A | A | A

HOME   |   WORD LID   |   CONTACT
print deze pagina

Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen en Howest lanceren samen gratis webinar rond palliatieve zorg bij COVID-patiënten

Vilvoorde, 11 november 2020 - De voorbije week stierven gemiddeld 190 mensen per dag aan COVID-19. Een goede palliatieve en terminale zorg is op dit moment dus belangrijker dan ooit. Alleen ontbreekt het bij veel zorgverleners aan praktische kennis op dit vlak. Daarom organiseren de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen en Howest op 12 en 27 november samen een webinar rond symptoomcontrole en palliatieve zorg voor COVID-19-patiënten.

“Het aantal dagelijkse coronadoden is ondertussen ontstellend hoog. Het minste wat we kunnen doen is die vele slachtoffers in hun laatste levensfase met de beste zorgen omringen”, stelt Gert Huysmans, voorzitter van de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen. “Om die palliatieve zorg te kunnen bieden, hebben zorgverleners echter kennis nodig. En die is er lang niet altijd. Met deze online ‘snelcursus’ willen we samen met Howest enkele lacunes opvullen.” Veerle Coupez, docent verpleegkunde aan Howest, vult aan: “Dankzij palliatieve zorg kunnen we pijn en andere klachten in de laatste levensfase verlichten. Familieleden van stervende COVID-patiënten zijn bijvoorbeeld vaak bang dat hun dierbare zal stikken. Wel, met de juiste palliatieve zorg kunnen we dat voorkomen. Daarom is het zo belangrijk dat we de zorgverleners van COVID-patiënten hierin opleiden.” 

Al meer dan 900 inschrijvingen

De Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen en Howest slaan daarom de handen in elkaar. Op 12 en 27 november organiseren ze samen een gratis webinar waarmee artsen en verpleegkundigen op een snelle en toegankelijk manier een basiskennis palliatieve zorg kunnen verwerven, specifiek gericht op COVID-patiënten. Veerle Coupez: “De respons is overweldigend. We wisten wel dat er vraag was, maar ondertussen staat de teller op meer dan 900 inschrijvingen. Zo’n stormloop hadden we niet verwacht.” Gert Huysmans: “De vele registraties bewijzen eens te meer dat er echt nood is aan ondersteuning en meer praktische kennis rond terminale zorg bij COVID-patiënten. Inschrijven kan trouwens nog steeds via www.palliatief.be.”

Lees hier meer over de webinar.

Meer informatie:

Gert Huysmans, voorzitter
0472/665270
gert.huysmans@skynet.be
Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen vzw, Luchthavenlaan 10, 1800 Vilvoorde
www.palliatief.be