A | A | A

HOME   |   WORD LID   |   CONTACT
print deze pagina

Nieuwe start van nationale sensibiliseringscampagne 'zorg en zoveel meer' op 28 september 2020

Drie federaties slaan de handen in elkaar om vooroordelen en misverstanden over palliatieve zorg uit de wereld te helpen

Naar schatting 100.000 Belgen per jaar hebben nood aan palliatieve zorg. Uit de PICT-studie (2015) blijkt dat bijna 20% van de gehospitaliseerde patiënten en 15% van de bewoners in verpleeg- en verzorgingstehuizen er baat bij hebben. Een groot aantal van deze patiënten vindt de weg niet naar deze vorm van zorgverlening. Nochtans verbetert palliatieve zorg de levenskwaliteit van patiënten en hun naasten aanzienlijk, zeker wanneer ze tijdig wordt ingeschakeld.

Met de nationale sensibiliseringscampagne 'zorg en zoveel meer' slaan de drie federaties voor palliatieve zorg in Vlaanderen, Brussel en Wallonië de handen in elkaar om daar iets aan te doen. Ze vinden het hoog tijd dat we palliatieve zorg met andere ogen gaan bekijken. Daarom willen ze samen de vooroordelen en onduidelijkheden erover uit de wereld helpen en een positieve boodschap de wereld insturen. Aan de hand van affiches, radiospots en een website met nuttige info en getuigenissen willen ze in de kijker zetten wat palliatieve zorg te bieden heeft. De campagne was oorspronkelijk gepland voor maart 2020, maar werd door de uitbraak van de coronacrisis uitgesteld. We concentreren de campagne daarom rond de internationale dag van de palliatieve zorg: de campagne gaat opnieuw van start op 28 september en eindigt op 10 oktober.

Geen gebruikelijke connotaties en associaties zoals sterven, afscheid, verdriet en pijn, wel woorden zoals levenskwaliteit, comfort en welzijn voeren hierbij de boventoon. Want palliatieve zorg staat niet voor sterven maar voor kwaliteit van leven. Het wil patiënten en naasten ertoe aanzetten om het beste uit het leven te halen ondanks de ongeneeslijke ziekte. Door bijvoorbeeld te genieten van een dagje samen met de kleindochter, een wandeling met de geliefde viervoeter of een moment voor jezelf met een warm bad. Want palliatieve zorg is zorg en zoveel meer.

Meer info en gratis campagnemateriaal

www.zorgenzoveelmeer.be
www.bienplusquedessoins.be

Over ons

De drie Federaties Palliatieve Zorg in Vlaanderen, Brussel en Wallonië treden op als aanspreekpunt en ambassadeur voor alle personen in deze regio's die met palliatieve zorg te maken krijgen, als zorgverlener of als zorgvrager. Zij streven naar kwaliteitsvolle palliatieve zorg voor elke burger en bouwen mee aan een breed maatschappelijk draagvlak hiervoor.

Contact opnemen

  Fédération Bruxelloise des Soins Palliatifs et Continus
  Thomas Wojcik: Coördinator
  Telefoon: 02 648 04 02
  E-mail: federation@fbsp.be
  Website: www.fbsp-bfpz.org

Fédération Wallonne des Soins Palliatifs
Loraine Fontaine: Directeur
Telefoon: 081 22 68 37
E-mail: federation@fwsp.be
Website: www.soinspalliatifs.be

Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen
Gert Huysmans: Voorzitter
Telefoon: 0475 45 69 59
E-mail: gert.huysmans@skynet.be
Website: www.palliatief.be

Met de steun van de Koning Boudewijnstichting en: