A | A | A

HOME   |   WORD LID   |   CONTACT
print deze pagina

Zorgverleners onzeker over zorg voor stervende COVID-patiënten

Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen en Howest ondersteunen zorgverleners met webinar over palliatieve zorg bij COVID-19

Vilvoorde, 13 november 2020 - Nu de sterftecijfers onder COVID-patiënten blijven stijgen, is een goede palliatieve en terminale zorg belangrijker dan ooit. Zorgverleners hebben echter dringend nood aan meer praktische kennis over de zorg voor terminaal zieke COVID-patiënten. De Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen en Howest organiseerden daarom op 12 november een gratis webinar over dit thema, waar meer dan 900 zorgverleners aan deelnamen. Opvallend: bijna de helft van hen gaf aan zich onzeker te voelen over de zorg voor stervende COVID-patiënten.

Donderdagavond 12 november organiseerden de Federatie en Howest samen de gratis webinar 'Symptoomcontrole en palliatieve zorg bij COVID-19-patiënten.' De webinar biedt artsen en verpleegkundigen op een snelle en toegankelijke manier een basiskennis palliatieve zorg, specifiek gericht op COVID-patiënten. Veerle Coupez, docent verpleegkunde aan Howest: "De respons was overweldigend. We wisten wel dat er vraag was, maar uiteindelijk waren er meer dan 900 inschrijvingen. Zo'n stormloop hadden we niet verwacht. Dit toont dat zorgverleners dringend nood hebben aan meer ondersteuning en praktische kennis rond terminale zorg bij COVID-patiënten." Gert Huysmans, voorzitter van de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen: "Dat bewijzen ook de opvallende cijfers uit een bevraging die we tijdens de webinar hebben gedaan:

Kortom: als we zo goed mogelijk voor onze COVID-patiënten én onze zorgverleners willen zorgen, moeten we het zorgpersoneel echt meer gaan ondersteunen."

Palliatieve zorg is tijdens deze crisis immers belangrijker dan ooit, benadrukken Gert Huysmans en Veerle Coupez. Huysmans: "Het aantal dagelijkse coronadoden is op dit moment ontstellend hoog. Het minste wat we kunnen doen is die vele slachtoffers in hun laatste levensfase met de beste zorgen omringen." Veerle Coupez vult aan: "Dankzij palliatieve zorg kunnen we pijn en andere klachten in de laatste levensfase verlichten. Familieleden van stervende COVID-patiënten zijn bijvoorbeeld vaak bang dat hun dierbare zal stikken. Wel, met de juiste palliatieve zorg kunnen we dat voorkomen. Bovendien is een goede levenseindezorg echt een noodzakelijke voorwaarde om afscheid, rouw en verlies in deze crisis dragelijker te maken. Dit alles toont waarom het zo belangrijk is dat we de zorgverleners van COVID-patiënten opleiden rond palliatieve zorg."

Om alle geïnteresseerden de kans te geven om deel te nemen, wordt de webinar een tweede keer georganiseerd op 27 november van 10 tot 12 uur. Inschrijven kan nog steeds via www.palliatief.be. Ook voor deze webinar zijn al bijna 500 zorgverleners ingeschreven.

Lees hier meer over de webinar.

Meer informatie:

Gert Huysmans
Voorzitter Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen vzw
0472 66 5 270
gert.huysmans@skynet.be
Luchthavenlaan 10, 1800 Vilvoorde
www.palliatief.be

Veerle Coupez
Onderzoekscoördinator en lector ouderenzorg bachelor Verpleegkunde Howest
0486 35 53 83
veerle.coupez@howest.be