A | A | A

HOME   |   WORD LID   |   CONTACT
print deze pagina

Nieuwsflash 09/2019

Vrijdag 27 september 2019

IN DEZE NIEUWSFLASH

Voor meer details, scroll naar beneden

AANKONDIGINGEN

LuchthavenlaanWe zijn verhuisd!

De Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen is verhuisd, van Toekomstlaan 36 in 1800 Vilvoorde naar Luchthavenlaan 10 in dezelfde stad. Onze telefoonnummers en e-mailadressen blijven dezelfde.

Afscheid Nathalie Fobe

Begin september nam Nathalie Fobe afscheid als stafmedewerker Vorming, Training & Opleiding van onze organisatie. Bijna 2,5 jaar terug kwam zij aan boord als tijdelijk medewerker en stond in voor de organisatie van opleidingen voor zorgverleners palliatieve zorg, vaak in samenwerking met de netwerken palliatieve zorg. Met haar praktijkachtergrond (als kinesiste) drukte zij in het bijzonder haar stempel op de opleiding voor zorgkundigen en op de voortgezette opleiding voor artsen. Ze realiseerde enkele nieuwe pallialine.be-pakketten en bereidde ook de KMO-portefeuille voor. Wij danken Nathalie van harte voor haar kwaliteitsvolle inzet en aanpak en wensen haar zowel professioneel als persoonlijk het allerbeste voor de toekomst.

Indiensttreding Erwin Winkler

Erwin Winkler vervoegde ons team midden augustus als stafmedewerker communicatie, en zal voor een viertal maanden de vervanger zijn van Sara Anne van den Brink.
Na een licentiaatsopleiding in communicatiewetenschappen en een vijftal jaar als redacteur/journalist bij de krant Het Volk, vertrok hij naar Rwanda waar hij actief was als communicatieconsulent en voor lokale print- en web-media werkte. Hij zal voornamelijk instaan voor onze communicatieactiviteiten. U kan Erwin bereiken via het e-mailadres erwin.winkler@palliatief.be of via het telefoonnummer 02/255 30 44.

wetenschapsdagen_logoProgramma Nederlands-Vlaamse Wetenschapsdagen Palliatieve Zorg 2019 is bekend

Op 21 en 22 november vinden de Nederlands-Vlaamse Wetenschapsdagen Palliatieve Zorg 2019 plaats in Antwerpen. Het volledige programma is nu bekend, en je kan het hier consulteren. Voor meer informatie en inschrijving (tot 31/10), bezoek de website.

BELEIDSNIEUWS

Mantelzorgverlof treedt in werking

foto ©Katrijn Van GielWerknemers die ook erkende mantelzorger zijn kunnen vanaf 1 oktober 2019 mantelzorgverlof aanvragen.
Onder deze regelgeving kunnen voltijdse werknemers die mantelzorg verlenen aan een zorgbehoevende gedurende één maand hun activiteiten volledig onderbreken, of gedurende twee maanden hun activiteiten verminderen tot 1/2de of 1/5de. Deeltijdse werknemers hebben enkel de eerste optie. Over de gehele loopbaan kan een werknemer maximaal zes maanden volledige werkonderbreking voor mantelzorgverlof krijgen, of 12 maanden voor de gedeeltelijke onderbreking.
Tijdens het mantelzorgverlof krijgt de werknemer een uitkering van de RVA. Die uitkering kan nog door een KB bepaald worden, maar intussen zijn de uitkering voor verlof voor medische bijstand van toepassing.
Om in aanmerking te komen voor dit verlof moeten zowel de mantelzorger als de zorgbehoevende officieel erkend zijn. Het mantelzorgverlof is een nieuw themaverlof, net zoals ouderschapsverlof, verlof medische bijstand of palliatief verlof.
Voor meer details, zie de Wet van 17 mei 2019 tot erkenning van de mantelzorgers.

VORMINGSNIEUWS

Palliatieve zorg bij psychiatrische patiënten, 11/02/20 + 10/03/20

Tijdens deze tweedaagse modulaire opleiding kaderen we op dag één de meest voorkomende psychiatrische ziektebeelden. We staan daarbij ook stil bij de behandelingsmogelijkheden en geven concrete handvatten om met deze patiënten om te gaan. Op dag twee gaan we in op de concrete palliatieve zorg voor deze patiënten, met praktische vaardigheden en tips. De opleiding gaat door in Cultuurcentrum Het Bolwerk in Vilvoorde, op 11 februari en 10 maart 2020, telkens van 9.15 tot 16.30 uur. Meer informatie hier.

ONDERZOEKSNIEUWS

digital legacyBereiden we patiënten voor op hun digitaal nalatenschap?

