A | A | A

HOME   |   WORD LID   |   CONTACT
print deze pagina

Nieuwsflash 10/2020

Vrijdag 30 oktober 2020
 

IN DEZE NIEUWSFLASH
Overzicht van de verschillende onderwerpen, voor meer details: scroll naar beneden


COVID-19

Nu de coronacrisis een nieuwe piek bereikt, staat de zorgsector voor een immense uitdaging. We starten daarom de volgende initiatieven:

We wensen alle zorgverleners heel veel moed toe de komende tijd en we danken jullie voor jullie inzet!

VORMING, TRAINING EN OPLEIDING

Uiteraard houden we in ons vormingsaanbod rekening met de huidige situatie. In overleg met de docent bekijken we of de opleiding coronaproof georganiseerd kan worden of dat een digitaal alternatief mogelijk is. Indien nodig wordt de opleiding geannuleerd.

Technieken voor peergroepsbegeleider – 18 november. Laatste kans om in te schrijven!
Deze opleiding brengt artsen technieken bij om peer-groepsbegeleider te worden. Meer info kun je vinden in de flyer, inschrijven kan via het Webplatform.

Psychiatrie en palliatieve zorg – start 7 januari
Deze vorming biedt zorgverleners uit de geestelijke gezondheidszorg een verdieping in de palliatieve zorg. Meer info kun je vinden in de flyer, inschrijven kan via het Webplatform.

Nieuwe reeks basisopleiding palliatieve zorg voor artsen – start in januari
Meer info volgt snel!

Symposium Belgian Dementia Day: ‘Ethical aspects in Dementia’ – 21 november 2020

De ‘Belgian Dementia Council’ organiseert op zaterdag 21 november een symposium rond ethische aspecten bij dementie. Klik hier om het programma te raadplegen. Inschrijven kan tot 10 november via email naar directiesecretariaat.neurologie@uzgent.be.

Postgraduaat palliatieve zorg

In januari 2021 start Howest een nieuwe modulaire opleiding: ‘Postgraduaat verpleegkunde gespecialiseerd in palliatieve zorg.’ De drie modules (pijn- en symptoomcontrole; vroegtijdige zorgplanning, contextuele zorg en rouw; klinisch en ethisch redeneren) kunnen als geheel of afzonderlijk gevolgd worden. Het opleidingsaanbod palliatieve zorg van de Vlaamse hogescholen kun je ook steeds raadplegen op onze website. 

ONDERZOEK

Oproep medewerking COMPAS

Het COMPAS-onderzoeksproject (UGent/UZGent) wil samen met belanghebbenden een ontwerp maken van geïntegreerde palliatieve zorg voor de toekomst. Momenteel zijn de onderzoekers op zoek naar deelnemers voor hun focusgroepen. Alle belanghebbenden in palliatieve zorg (zorgverleners, patiënten, familieleden) zijn welkom. De focusgroepen gaan online door op verschillende data in november en december. Via deze link kun je inschrijven voor de focusgroepen. Op de website van het Palliatief Debat vind je meer info over COMPAS.

Kwaliteitsindicatoren: graag laatste vragenlijsten bezorgen voor 15 november

Sinds 2009 is de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen betrokken bij de kwaliteitsindicatoren voor de palliatieve zorg, en de laatste jaren voerde de Federatie ook de dataverwerking van de kwaliteitsmetingen uit. Deze ondersteuning loopt eind dit jaar af. Het is de bedoeling om de indicatoren in 2021 in te kantelen in de indicatorenprogramma's van de overheid. We vragen om de ingevulde vragenlijsten van 2020 te bezorgen voor 15 november per aangetekende zending op het volgende adres:

Ter attentie van Michèle Morel
Christelijke Mutualiteit
Haachtsesteenweg 579
1031 Schaarbeek

We raden aan om met nieuwe metingen te wachten tot wij verdere informatie kunnen geven over de inkanteling. Wie vragen heeft kan steeds terecht bij projectmedewerker@palliatief.be.

Eindrapport PWO-onderzoek spirituele noden in de palliatieve zorg

De Arteveldehogeschool voerde het voorbije jaar een Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoeksproject (PWO) over de spirituele noden in de palliatieve zorg onder leiding van docent-onderzoeker Hilde Ingels. Recent werd het eindrapport gepubliceerd.

Nationaal Congres Palliatieve Zorg Nederland – 5 november

Elke twee jaar organiseert Palliactief in Nederland het Nationaal Congres Palliatieve Zorg. Door de coronacrisis gaat het congres dit jaar online door, waardoor ook Vlaamse zorgverleners op een laagdrempelige manier kunnen deelnemen. Raadpleeg de website voor meer info en het programma. 

