A | A | A

HOME   |   WORD LID   |   CONTACT
print deze pagina

Nieuwsflash 10/2018

Woensdag 31 oktober 2018
 

IN DEZE NIEUWSFLASH
Overzicht van de verschillende onderwerpen, voor meer details: scroll naar beneden

 

AANKONDIGINGEN

Afscheid Marc Aerts

We nemen deze maand afscheid van onze gewaardeerde collega Marc Aerts. Acht jaar lang was hij actief als stafmedewerker algemeen beleid. Hij nam onder meer de overleggroepwerking, samenwerking met het middenveld en een reeks evenementen voor zijn rekening. Hij pikt de draad weer op als netwerkcoördinator bij het Netwerk Palliatieve Zorg Waasland. We bedanken hem voor de fijne samenwerking en wensen hem veel succes toe in zijn nieuwe job!


Indiensttreding Gretel Raspé

Gretel Raspé volgt haar voorganger Marc Aerts op als stafmedewerker algemeen beleid. Ze is van opleiding licentiaat in de arbeids- en organisatiepsychologie en in de criminologische wetenschappen. Gedurende 14 jaar werkte ze als adviseur voor de commissie Volksgezondheid in het federaal parlement. Nadien ging ze aan de slag als zelfstandig tabakoloog in Halle en Lennik, een activiteit die ze blijft voortzetten naast haar job bij ons.

Leren jullie Gretel graag kennen? Dan kunnen jullie haar in de toekomst bereiken via haar e-mailadres: gretel.raspe@palliatief.be of via haar telefoonnummer: 02 255 30 45.

Laatste tickets beschikbaar voor benefietconcert met de broers Sercu!

Er zijn nog slechts 100 tickets beschikbaar voor het benefietconcert met de broers Sercu. Op 1 december spelen Sam, Kobe, Mathias, Jozef en Benjamin Sercu de pannen van het dak in Cultuurcentrum De Spil in Roeselare. De opbrengst gaat naar de Netwerken Palliatieve Zorg in West-Vlaanderen.

Wil je dit niet missen? Bestel dan nog snel je tickets via de website of aan de balie van CC De Spil.


 

VORMINGSNIEUWS

Laatste kans om in te schrijven voor de Pallialine-opleiding 'Werken met de richtlijn delier bij palliatieve patiënten' in Sint-Michiels (Brugge). Op vrijdag 23 november 2019 gaan dr. Huysmans, dr. Lemey en mevr. De Coninck in op delier bij palliatieve patiënten. Wil je meer weten? Bekijk dan de uitnodiging voor meer informatie en/of schrijf je in via info@heidehuis.be of via 050/40 61 50.

In 2019-2020 organiseren we samen met het Palliatief Netwerk Arrondissement Leuven (Panal) opnieuw de Basisopleiding Palliatieve Zorg voor Artsen. Deze richt zich tot huisartsen en specialisten die de basiskennis over palliatieve zorg willen verwerven. Ze vindt plaats op: 5 oktober, 16 november en 14 december 2019 en 18 januari, 15 februari en 14 maart 2020. Interesse mag je signaleren via nathalie.fobe@palliatief.be.

Vanwege grote belangstelling organiseren we een extra editie van de Basisopleiding Palliatieve Zorg voor Artsen in het voorjaar 2019. Deze editie vindt plaats in het vormingscentrum Guislain in Gent op 26 januari, 23 februari, 23 maart, 27 april, 18 mei en 15 juni 2019. Neem je graag deel? Bekijk dan de uitnodiging en/of signaleer je interesse via nathalie.fobe@palliatief.be.

Smaken deze opleidingen naar meer? Bekijk dan het volledig aanbod in de opleidingsrubriek op onze website! 


ONDERZOEKSNIEUWS

Het vrijwilligerswerk in Vlaanderen en Nederlandstalig Brussel - Steven Vanderstichelen

Studies tonen aan dat vrijwilligers een positieve invloed kunnen hebben op de kwaliteit van zorg voor stervenden en hun naasten: ze verminderen stress, bieden praktische en emotionele steun en vormen een brug naar de samenleving voor sociaal geïsoleerde patiënten. Met dit onderzoek wenst het interuniversitair INTEGRATE-project kennis te vergaren rond de omvang en kenmerken van het vrijwilligerswerk binnen de palliatieve zorgverlening.

