A | A | A

HOME   |   WORD LID   |   CONTACT
print deze pagina

Nieuwsflash 12/2020

Dinsdag 29 december 2020

IN DEZE NIEUWSFLASH
Overzicht van de verschillende onderwerpen, voor meer details: scroll naar beneden

Eindejaarswens Christine De Cafmeyer, directeur Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen

Tijd voor gezelligheid, een terugblik en nieuwe plannen

Het voorbije jaar, het jaar van de pandemie, was alles anders. Lockdowns, thuiswerken, afstand houden, niet knuffelen. Mensen die ziek werden, mensen die nauwelijks bezoek mochten ontvangen, mensen die stierven, mensen die alleen stierven.

Het was wel duidelijk: zorg was belangrijk, zorg was nog nooit zo belangrijk. Zorg thuis, zorg in het ziekenhuis, in een thuisvervangende setting, zorg op de IC-afdeling. Maar ook zorgen voor elkaar, zorgen om elkaar niet te besmetten, zorgen om elkaar niet ziek te maken. Wie had ooit gedacht dat we voor elkaar zouden zorgen door elkaar niet fysiek te ontmoeten ?

Het werd ook pijnlijk duidelijk in de eerste golf: palliatieve zorg is nog altijd geen evidentie. We hebben ook gezien wat er gebeurt als palliatieve zorg onvoldoende aandacht krijgt: mensen moeten eenzaam streven, mogen niet naar een palliatieve eenheid... Ook al deden zorgverleners hun uiterste best om het afscheid menselijk te maken, het was heel zwaar.

Maar laat ons vooral focussen op de goede zaken. Mensen zijn met kleine zaken heel hard gaan zorgen voor elkaar, er is het vaccin, de opwaardering voor de zorg en het mooiste woord van het jaar: een knuffelcontact. Iets wat schaars is, stijgt ongelooflijk in waarde. Misschien is dat ook de toekomst voor palliatieve zorg. De waarde van zorg en zorgverleners is nooit zo duidelijk geweest. Ook de waarde van goede palliatieve en eindelevenszorg. Het volgende jaar biedt mogelijkheden om palliatieve zorg verder te verankeren en zijn natuurlijke plaats te geven. Daar gaan we heel hard voor werken.

We zijn dankbaar voor alle mensen die zich zo hebben ingezet voor palliatieve zorg en zorg in het algemeen: mantelzorgers, artsen, alle zorgverleners, vrijwilligers. Ook het volgend jaar zal dat nog hard nodig zijn. Laten we hopen dat het zorgen voor elkaar en de waardering niet meer overgaan.

Allerbeste wensen voor een gezond en warm 2021!

Christine De Cafmeyer

En alle collega' s van de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen

COVID-19

Op 12/11 en 27/11 organiseerden we de webinar 'Symptoomcontrole en palliatieve zorg bij COVID-19-patiënten.' Tijdens de webinar hadden de deelnemers de kans om vragen te stellen. De meest voorkomende vragen hebben we gebundeld in een FAQ: symptoomcontrole en palliatieve zorg bij COVID-19-patiënten op onze website.

Heb je de webinar gemist? Je kan de volledige webinar nu herbekijken op ons Youtube-kanaal.

Vacature

Wij zijn op zoek naar een nieuwe vormingsverantwoordelijke en beleidsmedewerker! Interesse? Klik hier voor alle info. Solliciteren kan tot 30 januari!

Onderzoeksnieuws

Zorgverleners te weinig tijd voor emotionele ondersteuning bij overlijdens tijdens eerste COVID-golf + oproep

De onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde (UGent/VUB) heeft in samenwerking met UZ Brussel onderzoek gedaan naar de ervaring van zorgverleners met levenseindezorg tijdens de eerste coronagolf. In de nieuwsflash van juni deelden we de oproep om hun vragenlijst in te vullen. De eerste resultaten zijn nu bekend: zorgverleners geven aan dat ze goede medische zorg konden leveren aan COVID- en niet-COVID-patiënten, maar onvoldoende psychosociale en spirituele ondersteuning. Een overzicht van deze eerste resultaten vind je in het persbericht of in de figuur hieronder.

De onderzoekers willen ook nagaan hoe het gaat met zorgverleners en levenseindezorg tijdens de tweede golf. Daarom lanceren ze vandaag opnieuw een bevraging. Heb je zorg gedragen voor een patiënt die is overleden na 15 oktober (al dan niet door COVID-19) in het ziekenhuis, woonzorgcentrum of de thuiszorg? Vul dan de vragenlijst in via www.endoflifecare.be/nl/coronalevenseindezorg.

