A | A | A

HOME   |   WORD LID   |   CONTACT
print deze pagina

Nieuwsflash 12/2018

Woensdag 26 december 2018
 

IN DEZE NIEUWSFLASH
Overzicht van de verschillende onderwerpen, voor meer details: scroll naar beneden

 
AANKONDIGINGEN

Mis het niet! Studiedag: 'Geen kanker, toch palliatief. Wanneer comfortzorg primeert.'

Bij palliatieve zorg in het ziekenhuis denkt men vaak spontaan aan de zorg voor personen met kanker. Maar palliatieve zorg is ook zo veel meer dan dat. Daarom organiseert onze Werkgroep PST op vrijdag 8 februari 2019 in Leuven een studiedag waarop acht artsen en verpleegkundigen inspiratie geven om palliatieve zorg te integreren in neurologie, geriatrie, gastro-enterologie en nefrologie.

Je kan voor meer informatie terecht in de uitnodiging.
Je kan nog een maand inschrijven via ons WebPlatform.

Afscheid van collega Greet Francois

We nemen deze maand afscheid van onze collega Greet Francois. Zij was zeven jaar lang onze vormingsmedewerker en nam de ontwikkeling van ons opleidingsaanbod voor haar rekening. Zij begint een nieuw hoofdstuk in haar leven en slaat een andere weg in. We bedanken haar voor de fijne samenwerking en wensen haar veel succes toe in de nieuwe uitdaging.BELEIDSNIEUWS

Bespreking evaluatierapport palliatieve zorg 2017

Vorig jaar (2017) verscheen het laatste evaluatierapport palliatieve zorg van de Federale Evaluatiecel Palliatieve Zorg. In dit rapport evalueert de cel kritisch de noden inzake palliatieve zorg en de kwaliteit van de gevonden oplossingen. Het rapport werd kortgeleden besproken in de commissie Volksgezondheid van de Kamer.

Je leest de bespreking op de website van de Kamer.
Je leest het evaluatierapport op de website van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid.

 

VORMINGSNIEUWS

Vanwege grote belangstelling, organiseren wij volgend jaar twee edities van de zesdaagse Basisopleiding Palliatieve Zorg voor Artsen. Deze opleiding richt zich tot huisartsen en specialisten en leert hen de nodige kennis, vaardigheden en attituden om antwoorden te kunnen bieden op de palliatieve zorgvragen en -noden van patiënten en hun naasten. De editie 2019 in Gent is ondertussen volledig volzet. De editie 2019-2020 in Leuven is een samenwerking met het Palliatief Netwerk Arrondissement Leuven (Panal) en het UZ Leuven. Ze vindt plaats op 5 oktober, 16 november en 14 december 2019 en op 18 januari, 15 februari en 14 maart 2020.

Meer informatie vind je terug in de bijgevoegde flyer of bekom je via e-mail.
Inschrijven kan je bij Panal via de website of anders via mail.

Neem voor meer insteressante opleidingen ook zeker eens een kijkje op het opleidingsaanbod op onze website!

ONDERZOEKSNIEUWS

Ethische beslissingen op de afdeling intensieve zorg

De afdeling intensieve zorg is een complexe afdeling. Artsen dienen er een evenwicht te vinden tussen het aanbieden van levensverlengende en palliatieve zorg. In deze studie trachten onderzoekers enerzijds om het klimaat in kaart te brengen waarin ethische beslissingen op deze afdeling tot stand komen en anderzijds om een zelfevaluatie-instrument te ontwikkelen.

Meer lezen

 

VACATURES

Wij zoeken een wetenschappelijk medewerker (100%)

Heb jij een neus voor wetenschappelijk onderzoek? Wij zijn op zoek naar een wetenschappelijk medewerker die zich toelegt op de bevordering van onderzoek, de uitwisseling van onderzoeksresultaten en op de coördinatie van de ontwikkeling van richtlijnen over palliatieve zorg. Heb jij een masterdiploma of PhD op zak en/of relevante ervaring? Lees dan hier de vacature en solliciteer via Paul Vanden Berghe (directeur) via 02.255 30 48 of Paul.vanden.berghe@palliatief.be.


Palliatief Netwerk Arrondissement Leuven zoekt een verpleegkundig-consulent/lesgever(100%)

Wil jij er voor zorgen dat mensen hun laatste levensfase comfortabel kunnen doorbrengen thuis? Panal is op zoek naar een verpleegkundig-consulent/lesgever die palliatieve zorg thuis mee organiseert en coördineert door advies, ondersteuning en vorming te geven. Ben jij een bachelor of A1 verpleegkundige? Lees dan hier de vacature en solliciteer via Ria Vandermaesen (coördinator) via 016.239101 of rvandermaesen@panal.be.

 

TIP

Advanced European Bioethics Course: Suffering, death and palliative care

Nieuwe ontwikkelingen in de gezondheidszorg versterken onze hoop op een beter leven. Ze beïnvloeden echter ook de manier waarop we omgaan met het levenseinde en met levenseindevragen. Deze cursus gaat daarom dieper in op ethische vragen over palliatieve zorg en medisch begeleid sterven en op filosofische, theologische en medische reflecties over de dood en lijden. De cursus vindt plaats van 19 t.e.m. 22 maart in Nijmegen (Nederland).

Meer informatie kan je terugvinden in de uitnodigingPASSIE VOOR PALLIATIE

Projecten Prijs Passie voor Palliatieve Zorg 2018

Lees hier de projecten die werden ingediend voor de Prijs Passie voor Palliatieve Zorg 2018 in het kader van de de zorg voor personen met een beperking en spirituele zorg.
FIJNE FEESTDAGEN!

Het einde van 2018 nadert. Voor onze organisatie was dit een jaar van verandering. Een jaar waarin we kozen voor verdere professionalisering en waarin we afscheid namen van collega's. Dankbaar kijken wij terug naar de tijd waarin wij met hen hebben mogen samenwerken. Het jaar 2019 zal een jaar van vernieuwing zijn. Er staat heel wat voor ons op stapel en we zullen nieuwe collega's verwelkomen. Met heel wat dromen, doelen en plannen, een stevige portie doorzettingsvermogen en gesterkt door een solide beleidsplan, zetten wij ons verder in om de wereld van palliatieve patiënten, hun naasten en zorgverleners mooier te kleuren. Dus beste lezers, dank je wel voor het vertrouwen dat je in ons stelde in 2018 en op naar een nog beter 2019!

We wensen je fijne feestdagen toe en tot volgend jaar!

NF


FEDERATIE PALLIATIEVE ZORG VLAANDEREN - Toekomststraat 36 - 1800 Vilvoorde - www.palliatief.be

Volg ons op FacebookVolg ons op TwitterVolg ons op LinkedIn

Vragen of reacties op deze nieuwsflash? Klik hier