Onze samenleving spendeert steeds meer tijd online. Daarbij laat elk individu bij overlijden een digitale voetafdruk na (blogs, foto's, profielen . ). Is dit een onderwerp waar zorgverleners in palliatieve zorg bij stilstaan? Deze vraag werd onderzocht aan de hand van 210 enquêtes ingevuld door artsen, verpleegkundigen en sociaal werkers in palliatieve zorg (Coop & Marlow, 2019). Lees meer.

VACATURES

Wij zoeken een stafmedewerker Vorming, Training & Opleiding (70%)

Met het oog op het verbeteren van de palliatieve zorg door beter opgeleide zorgverleners, zijn wij op zoek naar een deeltijdse (70%) Stafmedewerker Vorming, Training & Opleiding (m/v/x). Voor meer informatie over de opdracht, het gezochte profiel en ons aanbod, klik hier. Kandidaturen zijn welkom voor 14/10/2019.

AccentVV (KU Leuven) zoekt Wetenschappelijke Onderzoeker Palliatieve Zorgverlening

Het Academisch Centrum voor Verpleeg- en Vroedkunde (AccentVV) van de KU Leuven is op zoek naar een Wetenschappelijke Onderzoeker Palliatieve Zorgverlening. Meer details leest u hier. Solliciteren tot 30/09/2019.

UGent / Vakgroep Inwendige ziekten en Pediatrie: Doctoraatsbursaal

UGent zoekt een Master of science (bepaalde duur) voor de coördinatie en uitvoering in Vlaanderen van een project dat de noden en de risico's onderzoekt van nabestaanden die hun geliefde hebben verloren naar aanleiding van een kanker, en ook aanbevelingen ontwikkelt rond rouwzorg op maat binnen de oncologie. Meer informatie hier. Kandidaturen welkom voor 28 oktober 2019.

LEESTIPS

sneeuw_in_septemberSneeuw in september - Kathelijn Vervarcke

"Het enige wat de geneeskunde jou nog kan bieden, zijn verdovende middelen. Dat is de boodschap die de negentienjarige Jutta te horen krijgt van haar reumatoloog. Het betekent dat ze nooit zal kunnen werken, trouwen of kinderen krijgen. 

Jutta is toch vastberaden om zichzelf te genezen en stort zich op experimentele middelen om haar gewrichtspijnen te bestrijden. Tegelijk is er de confronterende en verkoelde vriendschap met Maud, haar beste vriendin en lotgenote die aankondigt voor euthanasie te kiezen.
'Sneeuw in september' is een ontroerend verhaal over omgaan met een chronische ziekte.
Meer lezen op de website van uitgeverij Van Halewyck.

AANRADERS

Dag van de Spirituele Zorg (15/10)

dag_van_de_spirituele_zorg15 oktober is door de Beroepsvereniging voor Zorgpastores uitgeroepen tot 'Dag van de Spirituele Zorg'. Ook dit jaar is de dag hét moment om in gezondheids- en welzijnszorgvoorzieningen op een creatieve manier aandacht te geven aan de spirituele noden en bronnen van mensen, en het belang van de pastorale en spirituele zorg. Bekijk het impulsmateriaal voor de Dag van de Spirituele Zorg 2019.

FEDERATIE IN DE MEDIA

Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen erkend als partner van EBPracticenet

Kwalitatieve richtlijnen rond palliatieve zorg zijn voortaan vlotter beschikbaar voor dagelijkse praktijk, dankzij de erkenning van de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen als partner van EBPracticenet. Lees meer.

Analyse : Orde der Artsen neemt duidelijk positie in over euthanasie bij psychisch lijden door een psychiatrische aandoening

door Dr. Gert Huysmans / voorzitter FPZV

Recent formuleerde de Nationale Raad van de Orde der Artsen een opmerkelijke leidraad voor euthanasie bij psychisch lijden door een psychiatrische aandoening. De tekst borduurt grotendeels voort op een eerdere richtlijn van de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie. Met het eigen advies maakt de Orde een en ander voor elke arts deontologisch bindend. Ze voegt niet alleen interpretatie toe aan de huidige euthanasiewet, maar gaat op sommige punten uitdrukkelijk verder. Lees meer.

stk_logo_kleinVARIA

Stichting tegen Kanker is er voor u!

Als Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen zijn wij verheugd te kunnen samenwerken met Stichting tegen Kanker. Zij heeft ons genereus gesteund voor de organisatie van het 16de Vlaams Congres Palliatieve Zorg op 15 oktober, en heeft ook de herdruk van het kinderwerkboek 'Mijn boek over...' mee mogelijk gemaakt met een financiële steun van 6.140 euro. Lees meer.