissprong ingevoerd.

Meer informatie op de website van VRT Nieuws

 

VORMINGSNIEUWS

Op vrijdag 23 november 2018 vindt de Pallialine opleiding 'Werken met de richtlijn delier bij palliatieve patiënten' plaats in Sint-Michiels (Brugge). In deze opleiding koppelen dr. Huysmans, dr. Lemey en mevr. De Coninck hun kennis en ervaring aan wetenschappelijke inzichten over delier. Dit gebeurt aan de hand van een waaier aan casussen en praktijkvoorbeelden. Bekijk de uitnodiging voor meer informatie en/of schrijf je in via info@heidehuis.be of 050/40 61 50.

Op dinsdag 11 december 2018 geeft Alexander Verstaen een workshop over de documentaire 'Tot in den draai' in gemeenschapscentrum Kadans in Wuustwezel. Tijdens deze workshop leer je existentieel-spirituele noden van palliatieve patiënten herkennen en leer je hoe je ze bespreekbaar kan maken en bevragen. Bekijk de uitnodiging voor meer informatie en/of schrijf je in via het online inschrijfformulier.

Smaken deze opleidingen naar meer? Bekijk dan het volledig aanbod in de opleidingsrubriek op onze website! ONDERZOEKSNIEUWS

Een internationale definitie van Advance Care Planning

Advance Care Planning staat sterk in de belangstelling. Echter, zowel op nationaal als internationaal vlak zijn er verschillende termen, definities en aanbevelingen in omloop. Een uniforme definitie en een breed gedragen consensus over de toepassing ervan dringen zich op. Op uitnodiging van de European Association for Palliative Care (EAPC) voerde een internationale werkgroep daarom een onderzoek uit.

Meer lezen

Hoe bereiken we de gewenste resultaten in het proces van vroegtijdige zorgplanning in een woonzorgcentrum?

Naarmate mensen ouder worden, stijgt de kans dat ze in een woonzorgcentrum terecht komen. Ondanks het algemeen erkend belang van vroegtijdige zorgplanning én de ruime beschikbaarheid aan gerelateerde documenten (zoals folders, wilsverklaringen,..) lijkt vroegtijdige zorgplanning in woonzorgcentra slechts beperkte resultaten op te leveren. Met dit kwalitatief onderzoek probeert men meer inzicht te krijgen in de oorzaken en oplossingen hiervan.

Meer lezen

Effectiviteit van vroegtijdige zorgplanning bij personen met dementie in een woonzorgcentrum

Dit onderzoek beschrijft een familie georiënteerde aanpak die kan dienen als inspiratie voor voorzieningen die familieleden willen betrekken in vroegtijdige zorgplanning bij personen met dementie. Het tracht het effect hiervan na te gaan op onder meer de tevredenheid over de zorg en de emotionele stress bij de familieleden. Hierbij vertrekken ze van de hypothese dat familieleden zich onzeker voelen wanneer zij mee zorg dragen voor hun naasten.

Meer lezen

 

 

LEESTIP

Speciale editie: tijdschrift voor palliatieve zorg 2018

Ons tijdschrift voor palliatieve zorg is er weer! Deze editie steekt in een nieuw jasje ter gelegenheid van het 15de Vlaams Congres Palliatieve Zorg 'Palliatieve zorg gaat voor (g)oud!'. Omdat we veel belang hechten aan de zorg voor ouderen in de laatste levensfase, wijden we er niet enkel een congres maar ook een publicatie aan. We willen inspiratie bieden door niet enkel experts aan het woord te laten maar ook de sprekers en onderzoekers die een lezing komen geven op het congres. We wensen jullie alvast veel leesplezier!

Lees het tijdschrift hier.
Abonneer je gratis hier.

 

KIJKTIP

Documentaire: Island - Steven Eastwood

In deze documentaire, gefilmd op het eiland Wight (Engeland) volgt filmmaker Steven Eastwoord vier terminaal zieke mensen in het laatste jaar van hun leven. Ook hun sterven brengt hij in beeld en dat maakt deze documentaire zo bijzonder. Door niet enkel de terminale fase maar ook het eigenlijk stervensproces te filmen, wil hij aantonen dat de dood niet zo erg is als ze lijkt en aanmoedigen om de dood positief te benaderen.

Bekijk de trailer van de flim hier.

AANRADERS

Ondersteuningsgroep: Afscheid dat verbindt - Artevelde Hogeschool (Gent)

De Artevelde Hogeschool (Gent) en Amfora vzw organiseren van oktober 2018 tot en met april 2019 een ondersteuningsgroep waarin ze zorgverleners uit woonzorgcentra samenbrengen. De bedoeling is om te onderzoeken hoe ze bewoners kunnen aanmoedigen en ondersteunen om over het afscheid van het leven te praten en hoe ze met deze verhalen kunnen verbinden. Zo trachten ze een antwoord te bieden op de zingevingsvragen die leven bij personen in de laatste levensfase.

Meer informatie op de website van Artevelde Hogeschool.

8the Symposium on palliative care - Amsterdam Universitair Medische Centra (UMC)

Op donderdag 11 oktober 2018 vindt het 8ste symposium over palliatieve zorg plaats van de Universitair Medische Centra in Amsterdam. Het symposium focust op de laatste ontwikkelingen in symptoom management en belicht enkele actuele en/of inspirerende ontwikkelingen in de behandeling van symptomen bij palliatieve patiënten. Daarnaast worden tijdens het symposium de winnaars van de Jaarprijs Palliatieve Zorg Onderzoek en de Jaarprijs Impact bekendgemaakt.

Meer informatie op de website van UMC.

 
FEDERATIE IN DE MEDIA

Het Laatste Nieuws, 1 september 2018, Kunstenaar wint wedstrijd met thema 'palliatieve zorg' - bijdrage over de kunstwedstrijd 'palliatieve zorg gaat voor (g)oud!' die de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen organiseerde in samenwerking met de Federatie Onafhankelijke Senioren (FedOS). 

De artikels werden gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elke reproductie dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publish.be.


Voor meer nieuws kunt u de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen (@FPZVlaanderen) volgen op Twitter


FEDERATIE PALLIATIEVE ZORG VLAANDEREN - Toekomststraat 36 - 1800 Vilvoorde - www.palliatief.be

Volg ons op FacebookVolg ons op TwitterVolg ons op LinkedIn

Vragen of reacties op deze nieuwsflash? Klik hier