A | A | A

HOME   |   WORD LID   |   CONTACT
print deze pagina

Nieuwsflash 10/2017

Woensdag 30 november 2017

IN DEZE NIEUWSFLASH
Overzicht van de verschillende onderwerpen, voor meer details: scroll naar beneden

AANKONDIGINGEN

Schrijf nu in voor de studiedag 'Een mantel om het vergeten? Over palliatieve zorg, dementie en levenseindebeslissingen'

Dementie is een levensverkortende aandoening en versnelt het levenseinde. Tegelijk is er sprake van vermindering van wilsbekwaamheid. Dat creëert specifieke uitdagingen inzake het zorgvuldig formuleren van voorkeuren en nemen van beslissingen rondom dat levenseinde. In deze studiemiddag laten we drie deskundigen aan het woord, en presenteert de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen haar recente visietekst over dit thema.

Sprekers zijn:

Wanneer: 25 januari 2018
Locatie: CC Het Bolwerk - Vilvoorde
Kostprijs: 65 euro
Inschrijven: via de website.
Organisatie: Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen i.s.m. Expertisecentrum Dementie Vlaanderen

Meer info kunt u hier vinden.

NIEUW op onze website: elektronische databank 'BIDOC'

De Federatie beschikt vanaf heden over 'BIDOC', een elektronische databank met relevante literatuur over palliatieve zorg. Deze specifieke applicatie is terug te vinden via deze link of onder de rubriek 'kennis & expertise' op www.palliatief.be. Naast relevante artikels vindt u hier ook doctoraten, scripties, boeken, enz. De databank wordt continu aangevuld met nieuwe literatuur.

Er is ook een koppeling voorzien met de catalogus van Heidehuis vzw (Noord-West-Vlaanderen), wat resulteert in een groter literatuuraanbod. Klik hier voor een rechtstreekse link naar de databank van Heidehuis vzw.

Als u vragen of suggesties heeft kunt u steeds contact opnemen met research@palliatief.be.

VACATURE

De Federatie is op zoek naar een Wetenschappelijk Medewerker (voltijds, m/v). Als wetenschappelijk medewerker combineert u twee onderscheiden opdrachten:

1.     De bevordering van wetenschappelijk onderzoek en de verspreiding van onderzoeksresultaten

2.     De redactie van de richtlijnen palliatieve zorg (www.pallialine.be).

Meer informatie in de vacature.
Solliciteren kan tot en met 15 december 2017.

VORMING, TRAINING & OPLEIDING (VTO)

Laatste kans om in te schrijven voor de opleiding Zorgzaam leidinggeven: een haalbare kaart? op dinsdag 19 december 2017 in Vilvoorde. Heb jij een leidinggevende functie? Dan is deze opleiding misschien iets voor jou. Kijk hier voor meer informatie en schrijf je nog in voor 12 december 2017!

Laatste plaatsen!
Voor de achtdaagse training 'Existentiële en spirituele zorg bij palliatieve patiënten' van Alexander Verstaen zijn er onverwacht enkele plaatsen vrijgekomen. Deze derde editie gaat door op 23 en 24 februari, 23 en 24 maart, 20 en 21 april en 18 en 19 mei 2018, in het Koningsteen in Kapelle-op-den-Bos. Klik hier voor meer informatie over de training en de inschrijving.

Het Netwerk Palliatieve Zorg Westhoek-Oostende en de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen organiseren op 17, 24 en 31 mei 2018 samen de opleiding 'Een contextuele benadering van ziekte: de balans van geven en ontvangen in palliatieve zorg' van Katlijn Willems. Wil jij meer weten over onder meer de balans tussen familieleden, genogrammen, enz.? Lees dan hier de flyer en schrijf je tijdig in: er zijn maximaal 15 deelnemers toegelaten.

NIEUW: Op 1 en 22 februari 2018 organiseert de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen de tweedaagse basisopleiding 'Psychiatrische patiënten in de palliatieve zorg'. Werk jij met psychiatrische patiënten en wil je hier meer over te weten komen? Dan is deze basisopleiding iets voor jou. De inschrijvingen lopen vlot binnen, stuur dus snel een mail naar vorming@palliatief.be als je deze opleiding wil volgen. Klik hier voor de flyer met meer informatie.

De Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen, het Netwerk Palliatieve Zorg Limburg en de Universiteit Hasselt organiseren samen de Basisopleiding Palliatieve Zorg voor Artsen 2018-2019. Deze zesdaagse opleiding gaat door op Campus Diepenbeek van de Universiteit Hasselt op de volgende zaterdagen: 13 oktober, 17 november en 8 december 2018, en op 19 februari, 16 maart en 27 april 2019. Hou alvast deze data vrij en volg onze nieuwsbrief voor meer informatie over de inschrijving.

