A | A | A

HOME   |   WORD LID   |   CONTACT
print deze pagina

Nieuwsflash 11/2019

Woensdag 4 december 2019

IN DEZE NIEUWSFLASH

Voor meer details, scroll naar beneden

AANKONDIGINGEN

palliatieve sedatieStudiedag palliatieve sedatie: VOLZET, inschrijvingen afgesloten

De inschrijvingsperiode voor de Studiedag Palliatieve Sedatie, georganiseerd door onze Stuurgroep Ethiek op donderdag 12 december in Brussel, is afgesloten. Let op: inschrijvingen worden enkel gevalideerd na betaling. De deelnemers ontvangen één week voor het evenement een e-mail met alle praktische informatie.

Bekijk hier het programma van de studiedag, en voor vragen omtrent uw inschrijving kan u terecht op info@palliatief.be.

Wij zijn erkend als dienstverlener voor KMO-portefeuille

KMONa een grondige audit van haar werking, werd de Federatie begin deze maand erkend door het Agentschap Innoveren en Ondernemen als dienstverlener voor de KMO-portefeuille.

Zorgverleners (artsen, verpleegkundigen, psychologen, kinesisten, ..) die aan de voorwaarden voldoen (zelfstandige zijn of werknemer van een KMO, ...) zullen 30% van de kostprijs door de Vlaamse overheid terugbetaald krijgen wanneer ze een opleiding volgen die in het kader van de KMO-portefeuille georganiseerd wordt. Hoe een en ander concreet in zijn werk gaat geven we mee bij de eerstvolgende opleiding die met dit label doorgaat.

Hier vind je meer informatie over de KMO-Portefeuille.

VORMINGSNIEUWS

Opleiding 'Palliatieve zorg bij psychiatrische patiënten': nog enkele plaatsen beschikbaar

Voor de tweedaagse modulaire opleiding 'Palliatieve zorg bij psychiatrische patiënten', op 11/02/20 en 10/03/20, zijn er nog enkele plaatsen beschikbaar. Deze opleiding richt zich tot zorgverleners in de palliatieve zorg.

Meer info over de opleiding in Cultuurcentrum Het Bolwerk in Vilvoorde, en details over de inschrijving, vind je hier.

Studiedag Tussen rouw en werk, 19/12/19

Welke ondersteuning heb jij nodig om iets te kunnen betekenen voor collega's die aan het rouwen zijn? Welke suggesties zijn er voor het bedrijfsbeleid inzake rouwverwerking op de werkvloer? Tijdens het symposium 'Rouw op de werkvloer' georganiseerd door UCSIA op 19 december zullen er vanuit een kritische reflectie mogelijke antwoorden op deze vragen worden geformuleerd. Klik hier voor info en inschrijvingen.

ONDERZOEKSNIEUWS

medicatieOverbodige medicatie bij oudere, terminale kankerpatiënten

Het gebruik van PIM (potentially inappropriate medication, of mogelijk ongeschikte/onnodige medicatie) is al langer bekend, zowel binnen als buiten de wereld van palliatieve zorg. Een recente analyse bij terminale kankerpatiënten brengt dit probleem nogmaals onder de aandacht. Lees meer.

Belemmerende en bevorderende factoren voor de huisarts bij het aanbieden van palliatieve zorg

De vergrijzing en de groeiende populatie van patiënten met een chronische aandoening resulteren in een toenemende vraag naar palliatieve zorg binnen de eerste lijn. Daarbij is een centrale rol voor de huisarts weggelegd. Deze review brengt de belemmerende en bevorderende factoren in kaart die huisartsen rapporteren over hun rol als palliatieve zorgverlener. Lees meer.

LEESTIP

 

rugzakEen rugzak vol verdriet (Riet Fiddelaers-Jaspers): Kwetsbaarheid en kracht van rouwende jonge mensen

Rouw bij jongeren en jongvolwassenen (12-25 jaar) is volgens Riet Fiddelaers een gezond proces, waarin jonge mensen kwetsbaar én enorm veerkrachtig zijn. Toch leven er veel vragen bij mensen in hun omgeving. 'Een rugzak vol verdriet' laat zien aan welke steun deze jongeren behoefte hebben om toch op te groeien tot gezonde volwassenen, gelukkig in hun relaties en hun beroep. In dit handboek vertellen jongeren zelf met herkenbare verhalen en voorbeelden wat ze nodig hebben. Meer informatie hier.

KIJKTIP

'End credits',een documentaire uit 2012, actueler dan ooit

'End credits', een documentaire van Marc Cosyns en Alexander Decommere uit 2012, toont de knelpunten in de wetgevingen van euthanasie, patiëntenrechten en palliatieve zorg via beklijvende patiëntenverhalen. Zeven jaar geleden in beeld gebracht maar nog brandend actueel: hoe omgaan met mensen met dementie, met onbehandelbare psychiatrische aandoeningen of voltooid leven.

Filmvertoning + interactief panelgesprek op vrijdag 31 januari 2020 in AP Hogeschool Antwerpen. Klik hier voor meer info en inschrijving.

AANRADER

mangerMet smaak eten, ook als dat moeilijk is

Een gebrek aan eetlust komt vaak voor bij palliatieve patiënten. Canadese zorgverleners en onderzoekers van het Institut de tourisme et d'hôtellerie du Québec (ITHQ) bekijken daarom hoe hen weer plezier in het eten te bezorgen. Beluister er hier een gesprek (in het Frans) over, met link naar 'Manger avec plaisir, toujours', een gratis kookboek met recepten voor mensen die moeilijk eten.

FEDERATIE IN DE MEDIA

Euthanasie: iedereen praat over de nooduitgang, maar wie denkt er nog aan brandpreventie?

In het kader van het debat over euthanasie - met een voorstel om de wetgeving ook uit te breiden naar personen met gevorderde dementie en suggesties over het 'voltooid leven' - heeft ook het standpunt van de Federatie in de media uitgebreid aandacht gekregen.

Ebpracticenet zet Pallialine in de schijnwerper

Ebpracticenet, de digitale databank met richtlijnen en informatie voor zorgverleners, heeft in zijn jongste nieuwsbrief en op zijn nieuwspagina, Pallialine, onze website met richtlijnen voor palliatieve zorg, in de schijnwerper gezet.

Wij willen van de gelegenheid gebruik maken om iedereen te bedanken die heeft bijgedragen tot de ontwikkeling van de 15 bestaande richtlijnen, alsook zij die momenteel betrokken zijn bij de redactie van nieuwe richtlijnen rond Hartdecompensatie, COPD en Terminale zorg voor de oudere zorgvrager.