A | A | A

HOME   |   WORD LID   |   CONTACT
print deze pagina

Nieuwsflash 11/2018

Vrijdag 30 november 2018
 

IN DEZE NIEUWSFLASH
Overzicht van de verschillende onderwerpen, voor meer details: scroll naar beneden

 

BELEIDSNIEUWS

Doorbraak: vroegere identificatie van de palliatieve patiënt: palliatief niet langer terminaal


Minister van Volksgezondheid Maggie De Block wil vroegtijdige zorgplanning stimuleren. Daarvoor maakt ze 6 miljoen euro vrij en worden in het Staatsblad de criteria gepubliceerd om een palliatieve patiënt in een vroeger stadium te identificeren en wel op basis van zijn/haar kwetsbaarheid. Daarmee wordt afgestapt van de wettelijk bepaalde levensverwachting die nu nog als voorwaarde dient om toegang te krijgen tot palliatieve zorg. De nieuwe criteria stemmen volledig overeen met de eerste en lang aangekondigde PICT-schaal (Palliative Care Indicator Tool) die gebaseerd is op de noden van de patiënt. We hopen dat het RIZIV nu snel werk maakt van de modaliteiten om dit instrument daadwerkelijk te kunnen inzetten. En we zien uit naar de invoering van de tweede PICT-schaal die door de inschatting van de zwaarte van de palliatieve zorgnoden een gedifferentieerde toegang zal geven tot palliatieve forfaits en voorzieningen.

Lees de nieuwe criteria in het Staatsblad
Lees meer over de PICT-schaal op onze website
Lees ons persbericht n.a.v. de nieuwe criteria hier

 

VORMINGSNIEUWS

Wil je als huisarts of specialist antwoorden kunnen bieden op de palliatieve zorgvragen en -noden van patiënten en hun naasten? En dit met voldoende kennis, de juiste palliatieve vaardigheden en een aangepaste attitude?

Dan ben je aan het juiste adres bij de zesdaagse Basisopleiding Palliatieve Zorg voor Artsen. Thema's die onder meer aan bod komen zijn organisatie van palliatieve zorg in Vlaanderen, pijnbestrijding, symptoomcontrole, psychosociale en spirituele zorg, vroegtijdige zorgplanning, communicatie, palliatieve sedatie en euthanasie.

Gezien de grote belangstelling komt er in het voorjaar een extra editie in Gent op zaterdag 26 januari, 23 februari, 23 maart, 27 april, 18 mei en 15 juni 2019. Bekijk de flyer en het bijgaand programma voor meer informatie. Schrijf je in via het WebPlatform of via e-mail. Wees er snel bij want er zijn nog maar een paar plaatsen vrij!

In het academiejaar 2019-2020 organiseren we in samenwerking met het Palliatief Netwerk Arrondissement Leuven (Panal) de Basisopleiding in Leuven. Ze vindt plaats op 5 oktober, 16 november en 14 december 2019 en op 18 januari, 15 februari en 14 maart 2020. Interesse kan je signaleren via e-mail.


ONDERZOEKSNIEUWS

Seksualiteit in de palliatieve fase - Charlotte Benoot

Seksualiteitsbeleving kan voor patiënten in de laatste levensfase sterk veranderen. Uit onderzoek weten we dat zij het belangrijk vinden om hierover te spreken. In de praktijk blijkt dit echter niet altijd het geval te zijn. Dit komt onder meer doordat verpleegkundigen het gevoel hebben dat ze over onvoldoende kennis en vaardigheden beschikken en kampen met gevoelens van angst en schaamte om erover te praten.

Meer lezen

 

BEVRAGING

Enquête over de samenwerking tussen neurologie en palliatieve zorg in Europa

Er bestaat toenemende belangstelling om palliatieve zorg aan te bieden aan personen met een progressieve neuroligische aandoening. Echter wat de wisselwerking tussen voorzieningen binnen de neurologie en de palliatieve zorg nu net teweeg brengt, is nog niet bekend. Daarom zijn de European Academy of Neurology en de European Association for Palliative Care gestart met een enquête om dit te onderzoeken.

Bekijk de flyer voor meer informatie.
Doe mee en vul de enquête hier in.

 

AANKONDIGING

Nieuwe collega van start gegaan

Rosemie Van Bellingen zal ons team voor zes maanden versterken als projectmedewerker. Met steun van Kom op tegen Kanker zal zij zich voornamelijk toeleggen op het project 'Kwaliteitsmonitoring en -verbetering in de gespecialiseerde palliatieve zorg in Vlaanderen'. Ze is van opleiding verpleegkundige en behaalde een licentie in de medisch-sociale wetenschappen en het ziekenhuisbeleid. Gedurende 20 jaar lang was zij coördinator van het Netwerk Palliatieve Zorg Zuid-West-Vlaanderen.

Nemen jullie graag contact op met Rosemie? Dan kunnen jullie haar in de toekomst bereiken via haar e-mailadres: projectmedewerker@palliatief.be of via haar telefoonnummer: 02 255 30 47AANRADER

Studiedag: 'Geen kanker, toch palliatief. Wanneer comfortzorg primeert'.

Onze Werkgroep PST organiseert op vrijdag 8 februari 2019 een studiedag over comfortzorg in het Provinciehuis te Leuven. Acht artsen en verpleegkundigen vertellen over de manier waarop palliatieve zorg op hun afdeling wordt vormgegeven en ervaren. Zij geven aan de hand van hun eigen praktijkervaring inspiratie om palliatieve zorg te integreren in neurologie, geriatrie, gastro-enterologie en nefrologie.

Meer informatie in de uitnodiging
Inschrijven tot 1 februari 2019 via het WebPlatform

 

PASSIE VOOR PALLIATIE

Projecten Prijs Passie voor Palliatieve Zorg 2018

In de vorige editie van de nieuwsflash stelden we de drie winnaars voor van de Prijs Passie voor Palliatieve Zorg 2018. In de volgende edities stellen we per sector de overige projecten voor.

In deze nieuwsflash stellen wij u graag de eerste vier projecten voor:
FEDERATIE IN DE MEDIA

VRT (website), 13 november 2018, Hartverwarmend concert van de Broers Sercu voor Music for Life - bijdrage n.a.v. het benefietconcert van de Broers Sercu

Medisfeer, 20 november 2018, Nieuwe criteria palliatieve patiënt - interview met Paul Vanden Berghe n.a.v. publicatie nieuwe criteria

De artikels werden gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elke reproductie dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publish.be.


Voor meer nieuws kunt u de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen (@FPZVlaanderen) volgen op Twitter


FEDERATIE PALLIATIEVE ZORG VLAANDEREN - Toekomststraat 36 - 1800 Vilvoorde - www.palliatief.be

Volg ons op FacebookVolg ons op TwitterVolg ons op LinkedIn

Vragen of reacties op deze nieuwsflash? Klik hier