Ook de data van het Interuniversitair Postgraduaat Palliatieve Zorg voor Artsen 2018-2019 zijn gekend. De volledige datareeks is: 19 en 20 oktober en 30 november en 1 december 2018, en op 15 en 16 februari en 26 en 27 april 2019. Wil je deelnemen aan de postgraduaatopleiding? Hou deze data dan alvast vrij en laat dit aan ons weten via vorming@palliatief.be of telefonisch: 02 255 30 42, dan houden wij u verder op de hoogte.

VOOR U GELEZEN


De rol en het effect van sociaal werkers in vroegtijdige zorgplanning

Hoewel sociaal werkers mee aan de wieg stonden van het ontstaan van palliatieve zorg als discipline, is hun rol in het zorgen voor palliatieve patiënten sindsdien niet eenduidig gebleven. Hier bespreken we kort de resultaten van een uitvoerige literatuurstudie waarin men de onderzoeksresultaten van enkele jaren gebundeld heeft en wordt er gekeken naar de (mogelijke) rol van sociaal werkers bij vroegtijdige zorgplanning (VZP). 


Niet alleen praten sociaal werkers vaker en langer met patiënten over VZP, ze worden deze rol ook unaniem toebedeeld. De rol uit zich in het bespreken van VZP met zorgverleners, bepleiten van patiëntenrechten, documenteren van wilsverklaringen, maar ook conflictbemiddeling wanneer familieleden andere wensen hebben dan de patiënt.

Meer lezen ...

Referentie
Chong-Wen Wang, Cecilia L. W. Chan and Amy Y. M. Chow. Social workers' involvement in advance care planning: a systematic narrative review, BMC Palliative Care. 2017;17:5.

Congres over de tijdige integratie van palliatieve zorg in Vlaanderen: een kort verslag

Op vrijdag 17 november 2017 vond het congres van het INTEGRATE-project plaats in Gent. INTEGRATE is groot onderzoeksproject en een samenwerking tussen drie Vlaamse universiteiten VUB, UGent en KULeuven. Het congres behandelde drie deelstudies van het project over de integratie van tijdige palliatieve zorg bij mensen met kanker en COPD in het ziekenhuis en in de thuissituatie. Op deze manier willen ze hulpverleners, beleidsmakers en onderzoekers informeren over de implementatie en het effect van vroegtijdige palliatieve zorg. Er werden onderzoeksresultaten en ervaringen van patiënten, hulpverleners en onderzoekers gepresenteerd die betrokken waren bij deze innovatieve zorgtrajecten.

Enkele kernboodschappen die we meenemen:

Volledige bespreking ...

FEDERATIE IN DE MEDIA

Artsenkrant, 27 november 2017, Wettelijk kader voor palliatieve sedatie?, opiniebijdrage van dr. Gert Huysmans, voorzitter van de Federatie en dr. Peter Pype, lid van de werkgroep 'redactieraad richtlijnen palliatieve zorg' van de Federatie.

De Standaard, 28 november 2017, Wettelijk kader voor palliatieve sedatie is overbodig (online), opiniebijdrage van dr. Gert Huysmans, voorzitter van de Federatie.

Naar aanleiding van de controverse rond de praktijk van palliatieve sedatie verstuurde de Federatie een persbericht op 28 november 2017: Opinie: Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen plaatst vraagtekens bij registratie van palliatieve sedatie.

Opgepikt door:

·         Medi-Sfeer: Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen kritisch voor registratie van palliatieve sedatie (online)

·         De Specialist: Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen kritisch voor registratie van palliatieve sedatie (online)

·         Kerknet: Hoog tijd voor een grondige evaluatie van de euthanasiewet (online)

De artikels werden gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elke reproductie dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publish.be.

Voor meer nieuws kunt u ons volgen op Twitter - Facebook - LinkedIn

VOOR U GESIGNALEERD
Music for Life 2017: kies palliatieve zorg als jouw goed doel!

Nog een warme oproep voor Music For Life 2017. Zorg jij mee voor een warme week voor palliatieve patiënten en hun omgeving? Tot 24 december kan je een actie opzetten voor de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen. Registreer je actie op de webpagina van de Warmste Week en vergeet niet om ons hiervan op de hoogte te brengen. Wij ondersteunen dan waar mogelijk!

Misschien wil je ook een plaatje aanvragen en uitleggen waarom je de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen wil ondersteunen? Per plaatje betaal je een klein bedrag wat naar onze organisatie gaat, en zo komt palliatieve zorg ook even in de aandacht. Je kan ook deelnemen aan de Warmathon in één van de vijf Vlaamse provinciehoofdsteden en Brussel. Deelname kost 15 euro. Het inschrijvingsgeld hiervan wordt verdeeld onder de verschillende goede doelen.

Heb je vragen? Geef dan een seintje via vorming@palliatief.be of op het telefoonnummer 02 255 30 40. Laten we samen zorgen voor een warme week voor de palliatieve zorg!