Oproep BE-CARED-project

Het BE-CARED-project (UZ Gent) wil de ervaringen en noden van nabestaanden van palliatieve patiënten in kaart brengen om zo aanbevelingen te kunnen formuleren. BE-CARED is een vierjarige studie gefinancierd door Kom Op Tegen Kanker.

Een deelstudie van het project onderzoekt hoe nabestaanden de interactie met zorgverleners ervaren voor, tijdens en na de euthanasie van hun dierbare. Momenteel zijn de onderzoekers op zoek naar nabestaanden die maximum 1 jaar geleden een dierbare hebben verloren door kanker en na euthanasie en die een eenmalig interview willen afleggen over hun ervaringen. Meer informatie in de flyer. Je kan het BE-CARED-team contacteren via be-cared@uzgent.be of 09 332 23 56.

Vormingsnieuws

Online studiedag 'Kanker bij kwetsbare ouderen' (26 februari)

Op vrijdag 26 februari vindt de online studiedag 'Kanker bij kwetsbare ouderen' plaats, georganiseerd door het Cédric Hèle instituut in samenwerking met Kom Op Tegen Kanker. De studiedag bestaat uit een plenair gedeelte en een keuzesessie. Meer info over het programma en de sprekers kan je hier terugvinden.

International Advanced European Bioethics course 'Suffering, Death and Palliative Care' (16-19 maart, Nijmegen)

Van 16 t.e.m. 19 maart organiseert het Radboudumc (Nijmegen) de internationale cursus 'Suffering, Death and Palliative Care. Ethical Issues of Medically Assisted Death and Palliative Care in a Pluralistic World.' De cursus verwelkomt diverse deelnemers: zorgverleners (artsen, verpleegkundigen en anderen), maar ook onderzoekers en mensen met een achtergrond in ethiek, filosofie, theologie. Meer informatie vind je op de website of in de flyer.

Aanraders

Webinar NPZL: 'Hoop en geluk in nieuwe tijden. Een warm hart voor palliatieve zorg.'

Netwerk Palliatieve Zorg Limburg organiseert op 21 januari de webinar 'Hoop en geluk in nieuwe tijden. Een warm hart voor palliatieve zorg.' Leo Bormans, auteur van The World Book of Hope en The World Book of Happiness gaat in de webinar op zoek naar manieren om geluk en hoop te vinden in nieuwe tijden, in palliatieve zorg maar ook in het dagelijks leven. Meer info in de flyer.

Podcast Sander De Hosson

Sander De Hosson, longarts en voorvechter van de palliatieve zorg in Nederland, vertelt in deze podcast openhartig over zijn ervaringen. Welke patiënt zal hij nooit vergeten? Hoe beleefde hij zijn eerste keer euthanasie? Waarom is praten aan het levenseinde zo belangrijk? En wat is voor hem de essentie van palliatieve zorg? Aanrader!

When Art Meets Music

Het Belgian National Orchestra en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten creëerden samen 'When Art meets Music'. Hun doel? De zorgsector en mensen die het moeilijk hebben in deze tijden laten genieten van de troostende kracht van muziek en kunst. Je kan het mooie concert hier bekijken.

Docu 'In het hoofd van de dokter'

De aangrijpende Nederlandse documentaire 'In het hoofd van de dokter' geeft een unieke kijk in de emotionele beleving van zorgverleners tijdens de eerste COVID-golf. Nog tot 19/1 gratis te bekijken via www.inhethoofdvandedokter.nl

'Om nooit te vergeten' - Pakkende getuigenissen uit woonzorgcentra

In WZC De Vliet in Zele & WZC Sint-Jozef in Moerzeke werd een ontroerend filmpje gemaakt over de impact van de eerste coronagolf op de bewoners, hun naasten en de medewerkers en vrijwilligers. De reportage getuigt van hun veerkracht, inzet en inspanningen tijdens deze crisis. Bekijk het hier.

In de media

Artsenkrant, 2 december 2020: 'Hoe betrouwbaar is palliatieve sedatie?' Opiniestuk van onze voorzitter, dr. Gert Huysman

Info PHA, okt./nov./dec 2020: 'Partner aan het woord. Pioniers in de palliatieve zorg.' Over de geschiedenis en werking van de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen (p. 27-28).

De artikels werden gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elke reproductie dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publish.be en Repropress: info@repropress.be

 

Voor meer nieuws kunt u de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen (@FPZVlaanderen) volgen op Twitter, Facebook en LinkedIn


FEDERATIE PALLIATIEVE ZORG VLAANDEREN - Luchthavenlaan 10- 1800 Vilvoorde - www.palliatief.be

Volg ons op FacebookVolg ons op TwitterVolg ons op LinkedIn

Vragen of reacties op deze nieuwsflash? Klik hier