A | A | A

HOME   |   WORD LID   |   CONTACT
print deze pagina

Internationale Dag van de Palliatieve Zorg 2020: Bedreigd, maar belangrijker dan ooit

Vilvoorde - 10 oktober. Op 10 oktober is het de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg. Deze dag is meer dan ooit nodig: door de coronacrisis is palliatieve zorg wereldwijd bedreigd, terwijl een kwaliteitsvolle levenseindezorg net nu zo belangrijk is. De Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen lanceert daarom verschillende initiatieven om palliatieve zorg op de Werelddag in de kijker te zetten.

Palliatieve zorg is in België een wettelijk vastgelegd recht, maar door de coronacrisis is dit recht stevig onder druk komen te staan. Met name in de eerste maanden ging alle aandacht naar het virologische verhaal en ging het menselijke aspect in de zorg soms verloren. Palliatieve zorg werd vaak niet ingeschakeld, en zowel corona- als niet-coronapatiënten moesten sterven zonder afscheid te kunnen nemen van hun dierbaren en zonder de nodige psychosociale en spirituele ondersteuning.

Een crisis als deze bestrijd je niet met curatieve zorg alleen, integendeel. In een periode waarin mensen in moeilijke omstandigheden moeten sterven, maakt palliatieve zorg een wezenlijk verschil. Dat laten we zien in onze nieuwe reeks 'Coronaverhalen' die we op de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg lanceren. In deze filmpjes delen we aangrijpende getuigenissen van palliatieve zorgverleners die de voorbije maanden toch geprobeerd hebben om patiënten en hun naasten een kwaliteitsvolle levenseindezorg te bieden. Hun verhalen tonen hoe belangrijk het is om mensen in de laatste levensfase juist te omkaderen en te begeleiden, ook in coronatijden. Bekijk de filmpjes hier in primeur!


Het gemak waarmee we palliatieve zorg de voorbije maanden hebben losgelaten, toont dat deze zorgverlening nog steeds onvoldoende verankerd is. Sensibilisering van de bevolking en het beleid blijft nodig. Daarom lanceren we naar aanleiding van de Dag van de Palliatieve Zorg de nationale sensibiliseringscampagne 'Zorg en zoveel meer', in samenwerking met de Brusselse en Waalse Federaties. Via affiches, radiospots en een website met informatie en getuigenissen zetten we in de kijker wat palliatieve zorg allemaal te bieden heeft. Palliatieve zorg is meer dan alleen maar zorg: het verbetert de levenskwaliteit van patiënten en hun naasten aanzienlijk. Het is zorg en zoveel meer. Dat moeten we mensen blijven bieden, vandaag meer dan ooit.

Kortom, de coronacrisis stelt palliatieve zorg voor grote uitdagingen, maar tegelijk is de meerwaarde van palliatieve zorg nooit zo duidelijk geweest als nu. Op de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg willen we vanuit de Federatie dan ook het belang van palliatieve zorg benadrukken en iedereen oproepen om het recht op palliatieve zorg te garanderen, ook in tijden van crisis. 

Klik hier voor meer info over de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg.