A | A | A

HOME   |   WORD LID   |   CONTACT
print deze pagina

Nieuwsflash 11/2017

Donderdag 28 december 2017

IN DEZE NIEUWSFLASH
Overzicht van de verschillende onderwerpen, voor meer details: scroll naar beneden


 • AANKONDIGINGEN
  • Afscheid collega's
  • Kerstwensen

 • BELEID
  • Raadgevend Comité voor Bio- Ethiek: levensmoeheid is geen reden voor euthanasie

 • VORMING, TRAINING & OPLEIDING
  • Tweedaagse basisopleiding 'Psychiatrische patiënten in de palliatieve zorg'
  • Achtdaagse training 'Existentiële en spirituele zorg bij palliatieve patiënten'
  • Driedaagse opleiding 'Een contextuele benadering van ziekte: de balans van geven en ontvangen in palliatieve zorg
  • Basisopleiding Palliatieve Zorg voor Artsen 2018-2019
  • Interuniversitair Postgraduaat Palliatieve Zorg voor Artsen 2018-2019

 • STUDIEDAG IN DE KIJKER
  • Studiedag 'Een mantel om het vergeten'

 • BOEK IN DE KIJKER
  • Herstel als antwoord op euthanasie? door Ann Callebert

 • FEDERATIE IN DE MEDIA
  • 'Maak van palliatieve sedatie ook geen berg papierwerk'
  • 'Palliatieve sedatie is niet zelden een weldaad'
  • 'Op sterfbed band herstellen met ex is geen uitzondering'

 • VOOR U DEELGENOMEN
  • Eerste editie van de Nederlands- Vlaamse wetenschapsdagen Palliatieve Zorg

 • VOOR U GESIGNALEERD
  • Blog over palliatieve zorg in de pediatrie
  • Workshop over Advance Care Planning

 • BEDANKT!
             De Warmste Week - Music for Life
AANKONDIGINGEN

Afscheid van collega's

We namen deze maand met spijt afscheid van onze gewaardeerde collega's Gommaar Truyens; stafmedewerker algemeen beleid en Jessica Fraeyman; researchcoördinator. Zij slaan een nieuwe weg in en gaan hun ambitie elders waarmaken. Wij bedanken hen voor de fijne en geslaagde samenwerking en wensen hen veel succes toe in hun nieuwe uitdaging!

Kerstwensen

De Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen heeft samen met u mooie momenten beleefd en belangrijke boodschappen uitgedragen in 2017. We kijken dan ook met dankbaarheid terug op het afgelopen jaar en gaan het nieuwe jaar met veel enthousiasme tegemoet!

Het bestuur en het team van de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen wensen u fijne feestdagen in het gezelschap van familie en vrienden en een nieuwe jaar veel groot en klein geluk en boven al een goede gezondheid!

 

BELEID

Levensmoeheid is geen reden voor euthanasie

Op 14 december 2017 verscheen een nieuw advies (nr. 73) van het Raadgevend Comité voor Bio- Ethiek over euthanasie bij niet- terminale patiënten, psychisch lijden en psychiatrische aandoeningen. De totstandkoming van het advies gebeurde mede met de hulp van de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen, die werd vertegenwoordigd in de commissie en expertise leverde over de thematiek. De boodschap is duidelijk: levensmoeheid of 'het voltooide leven' is geen reden voor euthanasie. De maatschappij moet een ander antwoord bieden op mensen die vinden dat hun leven geen nut meer heeft. Psychosociaal lijden mag niet gemedicaliseerd worden, aldus het Comité. Het advies kwam er op vraag van voormalig minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) en werd verleden week overhandigd aan huidig minister Maggie De Block (Open- VLD). De aanleiding waren een aantal euthanasiegevallen die de afgelopen jaren in de media kwamen en waarbij de indicatie tot in het parlementair halfrond in vraag gesteld werd.

Meer lezenVORMING, TRAINING & OPLEIDING 

Laatste plaatsen! Op 1 en 22 februari 2018 organiseert de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen voor de eerste keer de tweedaagse basisopleiding 'Psychiatrische patiënten in de palliatieve zorg' in Vilvoorde. Begeleidt u palliatieve patiënten met een psychiatrisch ziektebeeld en wilt u meer kennis en inzichten? Dan is deze opleiding misschien wel iets voor u! Klik hier voor meer informatie en/of inschrijvingen.

Laatste plaatsen voor de derde editie van de achtdaagse training 'Existentiële en spirituele zorg bij palliatieve patiënten' van Alexander Verstaen op 23 en 24 februari, 23 en 24 maart, 20 en 21 april en 18 en 19 mei 2018 in Kapelle-op-den-Bos. Heeft u interesse? Lees dan hier meer informatie over de training en lees hier wat anderen van de training vonden. 

Het Netwerk Palliatieve Zorg Westhoek-Oostende en de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen organiseren op 17, 24 en 31 mei 2018 samen de opleiding 'Een contextuele benadering van ziekte: de balans van geven en ontvangen in palliatieve zorg' in Diksmuide. Wilt u meer weten over meerzijdige partijdigheid, verbindende taal en familiebijeenkomsten? Voor meer informatie of inschrijvingen voor deze driedaagse opleiding van Katlijn Willems kan u terecht op deze link of bij info@palliatieve.be

Het Netwerk Palliatieve Zorg Limburg, de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen en de Universiteit Hasselt organiseren samen de Basisopleiding Palliatieve Zorg voor Artsen 2018-2019. Deze zesdaagse opleiding vindt plaats op Campus Diepenbeek van de Universiteit Hasselt op 13 oktober, 17 november en 8 december 2018 en op 19 februari, 16 maart en 27 april 2019. Hou deze data alvast vrij en blijf verder op de hoogte via onze nieuwsbrief. Voor inschrijvingen kan u terecht bij Kim Haesen van het Netwerk Palliatieve Zorg Limburg: kim.haesen@npzl.be.

Heeft u de Basisopleiding Palliatieve Zorg voor Artsen al gevolgd? Of heeft u klinische ervaring in de palliatieve zorg en wil u uw kennis en expertise nog verdiepen? Hou dan zeker de data vrij van het Interuniversitair Postgraduaat Palliatieve Zorg voor Artsen 2018-2019: 19 en 20 oktober, 30 november en 1 december 2018, 15 en 16 februari en 26 en 27 april 2019. Meer informatie over de inhoud van de opleiding volgt in 2018. Lees dus zeker onze nieuwsflash om op de hoogte te blijven. Voor meer informatie of inschrijvingen, kan u terecht op vorming@palliatief.be of tel. 02/255.30.42. STUDIEDAG IN DE KIJKER

Op 25 januari 2018 organiseren de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen en het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen de studiedag; 'Een mantel om het vergeten? Over palliatieve zorg, dementie en levenseindebeslissingen' in CC het Bolwerk te Vilvoorde.

Onze voorzitter, Dhr. Gert Huysmans, vertelt u waarom u deze studiedag zeker niet mag missen!

Dementie is een ongeneeslijke aandoening met een progressief verloop over meerdere jaren en kenmerkt zich onder meer door een toenemende wilsonbekwaamheid van wie er door getroffen wordt. Door het stijgend aantal neemt de zorg voor personen met dementie binnen palliatieve zorg een steeds prominentere plaats in. 

Deze studiedag focust op het traject van vroegtijdige zorgplanning en de mogelijkheden die dit biedt om een menswaardig levenseinde voor te bereiden voor personen met dementie. De sprekers bieden allereerst een denkkader aan voor levenseindebeslissingen bij deze specifieke doelgroep. Hoe ga je zorgvuldig om met het stoppen van medische behandelingen? Welke rol heeft palliatieve sedatie? Bij de brede bevolking leven veel vragen rond levensbeëindiging bij gevorderde dementie en ook hierop gaat deze studiedag uitvoerig in: wat met euthanasie en dementie? Daarnaast voorzien de sprekers met onder meer een vormingspakket en animatie praktische hulpmiddelen die de basis leveren voor een zorgvuldig voorbereid en zorgzaam traject van medisch begeleid sterven. Op die manier wordt elke hulpverlener versterkt in de palliatieve opdracht om ook voor personen met dementie een menswaardig levenseinde te garanderen. De dag wordt tot slot afgesloten met de reflectienota over palliatieve zorg, dementie en levenseindebeslissingen die voor het eerst aan het grote publiek wordt voorgesteld.

Voor meer informatie of inschrijvingen kan u hier terecht.BOEK IN DE KIJKER

Herstel als antwoord op euthanasie? door Ann Callebert

Niet elke persoon kiest voor de dood na een afgeronde euthanasieprocedure. Hun aantal is klein, maar reëel. Er lijkt sprake te zijn van een tweede levensadem. Ann Callebert, psychologe en ervaringsdeskundige, zocht uit hoe dat komt. Ze knoopte gesprekken aan met euthanasievragers en sprokkelde in hun verhalen ervaringen die aanknopen bij het krachtgerichte hersteldenken. Met dit boek staat ze stil bij de redenen die patiënten aandragen voor hun tweede levensadem en haalt daaruit ideeën en handvatten voor een antwoord op de doodswens bij ondraaglijk psychisch lijden. Hiermee sluit ze aan bij de herstelvisie in de geestelijke gezondheidszorg, die streeft naar een zo groot mogelijke levenskwaliteit, ondanks de beperkingen van een psychische kwetsbaarheid.

Op dinsdag 27 februari 2018 vindt er een voorstelling van het boek plaats in het Maria- Theresiacollege te Leuven. Tijdens deze studie- en reflectiedag gaat Ann Callebert in debat met een aantal ervaringsdeskundigen en volgen er getuigenissen en reflecties op de praktijk.

Voor meer informatie over het boek: klik hier

Voor meer informatie en inschrijvingen voor de boekvoorstelling: klik hierFEDERATIE IN DE MEDIA

De Morgen, 01 december 2017, Maak van palliatieve sedatie ook geen berg papierwerk, opiniebijdrage van dr. Gert Huysmans, voorzitter van de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen

Het Belang van Limburg, 2 december 2017, Palliatieve sedatie is niet zelden een weldaad, opiniebijdrage van dr. Marc Desmet, voorzitter van de Stuurgroep Ethiek van de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen

Nieuwsblad, 19 december 2017, Op sterfbed band herstellen met ex is geen uitzondering, opiniebijdrage van dr. Gert Huysmans, voorzitter van de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen


De artikels werden gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elke reproductie dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publish.be.VOOR U DEELGENOMEN

Terugblik: de eerste editie van de Nederlands- Vlaamse wetenschapsdagen palliatieve zorg

Op donderdag 30 november en vrijdag 1 december 2017 vond in Amsterdam de eerste editie plaats van de Nederlands-Vlaamse Wetenschapsdagen Palliatieve Zorg. De organisatie gebeurde dit jaar door het Nederlandse Palliactief in samenwerking met de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen. Dit initiatief vervangt het vroegere Onderzoeksforum palliatieve zorg dat eveneens afwisselend in Vlaanderen en Nederland plaatsvond. Het was een succes met 197 inschrijvingen, waarvan iets minder dan de helft van Vlaanderen. Tijdens de 16 parallelsessies werden er ongeveer 100 wetenschappelijke onderzoeksprojecten voorgesteld.

Meer lezenVOOR U GESIGNALEERD

Blog 'Pedi Pazo' over palliatieve zorg in de pediatrie 

In België werd er tot nu toe weinig onderzoek gedaan naar palliatieve zorg en levenseindezorg in de neonatologie en pediatrie. Kim Beernaert , postdoctoraal researcher aan de End- of- Life Care Research Group van de Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel, merkte dit op tijdens haar doctoraat en wilde hier iets aan doen. Daarom startte zij onlangs met twee doctoraatsstudenten, Veerle Piette en Laure Dombrecht, een blog voor zorgverleners in de neonatologie en pediatrie. De blog wil belangrijke wetenschappelijke artikels rond pediatrische palliatieve zorg op een aangename en toegankelijke manier aanbieden. Zo kunnen hulpverleners up-to-date blijven met de belangrijkste ontwikkelingen en resultaten die wereldwijd plaats vinden binnen pediatrische palliatieve zorg.

Voor de blog Pedi Pazo: klik hier

Voor meer informatie over de End- Of- Life Care Research Group: klik hier

Workshop over Advance Care Planning door CIRO (NL)

Op donderdag 11 oktober 2018 organiseert CIRO Academy de 1- daagse cursus: 'Advance Care Planning' of proactieve zorgplanning bij chronisch longfalen of hartfalen. CIRO Academy organiseert scholing die specifiek gericht is naar zorgverleners die professionele zorg verlenen aan personen die te maken krijgen met chronisch orgaanfalen. De cursus biedt verpleegkundigen en praktijkondersteuners de kennis en vaardigheden om Advance Care Planning te introduceren bij patiënten met gevorderde chronische longziekten of chronisch hartfalen. Er wordt hierbij aandacht besteed aan de algemene kennis over Advance Care Planning, ziekte- specifieke aspecten en aan de vaardigheden die nodig zijn om dergelijke gesprekken uit te voeren. De cursus vindt plaats in Nederland, niet ver van de Belgische grens, kost 90 euro per persoon en kan gevolgd worden door alle zorgverleners die te maken hebben met palliatieve zorg.

Voor meer informatie en inschrijvingen: klik hierBEDANKT !

De Warmste Week van Music for Life leverde dit jaar een recordopbrengst op van 10 846 566 euro! Tijdens deze solidariteits- en sensibiliseringscampagne organiseerde men in Vlaanderen maar liefst 10 576 hartverwarmende acties voor 1642 goede doelen. Ook voor de palliatieve zorg werden heel wat acties ondernomen. De Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen bedankt graag iedereen die zich tijdens de Warmste Week heeft ingezet voor deze initiatieven. Een warme dankjewel namens ons allemaal!

Voor meer info over de Warmste Week 2017 klik hier

Voor alle acties ten voordele van de palliatieve zorg klik hier


FEDERATIE PALLIATIEVE ZORG VLAANDEREN - Toekomststraat 36 - 1800 Vilvoorde - www.palliatief.be

Volg ons op FacebookVolg ons op TwitterVolg ons op LinkedIn

Vragen of reacties op deze nieuwsflash? Klik hier