A | A | A

HOME   |   WORD LID   |   CONTACT
print deze pagina

Nieuwsflash 11/2020

Vrijdag 27 november 2020

IN DEZE NIEUWSFLASH
Overzicht van de verschillende onderwerpen, voor meer details: scroll naar beneden


COVID-19

Op 12 en 27 november organiseerden we samen met hogeschool Howest de webinar 'Symptoomcontrole en palliatieve zorg bij COVID-19-patiënten.' Meer dan 1800 zorgverleners schreven zich in, wat wijst op de grote nood onder zorgverleners aan meer ondersteuning en kennis over palliatieve zorg bij COVID-19. Lees er meer over in ons persbericht "Zorgverleners onzeker over zorg voor stervende COVID-patiënten".

Tijdens de webinar hadden deelnemers de kans om vragen te stellen. Op basis hiervan publiceren we een FAQ 'Symptoomcontrole en palliatieve zorg bij COVID-19' op de coronapagina op onze website: www.palliatief.be/corona

Heb je de webinar gemist, of wil je de inhoud opnieuw doornemen? Raadpleeg dan één van de volgende e-courses (vrij beschikbaar via www.howest.be/nl/covid19):

Tijdens deze crisis staan we voor jullie klaar, meer dan ooit. Wil je een probleem signaleren over de impact van de coronacrisis op palliatieve zorg? Of wil je via ons een 'good practice' delen met collega's over heel Vlaanderen? Neem dan contact op met Anneleen Janssen (anneleen.janssen@palliatief.be, tel 02 255 30 46) of Aude Defurne (aude.defurne@palliatief.be, tel 02 255 30 44)

We wensen alle zorgverleners veel moed toe in deze crisis, en we danken jullie voor jullie inzet!

BELEIDSNIEUWS

De Nationale Commissie keurde een nieuw nomenclatuurnummer goed voor de vroegtijdige zorgplanning bij palliatieve patiënten. Het honorarium bedraagt 90 euro. Lees meer op de website van de Artsenkrant.

VORMING, TRAINING EN OPLEIDING

Vervolgopleiding palliatieve zorg voor artsen: start september 2021
Meer info volgt!

Omwille van de coronamaatregelen werden verschillende opleidingen en vormingen uitgesteld. Hieronder de laatste update:

Nieuwe reeks basisopleiding palliatieve zorg voor artsen: start maart i.p.v. januari 2021
Meer info volgt!

Afscheid dat verbindt - volzet!
Nieuwe data: 21/1/2021, 4/2/2021, 25/2/2021, 11/3/2021, telkens 9u30-16u30.
Meer informatie in de flyer.

Werkplekleren voor palliatief supportteams
Nieuwe data: 23/2/2021, 27/4/2021, 25/05/2021, telkens 9u-16u
Meer informatie in de flyer.

Technieken voor peer-groepsbegeleider
Nieuwe datum: 24/02/2021, 9-16u.
Meer informatie in de flyer.

Studiedag Eerste Hulp bij Ethische Stress
Wordt verplaatst van 5 februari 2021 naar 18 februari 2022. Meer info volgt!

Alle info zoals steeds te vinden op de opleidingspagina van onze website.

SAVE THE DATE

Door de corona-epidemie kon het 17e Vlaams Congres Palliatieve Zorg dit jaar niet doorgaan. Gelukkig hebben we iets om naar uit te kijken: in 2021 zal het congres op 7 oktober plaatsvinden. De organisatoren zijn het Netwerk Pallliatieve Zorg Limburg en de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen. Noteer de datum alvast in je agenda!

AANRADERS

'Levenseindeverhalen'

In Vlaanderen bestaan verschillende initiatieven die mensen in de laatste levensfase de mogelijkheid bieden om hun levensverhaal te vertellen en duurzaam vast te leggen in een boek, op een video of op een digitaal platform. Dergelijke initiatieven helpen om verbinding te creëren en het naderende afscheid bespreekbaar te maken. Meer weten? Wij geven een overzicht van de diverse mogelijkheden op onze website.

 

Zorgmassage vzw

Zorgmassages zijn zachte, veilige massages aangepast aan de noden van mensen met een chronische of palliatieve aandoening. Onderzoek toont aan dat zorgmassages positieve effecten kunnen hebben op zowel fysieke als mentale pijn en klachten zoals angst, vermoeidheid, depressie en misselijkheid kunnen verminderen.

Vzw Zorgmassage is een organisatie die informeert en sensibiliseert over zorgmassages, opleidingen aan Centra voor Volwassenenonderwijs ondersteunt en zelf ook workshops organiseert. Door de stijgende vraag naar zorgmasseurs is de vzw steeds op zoek naar mensen (zorgverleners, mantelzorgers, vrijwilligers.) die de opleiding tot zorgmasseur willen volgen. Een overzicht van erkende opleidingspunten vind je op hun website www.zorgmassage.be.

IN DE MEDIA

De Standaard, 25 november 2020. Sommige terminale patiënten niet zo diep gesedeerd als artsen denken. Deze week berichtten verschillende media over een recent VUB-onderzoek rond palliatieve sedatie. Wij vinden het positief dat er onderzoek wordt gedaan naar palliatieve sedatie, maar het is belangrijk dat deze berichtgeving in de juiste context wordt geplaatst zodat de burger geen verkeerde perceptie over palliatieve sedatie krijgt. Lees er meer over in het persbericht dat we vandaag publiceerden: "Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen reageert op ongerustheid rond palliatieve sedatie."

De Krant van West-Vlaanderen, 26 november. Webinar bevestigt onzekerheid over zorg aan stervende COVID-patiënten. Over de webinar 'Symptoomcontrole en palliatieve zorg voor COVID-19-patiënten' die we in samenwerking met Howest organiseerden.

De artikels werden gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elke reproductie dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publish.be en Repropress: info@repropress.be

 

Voor meer nieuws kunt u de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen (@FPZVlaanderen) volgen op Twitter, Facebook en LinkedIn


FEDERATIE PALLIATIEVE ZORG VLAANDEREN - Luchthavenlaan 10- 1800 Vilvoorde - www.palliatief.be

Volg ons op FacebookVolg ons op TwitterVolg ons op LinkedIn

Vragen of reacties op deze nieuwsflash? Klik hier