VARIA

Campagne Vlaamse Ouderenraad: ‘Kopzorgen Verdienen Zorg’

Over ingrijpende veranderingen op oudere leeftijd wordt vaak licht heen gegaan. Alsof je er gewoon mee moet leren leven. Hulp op maat is er amper. Al te vaak dragen ouderen hun zorgen daardoor alleen. Of ze nemen een pilletje om het leed te verzachten. De Vlaamse Ouderenraad lanceert daarom op www.kopzorgen.be een opvallende campagne, met de steun van onder andere de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen.  De campagne loopt een jaar en belicht verschillende aspecten van het psychisch welzijn. Doe mee op www.kopzorgen.be: je ontdekt er frappante cijfers, boeiende interviews en moedige getuigenissen. 

Oproep deelname 'LEEF!' met James Cooke

Televisiemaker James Cooke bereidt momenteel het nieuwe programma "LEEF!" voor op Vier, waarin hij mensen met een ongeneeslijke ziekte zal volgen. Het programma wil het levenseinde op een laagdrempelige manier bespreekbaar maken en palliatieve zorg in al haar vormen in beeld brengen. Momenteel is hij nog op zoek naar personen die hij mag volgen. Ken je iemand die hieraan zou willen meewerken of wil je meer info? Neem dan contact op met thomas.gilliams@dedsit.be of bel 0486 97 50 33. Lees hier een artikel in Het Nieuwsblad over “LEEF!”

FEDERATIE IN DE MEDIA

Op 10 oktober, de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg, trokken we in de pers aan de alarmbel over de impact van de coronacrisis op palliatieve zorg. Onze voorzitter Gert Huysmans werd hierover geïnterviewd in het nieuws op Radio 1, en onze boodschap verscheen op de nieuwswebsites van VRT Nieuws, Knack en Kerknet. Bovendien lanceerden we op de Dag van de Palliatieve Zorg onze eerste filmreeks 'Coronaverhalen', waarin we aantonen dat palliatieve zorg tijdens corona wél kan. Sterker nog: het is belangrijker dan ooit. Lees hier het persbericht en herbekijk hier de filmpjes op ons Youtube-kanaal. Tot slot kon onze sensibiliseringscampagne 'Zorg en zoveel meer' ook op heel wat media-aandacht rekenen. 

     

Radio 1, 10 oktober 2020. Interview met voorzitter Gert Huysmans n.a.v. het persbericht 'Werelddag Palliatieve Zorg 2020: Bedreigd, maar belangrijker dan ooit'

Knack, 10 oktober 2020.  'Palliatieve zorg wordt bedreigd in tijden  van corona, maar is meer dan ooit nodig' (online)   

Kerknet, 10 oktober 2020.   'Internationale Dag van de Palliatieve Zorg'  (online)

Het Nieuwsblad, 10 oktober 2020.  'Door taboe lopen te veel Belgen palliatieve zorg mis' (online) - over onze nationale sensibiliseringscampagne 'Zorg en zoveel meer'

Knack, 10 oktober 2020.  'Te veel Belgen mislopen palliatieve zorg' (online) - over onze nationale sensibiliseringscampagne 'Zorg en zoveel meer'

Het Belang van Limburg, 10 oktober 2020. 'Mensen wachten soms te lang met hun ultieme woorden.' – Interview n.a.v. de Dag van de Palliatieve Zorg met Joke Bossers, equipearts bij Pallion, en Stefan Lange, palliatief thuisverpleegkundige.  

Visie, 8 oktober 2020. 'Elke kennismaking is een afscheid' - Interview met Tine Van Lauwe, hoofdverpleegkundige Palliatieve Zorg Gent-Eeklo, met vermelding van onze nationale sensibiliseringscampagne 'Zorg en zoveel meer'

Oktober, S-Plus Magazine. 'Wanneer corona ons confronteert' - Interview met dr. Gert Huysmans, voorzitter

28 september 2020, De Standaard.  'Wacht niet te lang met het inroepen van palliatieve zorg' - Interview met Christine De Cafmeyer, directeur, over onze nationale sensibiliseringscampagne 'Zorg en zoveel meer'

De artikels werden gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elke reproductie dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publish.be en Repropress: info@repropress.be

 

Voor meer nieuws kunt u de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen (@FPZVlaanderen) volgen op Twitter, Facebook en LinkedIn


FEDERATIE PALLIATIEVE ZORG VLAANDEREN - Luchthavenlaan 10- 1800 Vilvoorde - www.palliatief.be

Volg ons op FacebookVolg ons op TwitterVolg ons op LinkedIn

Vragen of reacties op deze nieuwsflash? Klik hier