Meer lezen

 

De betekenis van verlies van symbolen van gezondheid door voeding gerelateerde problemen bij personen met kanker - Sophie Opsomer

De meeste kankerpatiënten worden geconfronteerd met zware voeding gerelateerde problemen. Voeding en eten kunnen als een stressvolle gebeurtenis ervaren worden in het ziektetraject van deze patiënten. Met dit kwalitatief onderzoek wil men inzicht krijgen in de wijze waarop voeding gerelateerde problemen ervaren worden en welke betekenis ze krijgen bij zowel de patiënt als diens partner.

Meer lezen

 

LEESTIP

Pallialine richtlijn Euthanasie - Vlaanderen

Deze richtlijn is bedoeld voor elke hulpverlener die met euthanasievragen wordt geconfronteerd. Ze wil ondersteuning bieden bij het volledige traject vanaf een informatievraag tot en met de uitvoering van euthanasie. Ze geeft aanbevelingen over de uitklaring van de vraag, de communicatieve aspecten, de medisch-technische uitvoering en de nazorg.

Lees de richtlijn euthanasie op de website www.pallialine.be of via dit document (PDF).Pallialine richtlijn Zingeving en Spiritualiteit in de Palliatieve Fase - Nederland

Deze herziene richtlijn is bedoeld als leidraad voor elke hulpverlener die betrokken is bij de zorg aan mensen in de palliatieve fase. Ze geeft aanbevelingen over de diagnose, begeleiding en behandeling van alle patiënten en naasten met zingevings- en spirituele vragen en/of problemen in de palliatieve fase.

Bekijk de richtlijn op de website www.pallialine.nl of via dit document (PDF). 

TERUGBLIK

TERUGBLIK

15de Vlaams Congres Palliatieve Zorg

Op dinsdag 9 oktober vond in Cultuurcentrum De Warande in Turnhout het 15de Vlaams Congres Palliatieve Zorg plaats onder de titel 'Palliatieve zorg gaat voor (g)oud!'. Negen experts wierpen in een uitverkochte zaal hun licht over het thema 'palliatieve zorg en de oudere patiënt' en gaven de 800 deelnemers heel wat stof tot nadenken. Kon je het congres niet bijwonen? Dan vind je een terugblik met presentaties terug op deze webpagina.
IN DE PRIJZEN

Winnaars Prijs Passie voor Palliatieve Zorg 2018

In 2015 riep de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen de driejaarlijkse Prijs Passie voor Palliatieve Zorg in het leven. Dit om inventieve en/of innovatieve projecten in het kader van palliatieve zorg te belichten en belonen. Ook de tweede editie in 2018 kon op veel bijval rekenen. Maar liefst 38 projecten van over heel Vlaanderen werden ingediend. Een jury van 5 specialisten uit de palliatieve zorgwereld selecteerde uit 38 projecten drie winnaars. Zij werden in de bloemetjes gezet tijdens een prijsuitreiking op het 15de Vlaams Congres Palliatieve Zorg.

3de plaats: Amfora vzw

2de plaats: IRIS-project

1ste plaats: Project Crustatieve Zorg


Proficiat aan de winnaars en bedankt aan alle teams voor hun deelname!

Meer informatie over de overige 35 projecten volgt in de komende edities van deze nieuwsflash.

 
FEDERATIE IN DE MEDIA

VRT (website), 10 oktober 2018, Congres Palliatieve Zorg werpt bloemen naar crustatieve zorgsector - interview n.a.v. van de Prijs Passie voor Palliatieve Zorg 2018

Accent, 18 oktober 2018, Loïc Moureau wint Prijs Passie voor Palliatieve Zorg - interview n.a.v. de Prijs Passie voor Palliatieve Zorg 2018

De Morgen, 31 oktober 2018, We moeten weer leren sterven - opiniebijdrage van Dr. Gert Huysmans n.a.v. Allerheiligen

De artikels werden gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elke reproductie dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publish.be.


Voor meer nieuws kunt u de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen (@FPZVlaanderen) volgen op Twitter


FEDERATIE PALLIATIEVE ZORG VLAANDEREN - Toekomststraat 36 - 1800 Vilvoorde - www.palliatief.be

Volg ons op FacebookVolg ons op TwitterVolg ons op LinkedIn

Vragen of reacties op deze nieuwsflash? Klik hier