A | A | A

HOME   |   WORD LID   |   CONTACT
print deze pagina

Het COVID-19 virus maakt geen onderscheid. Palliatieve zorg maakt wel een verschil.

Dinsdag: 7 april 2020 - Wereldgezondheidsdag: op deze dag vraagt de World Health Organization (WHO) aandacht voor gezondheid en ziektes in onze wereld. Een uitgelezen moment om aandacht te vragen voor de 'zorg' in gezondheidszorg en het belang te benadrukken van palliatieve zorg in de corona-crisis.

Over de boodschap

"Crisissen zijn uitdagingen, klinkt het. Dat is ook zo. Deze coronacrisis is dat al helemaal voor onze gezondheidszorg. En voor ons palliatief werkveld. Want palliatieve zorg draait rond nabijheid en nu moeten we noodgedwongen afstand nemen van elkaar. Maar het is ook een kans. Een kans om te tonen dat palliatieve zorg in deze crisis een verschil kan maken. Een kans die we moeten krijgen en die we niet mogen laten liggen. Want waardevol en nodig zijn palliatieve zorgverleners zeker. Nu meer dan ooit."

Lees de volledige boodschap hier.

Deze tekst werd geschreven door dr. Gert Huysmans, onze voorzitter, palliatief arts bij CODA vzw en bij AZ Klina en huisarts in Wuustwezel. Hij vertelt in zijn eigen woorden waarom hij het belangrijk vindt om het belang van en de nood aan palliatieve zorg in deze crisistijden te benadrukken.

Beluister zijn videoboodschap hier of door de afbeelding aan te klikken.Over de illustratie

Deze illustratie is gemaakt door Senne. Senne is bijna 16. Hij studeert aan Sint-Lucas Kunstsecundair Antwerpen en is het liefst bezig met ontwerpen en beeldende vormgeving. Op school leren ze hoe ze persoonlijke en sociale ervaringen op een artistieke en creatieve manier kunnen weergeven. Hij vertelt:

“Vanwege het coronavirus kan ik niet meer naar school. Voorlopig vind ik dat nog niet zo heel erg want dan kan ik lang uitslapen en meer bezig zijn met tekenen. Wat ik wel erg vind is dat er door het virus veel mensen ziek worden en ook dood gaan. Ik bewonder de zorgverleners die hun leven wagen om het virus te bestrijden. Ze werken hard. Om de levens te redden van de zieke mensen die nog beter kunnen worden. En om goed te zorgen voor de zieke mensen die dat niet meer kunnen. Ik kreeg de kans om iets terug te doen op mijn manier en zo ben ik op deze illustratie gekomen. Ze geeft weer hoe ik de dingen zie, hoe we in mijn ogen het virus klein gaan krijgen.”

Een dikke merci aan Senne voor deze treffende illustratie!